Nokia 808 - A három muskétás

A már hivatalosan is az utolsó Symbian okostelefonról olvashattok, a Nokia 808 PureView-ról. – írta: Kolondrum, 11 éve

A mindennapok

Felmerülhet a kérdés azokban, akik soha nem használták a rendszert, hogy hogyan telhet egy Symbianos telefon napja? - Halott rendszerrel unalmasan, gondolhatjátok. Elöljáróban megsúgom, tovább húzzuk akkuval, mint ti, és reggel az a telefon első kérdése, hogy bekapcsolom-e, vagy szundizok tovább.

Nekem valamivel 4:00 előtt kezd el éledezni. Első kérdése, hogy szundizok még, vagy mutatok némi hajlandóságot a felkelésre. Ha ezt választom, akkor sajnos további kérdésekkel traktál. Általában sikerül jó helyre bökni, és némi csend után felhangzik a jól ismert boot hang. Ebből ki szoktam maradni, mert 4 óra van, ne vicceljünk már. :) Semmi baj, az E90-es résen van, és öt perccel később az is megkérdezi ezt a bonyolult kérdéssorozatot, kicsit más hanglejtésben. Na, ekkor kelek fel. A telefon harcra készen áll, részben. Az utoljára használt főképernyőt tölti be ébresztés után. A többit csak akkor, ha oda lapozok. Mivel ott található pl. az időjárás-előrejelzés, rögtön a router-t is felkelti álmából, ami azért jó, mert sokkal gyorsabban csatlakozik hozzá később. Minden kezdet nehéz, szokták mondani. A 808-nak annyira talán nem, mint az N8-nak volt. Persze az indulás sebességét nagyban befolyásolja a háttérben futó programok milyensége és mennyisége.

Nekem nincs PIN-kód - katt a képre

Ameddig nem töltött be teljesen, nem szabad piszkálni, mert érdekes hibákat tud okozni. Főleg ha egy háttérprogram nem áll a helyzet magaslatán.

Előfordul olyan, hogy nem sikerül rendesen a boot. Ennek eredménye sokféle galibát tud okozni. Szökőévenként egyszer, de előfordul, hogy nem jönnek időjárásadatok (nem a szerver hibája miatt), vagy hiába csatlakozott mobilnethez, nem jött egy bit se onnan. A Symbianra jellemző pár buta dolog, amit szintén jó lett volna már kijavítani, pl.: kilépek a térképekből, de nem jön le netről. Vagy amikor elindítjuk az időjárást, nem vált át a jelenlegi helyre. Alapjaiban nincs gond vele.

Nagyon okos dolog volt, hogy az S60v3-mal ellentétben itt a kapcsolatokat lehet prioritás szerint rendezni, és automatikusan ahhoz csatlakozik, amihez éppen tud. Apró, de milyen okos fejlesztés. Mi ezt is értékeljük. A 808 WiFi sebessége és erőssége szerintem teljesen rendben van. Erre kivételesen van program is az áruházban, lehet bencsmárkolni a sebességet. Ha jól rémlik, béta állapotú elég régóta. Úgy is fog maradni, erre mérget veszek.

A mobilnetes sebessége viszont nem mindig van rendben. Mi eldönthetjük, hogy 3G vagy GSM, esetleg kettős módot használunk. Ha GSM módban használjuk a telefont, akkor az EDGE érhető el. Ez, valljuk be, nem valami gyors. Főleg, ha kevés a térerő. Okosan megalkották azt a widgetet, amivel könnyen kettős módba lehet kapcsolni a telefont. Annyi a szépséghiba, hogy lejön a hálózatról, és mire a 3G is bekapcsol, lemegy a nap. Igaz, ez is attól függ, hol vagyunk. Otthon meg sem próbálom bekapcsolni, munkahelyen nincs gond.

Kettős módban 3.5G-t ír ki a telefon. Ebben az állapotban képes a youtube videókat pufferelni. GSM módban akad kb. minden pillanatban. A böngészésen is érezhető a 3.5G.

Felmerülhet a kérdés: miért nem használjuk kettős módban folyamatosan? A válasz az akku. Nagyon-nagyon zabálja.

Ha már aktív a 3.5G, akkor hajlandó a telefon úgy SMS-t fogadni, hogy az nem szakítja meg a netkapcsolatot. A hívással ugyanez a helyzet. Ez, úgy gondolom, nyilvánvaló, csak a teljesség kedvéért leírtam.

Üzemidő:

Az akkumulátor papíron 1400 mAh-s, a valóságban 1320 mAh.

1 napos:
Egész napos nyomkodás, fényképezés, több óra netezés 3G-n, óránként GPS alapú időjárás adatok lekérése.

2 napos:
Napi 1 - 1,5 óra internetezés, óránként GPS alapú időjárás adatok lekérése, összesen kb. 30 perc telefonálás jellemzően 2G-s használattal.

3 napos:
Kizárólag 2G-s használat, időjárás adatok lekérése óránként, minimális telefonálás.

7 napos:
Teljesen készenlétben, időjárás adatok lekérése óránként, napi egyszeri ébresztéssel, 2G-s üzemmódban.
Ezt amúgy lazán tudja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Nokia Camera gyorstalpaló

    Szeretnél minél jobb képeket készíteni Nokia telefonoddal? A cikkből mindent megtudhatsz erről!

  • Nokia Lumia 520

    Kellemes meglepetés a Lumia „leggyengébb” terméke, szerintem ár/érték arányban a lehető legjobb.

Előzmények