A Forma-1 legjobb mai versenyzői (2015)

Kik a legjobb és a leggyengébb versenyzők? Melyek a kedvenc pályák és csapatok? PH!-s szavazás, első rész. – írta: Qorthral, 9 éve

Bevezetés

A tavalyi cikkek sikerét követően idén is megkértem a Prohardver! fórumozóit (elsősorban az F1 topik olvasóit), hogy mondják el, mit gondolnak a jelen Forma-1-éről. A kérdőívek kitöltése során többek között a versenyzők értékelésére, a kedvenc pályák és csapatok kiválasztására, illetve az aktuális szabályok, szabályalkotók és F1-vezetők minősítésére is lehetőség volt.

A kérdőíveket idén már elegánsabb és letisztultabb formában, online tettem elérhetővé, és ezt a kitöltők is értékelték, hiszen a tavalyi szavazatszámok többszörösét sikerült elérni. A tavalyi 30-40 vélemény helyett idén csaknem 150 illetve 100 érvényes kitöltés érkezett az első, illetve a második kérdőívre, ezáltal pedig sokkal részletesebb és pontosabb, a PH! látogatóinak véleményét jobban reprezentáló eredmények születhettek.

Külön köszönöm, hogy szinte minden kitöltés értelmes, saját vélemény volt, továbbá alig akadtak duplikált vélemények, így nem sok választ kellett törölnöm. A beérkezett válaszok számomra egyértelműen azt mutatják, hogy a PH! F1-es topikjának olvasói intelligens, értelmes közösséget alkotnak, még ha a hozzászólások néha nem épp ezt a képet mutatják is.

F1 2014

Az eredményeket két cikkben fogom ismertetni. Az első részben leginkább a versenyzők értékelésére összpontosítok: a szerzett pontszámok és a párharcok eredményei alapján felállítom 2014 F1-es versenyzőinek listáját, a legrosszabbtól a legjobb felé haladva. Ezt követően ismertetem néhány további, kedvencekre és legjobbakra vonatkozó kérdés eredményét is.

A második cikkben foglalkozom majd a mai F1 technikai oldalával és problémáival. Részletesen olvashattok majd többek között arról, vajon mit gondolnak a PH! fórumozói az idén bevezetett V6-os turbómotorokról, az energia-visszanyerő rendszerekről vagy Bernie Ecclestone-ról. Áttekintem továbbá a legnagyobb problémákat és összefoglalom a megoldási javaslataitokat.

Mielőtt belevágnék az idei eredmények ismertetésébe, lássuk röviden a legjobb versenyzők szavazás tavalyi végeredményét:

PH! F1 Voks 2014, a legjobb versenyzők:

1. Fernando Alonso (43% szerint a mezőny legjobbja)
2. Sebastian Vettel (27% szerint a mezőny legjobbja)
3. Lewis Hamilton (16% szerint a mezőny legjobbja)
4. Kimi Räikkönen (13% szerint a mezőny legjobbja)
5. Nico Hülkenberg (0% szerint a mezőny legjobbja)

A versenyzők sorrendjének kialakítására idén már az előző évinél összetettebb metodikát használtam. Tavaly mindössze a három legjobb pilótát tudtátok megjelölni és sorrendbe állítani, és ez oda vezetett, hogy az első 5-6 helyet követően alig kaptak szavazatot a versenyzők, így a középső és hátsó régióban kialakult eredmények kiemelten pontatlanok lettek.

Ezt több kommentelő is szóvá tette, hozzáteszem, teljesen jogosan, így az idei szavazásnál a versenyzőket már egyenként kellett értékelni egy 1-től 10-ig terjedő skálán. Ezen felül bizonyos versenyzőpárosok esetén direkt módon lehetett voksolni a párból jobbnak tartott pilótára, segítve ezzel a pontosabb eredmény létrejöttét a szorosabb esetekben.

A versenyzők felsorolása során mindenkiről olvashattok egy néhány soros véleményt, összefoglalót. Emellett látható lesz az elért pontátlag, a leggyakrabban kapott osztályzat, sőt, egy a kapott szavazatok megoszlását bemutató diagram is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

    Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

  • RF 400R rebuild

    Megszívtam, de túléltem, viszont a vas... De akkor hogyan tovább? Egy partra vetett bálna kalandjai...

  • A Négyhengeres Varjú

    Élménybeszámoló és teszt a Kawasaki ZL400 SE Eliminator típusáról, amiért sokmindent (f)eladtam.

Előzmények

  • A Formula-1 kezdete

    Már jóval a Formula-1-es világbajnokság előtt létre jött az autóversenyzés világa: íme az első nagydíjak, autók és versenyzők.

  • A Forma-1 valaha volt legjobbjai

    Minden idők legjobbjai. A legnagyobb kedvencek. PH!-s felmérés, harmadik, befejező rész.

  • A Forma-1 kedvencei és legjobbjai

    A mai F1 kedvenc pilótái és csapatai. Statisztika. Szavazás. Prohardveres felmérés, második rész.