A következő felhőd otthon lesz

Avagy saját felhőszolgáltatás otthonra Nextclouddal, amit az Owncloud egyik alapítója hozott létre. – írta: hcl, 1 éve

Beállítások, használat

Admin felület, webes kliens

Az elsőre is látszik, hogy nem egy fapad a cucc. A bal felső sarokban az irányítópult (a kezdőoldal) file-ok, fényképek, és tevékenységek ikonjai vannak, ez minden usernél azonos. Lényegesebb a jobb felső sarokban a profil-ikonunk (Admin esetén "A" ), mert onnan nyílnak a beállítások, és itt hozhatunk létre felhasználókat is.

A rendszergazdai beállításokban a legfontosabb dolgok:
- Az "Áttekintés" menüben nézzük meg, mire panaszkodik a Nextcloud. Szörnyülködjünk. Próbáljuk meg kijavítani a hibákat :D (Szépen kiírja, milyen csomagokat, stb. javasol.) (Káromkodás lesz a vége :D .)
- Az "Alapvető beállítások" pontban a Cron job-ot állítsuk Cron-ra (korábban beállítottuk, de ezt a PHP felület még nem tudja)
- Állítsuk be az e-mail kiszolgálót, hasznos
A többi beállítást nem részletezném, de érdemes átnézni, és igény szerint beállítani mindent. A rendszergazdai beállítások között lehet magát a Nextcloudot is frissíteni.

Adminként telepíthetünk alkalmazásokat is, erről majd később.

Adjunk hozzá felhasználókat, lehetőleg ne adminként használjuk a felhőt. (Sajnos olyan lehetőség nincs, hogy az admint pl. csak egy bizonyos címtartományról engedje be, pedig az sokat számítana.) A felhasználóknak szintén sokféle beállítása van, pl. kvótákat is meg lehet adni.


Admin felület, a user interface is így néz ki

Saját felhasználónkkal bejelentkezve hasonló felület fogad, mint az admin, csak nyilván nincsenek rendszerbeállítások. A kezdőoldalt sajnos nem lehet kikapcsolni, pedig személy szerint nekem jobb lenne, ha helyből a File-ok lenne az.

Mobil, és asztali kliensek

A webes felület jó dolog, hiszen bárhonnan elérhető. Azonban az igazi kényelem az a funkcionalitás, ami a Onedrive, Google Drive, Dropbox, stb.-hez hasonló, azaz különböző eszközökről könyvtárak szinkronizálása a szerverrel.


Android kliens

Akár a Nextcloud webes felületéről ("Mobil és asztali" menü) is telepíthetünk mobileszközös alkalmazást, de a megfelelő Android, iOS, stb. kliens a mobil OS-ek alkalmazásboltjaiból is elérhető. Az alapbeállítású Nextcloud szerverhez kapcsolódás kb. a szerver címének beírása, és egy webes felületű (átirányít a szerverre a hitelesítéshez) bejelentkezésből áll. Nekem a 25.0.1-gyel ez a webes bejelentkezés mindig csak másodjára működött, de maga a kapcsolat és a kliens később teljesen stabilan működik.


Debian-os tálcaikonos cucc

Asztali gépen Linux, OSX, és Windowsra is elérhető kliens, ami a megadott könyvtárakat szinkronizálja. A bejelentkezése kb. ugyanolyan, mint a mobilos kliensé. Ubuntun pl. nextcloud-desktop a csomag neve, az egyes Linuxos filekezelőkhöz van külön integrációs csomag, amivel a jobb gombos menüből megoszthatóak file-ok.


A kliens beállításai és az egyik szinkronizált könyvtár Ubun... Buguntun

Alkalmazások

A legjobb az egészben, hogy alkalmazásokat telepíthetünk a felhőnkbe. PDF megjelenítő, közös naptár, szövegszerkesztő, OCR, chat, stb., rengeteg alkalmazás áll rendelkezésre, amikkel egészen komoly felhőt rakhatunk össze, ráadásul általában 1-2 kattintás egy új képesség telepítése. (Viszont ezek alá vas is kell, nekem meg olyan sok mindenre nincs szükségem, jegyzettömb, képnézegető, és PDF megjelenítő van a webes felületen.)


Nem vállalkozok rá, hogy többet bemutassak, a bőség zavara van

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!