A következő felhőd otthon lesz

Avagy saját felhőszolgáltatás otthonra Nextclouddal, amit az Owncloud egyik alapítója hozott létre. – írta: hcl, 1 éve

Miért jó egy otthoni felhő?

Régóta van valamilyen formában otthoni szerverem, ami természetesen még véletlenül sem olyan használatot jelent, mint amit a legtöbben gondolnak. Mindenki gyak. egy NAS-t, letöltőgépet, HTPC-t ért home szerver alatt, én meg egy mezei webszervert, TFTP/PXE, SSH jumpserver, ilyesmit, amivel meg lehet osztani dolgokat, meg gateway az itthoni hálóra. A hardver volt már tablet, router, most éppen egy Lenovo T410. Szépen fut rajta a Debian, amit SMB-n kimásolok a megfelelő helyekre, az megjelenik a webszerveren, PXE-n be lehet róla bootolni a belső hálón, távolról SSH-n tudok tunnelezni rajta keresztül az itthoni gépekre, a webszerverre kirakott tartalmat meg tudom osztani másokkal, stb. (A Google Drive-t kerülöm, inkább magam hostolom az adataimat, ez a fő irány.)

Fontos volt a támadási felület csökkentése, szóval tényleg csak az SSH és a HTTPS volt beengedve, feltöltési lehetőség nélkül a webszerver felől, nem standard porton. Viszont az ember kényelmes lény, bárhonnan, ami nem otthon, macera volt felSCP-zni cucockat, meg ugye telefon és gép között is tök jó lett volna adatokat mozgatni egyszerűen. Nem beszélve arról, hogy egy telefonról szinkronizálós megoldással bárhonnan lehet képeket megosztani a szerveren át, illetve adott könyvtár(ak) folyamatosan szinkronban van(nak) több eszközön.

Szóval egy idő után győzött a lustaság :D és elkezdtem nézegetni valami biztonságosabb dolgot, amivel azért a telefonos szinkron, meg a böngészős/PC-s hozzáférés is megy. Egy Web2FTP-nél, vagy Filebrowser-nél azért több kellett. Az Owncloud volt az első gondolat, ki is próbáltam, de az SSL sehogyan nem akart menni, nem beszélve arról, hogy a Docker az értelmes megoldás a futtatására, az meg eléggé zabálja az erőforrást (minimál gép a szerver, semmiből nincs sok). (Ugyanakkor biztonságosabb valamivel, hiszen egy szeparált konténerben fut.) De szerencsére vannak egyéb megoldások is, pl. amit lapozás után leírok :) .

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!