A mágusmester 1. rész

Két általam kedvelt műfajt, a Sci-Fit és a Fantasyt próbálom összegyúrni. – írta: Geri Bátyó, 3 hónapja

1. fejezet – A holokristály

Valamikor, a nem túl távoli jövőben.

A holokristály eredetileg a kijelzők piacát hódította meg néhány évtizeddel ezelőtt – innen a neve is. Később a teljes elektronikai és informatikai ipart bedöntötte ez az új technológia, majd az energetikai ipart is. A kristályok – megfelelő kondicionálás és programozás után – a kvantumszámítógépekkel összemérhető számítási kapacitást kínálnak és mellette adattárként is funkcionálnak egyszerre. Másféle kondicionálással, energiaforrásként hasznosíthatók.

A kristály feltalálója Christopher Rowe, aki a Stanfordon, a Johns Hopkinson és az MIT-n végzett tanulmányai után, mindössze 20 évesen megalapította a saját cégét. Azóta övé a fél naprendszer.
Valójában senki sem tudja, hogy mi is pontosan ez a kristály – vagy csak nem beszélnek róla. A hivatalos közlemények - miszerint „egyfajta optoelektronikai eszköz” – eléggé szűkszavúak, de az emberek többségét nem is érdekli igazán. A lényeg, hogy forradalmasította az ipart és jelentősen megkönnyíti az életüket.

Alapvetően két méretben gyártják. A kisebbek 2x2x0.5 mm-esek, a nagyobbak 30x30x2 mm-esek. Ennél nagyobbakat csak ott használnak, ahol még nem számolták fel a vezetékes elektromos hálózatot, ugyanis a holokristály alapú erőművekben több kg-os változatokat alkalmaznak.

A személyi asszisztens (Röviden SzA, vagy SzASz) a század elején használatos mobiltelefonok és személyi számítógépek megfelelője, fejlett MI-vel. A legnépszerűbbek akkorák, mint egy vastagabb toll és szükség esetén akár TV méretű holografikus képet és holografikus billentyűzetet is nyújt, de jellemzően hangalapú vezérlést használnak. Ezekben 1, vagy 2 kis méretű kristály van a számításra és az adatoknak és szintén 1-2 kristály az energiaellátásra. A házi vezérlő (Röviden HV) 4-5 kisebb kristályt tartalmaz a számításra és tárolásra és 1-2 nagyot az energiaellátásra. A háztartási eszközöknek manapság már nincs külön vezérlése és energiaellátása, ezt a HV-n keresztül oldják meg. Persze nem volt ez mindig így. Az első eszközök még vezetékes hálózatra kapcsolódtak és saját vezérlésük volt (persze már akkor is lehetett őket központilag menedzselni), majd jöttek az első eszközök beépített energiacellával, minek következtében a hagyományos vezetékes elektromos hálózatokat elkezdték felszámolni. Ma már szinte mindenhol a HV-ket használják, a csatlakozott eszközök pedig csak könnyen cserélhető, olcsó perifériák.
Az autókban nagyjából tenyérnyi energiacellák vannak (egy energiacella több összekapcsolt kristály), amivel több ezer kilométert lehet megtenni, de a nagy utasszállító gépek is napokig repülhetnének leszállás nélkül, a kézitáska méretű cellákkal.

A feltöltés meglehetősen egyszerű, mivel mindenhol vannak feltöltőközpontok. Amikor lemerül egy eszköz, csak bemész a központba, leadod a lemerült cellát és adnak egy feltöltöttet.
Ami még fontos, hogy minden eszközt meg lehet venni, de a benne lévő kristályt csak bérelni lehet, az mindig a gyártó cég tulajdonát képezi. A számító és tároló moduloknak (SzTM) kiépítéstől függő díja van. Az energiacellák alapdíja alacsony és a felhasznált energiát kell fizetni.

A kristályokat Christopher Rowe cége a HKM Corporation gyártja, de a kondicionálást már leányvállalatok csinálják. A kondicionálás határozza meg, hogy SzTM, vagy energiatáloló (ET) lesz-a az adott kristályból. A kondicionált kristályokat ezután kapják meg a külső cégek. Az SzTM-eket a felhasználásnak megfelelően programozzák, az ET-ket pedig eltérő kapacitásra formázzák. A következő lépcsőfok az ellenőrzés. A Programozó és formázó cégeknek is van ellenőrző részlege, de sok esetben külsős cégeket alkalmaznak erre a célra.

Sokak szerint a teljes céghálózat Rowe kezében van, ahogy a perifériákat gyártó cégek jó része is. Ez könnyen elképzelhető annak fényében, hogy övé a teljes energetikai ipar és az autó, valamint repülőgépgyártás és az űrutazás is. Mostanra az emberiség technológiája teljesen a holokristályokra épül.
A kristálytechnológiával nem dolgozhat akárki. A cég emberei folyamatosan figyelik a fiatalokat és csak azok tanulhatnak ebben a szakirányban, akiket kiválasztanak. Hivatalosan „együtt kell rezegni a kristállyal”, jelentsen ez bármit is. A tanulmányok után mindenki az ellenőrzésen kezd, de a jobb kvalifikációs eredményt elérők nagyobb eséllyel lépnek előre, függetlenül az ellenőrzésen végzett munkától.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Pityu naplója 5. rész

    Őszi-téli tevékenység és tavaszvárás (amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!).

  • Pityu naplója 4. rész

    Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

  • Pityu naplója 3. rész

    Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon!