A Metal Gear Solid széria és egy korszak vége

Szeptember 1-én megjelent a Metal Gear széria utolsó része és sorozat atyja, Hideo Kojima befejezettnek tekinti a sorozatot. – írta: .LnB, 8 éve

Szeretném előre leszögezni, hogy ez nem egy mindenre kiterjedő ismertető. Ez az én szubjektív véleményem és kis történetem Hideo Kojima mesterművével kapcsolatban. Az írás spoilereket tartalmaz az ötödik résszel kapcsolatban! Amit külön jelezni is fogok. Aki még nem játszotta végig a The Phantom Pain-t, az azt a bekezdést inkább ne olvassa el!

Amennyire nagy rajongója vagyok a Metal Gear játékoknak, annak ellenére történetem a sorozattal nem nyúlik vissza túl régre. Egész pontosan 2,5 - 3 éve játszottam végig életem első Metal Gear Solid játékát. Természetesen korábban is hallottam róla, de mivel sose volt Playstation konzolom így elég sokáig kimaradt számomra.

De legbelül mindig ott motoszkáltak a játékkal kapcsolatos pozitív értékelések, és a gondolat, hogy egyszer mindenképp végig kell játszanom. A legnagyobb lökést ez a teszt, és ennek a tesztnek a többszöri átolvasása adta.

Végül 2012-ben mikor párommal megtudtuk, hogy gyermekáldás elé nézünk. Komolyan át kellett gondolnom mennyi időt töltök játékokkal. Realizálódott bennem, hogy mérsékelnem kell a számítógép és konzol előtt töltött időmet (spoiler: annyira azért nem sikerült mérsékelni, mint elterveztem). Ezért jó előre abbahagytam hőn szeretett, ámbár (ha valaki kicsit is jobban akar játszani az átlagosnál) rengeteg időt igénylő játékaimat.

A Counter Strike-ot, a World of Warcraftot. Olyan játékot kerestem, amit bármikor ott lehet hagyni, de azért kellően minőségi. Nagyjából pont ekkor kezdett világszinten újra felszínre törni a gamer sajtóban is a Metal Gear láz, a Moby Dick stúdió által bemutatott sejtelmes Phantom Pain játék miatt. És a találgatások Joakim Mogrennel kapcsolatban. Elolvastam újra azt a régi tesztet, és eldöntöttem, hogy ideje belevágni a Metal Gear szériába.

Első körben szereznem kellett egy PS3 konzolt, és egy Metal Gear Solid 4 példányt. Úgy gondoltam, kezdem a negyedik résszel. És ha az tetszik, akkor jöhet a többi. Egy rövid idejű PS3 - Xbox360 csere alatt alig pár napig tartott a negyedik rész végigjátszása.Ebben a gyors végigjátszásban szerepet játszott az is, hogy nem bírtam megbarátkozni a Playstation 3 konzollal, ezért gyorsan vissza szerettem volna kapni az Xbox-ot.

Természetesen a játék nagyon tetszett. Ezért nem volt kérdéses a sorozat folytatása. PC-n végigjátszottam a Metal Gear Solid-ot, Xbox 360-on pedig a HD Collection-ban található többi részt. Kivéve az 1987-ben MSX-re megjelent Metal Gear, és 1990-ben megjelent Metal Gear2:Solid Snake epizódokat.

Természetesen letaglózó élmény volt. Soha elképzelni sem tudtam volna, hogy lehet ennyire jó játékot készíteni. De álljunk meg itt egy pillanatra. Nem is maga a játékmenet tetszett, hanem ami valójában a Metal Gearek sava-borsát adja, a TÖRTÉNET. Az is tény, hogy a különböző epizódok a megjelenésük idejében teljes mértékben kihasználták az akkori hardverek teljes teljesítményét és sorra söpörték be a díjakat. Ennek ellenére a játékok legfontosabb eleme a sztori. Az a sztori ami immáron 28 éve a szemünk láttára bontakozik ki.

A sztori amit teljes egészében csak a Metal Gear sorozat atyja Hideo Kojima ismer. Az ő fejében állt össze ez az egész. És ő, a tőle telhető legjobb formában prezentál elénk, játékosok elé. És ez a sztori eszméletlen. Az összes játék végigjátszása után is rengeteg kérdés marad a játékosokban, rengeteg félreértelmezése létezik. Engem sok utánaolvasásra késztetett a játék, míg végleg összeállt a fejemben egy teljes sztori.

De a különböző értelmezéseknek hála, az emberek között is vannak eltérő teóriák. Olvastam nem egy gondolatmenetet, amely nem egyezett az én verziómmal teljes mértékben.
Hideo Kojima pályafutása során valami olyan eredetit, tökéleteset alkotott, amihez fogható soha nem született még a játékiparban. És megkockáztatom, hogy soha nem is fog többé.

Ilyen mérhetetlen rajongással vágtam bele a most megjelent befejező részbe. Nagyon izgatott voltam, mert Kojima elmondása szerint is ez a rész a hiányzó láncszem. Ezzel lesz teljesen kerek és kész a történet. Valami olyat vártam, amitől hetekig nem fogok magamhoz térni. Valamit, amit sokáig fogok siratni mert véget ért. A megjelenés napján rögtön belevetettem magam a befejező ötödik részbe, és 16 nappal később befejeztem a sztori részét.

Spoileres bekezdés következik!

És most miután 58 óra játék után végeztem vele, kicsit csalódott vagyok. A játék megjelenése előtt felreppentek a pletykák miszerint a kiadó és Kojima között a viszony nagyon megromlott. Kojima és csapata a szerződésük lejárta után elhagyja a Konamit. A játék dobozairól és a játékot reklámozó termékekről levették a nevét. Baljós előjelek voltak ezek. De mi hittünk Kojimának, aki azt állította, a játék elkészülését ez nem befolyásolja.

A lehető legjobb Metal Gear-t fogjuk kapni. Nos, Kojima hazudott. Mert a játék nincs kész. Sőt én egyenesen azt mondom, hogy félkész. És ezt minden Metal Gear rajongó észre fogja venni. A játék történetének egy pontjától érezhető a kapkodás, az egymás után dobált küldetések, amik nem állnak össze, nincs meg közöttük a kellő átkötés. Nincs meg az íve az egésznek. És a befejezés sem az, amire egy valamire való rajongó várt. Minden részre jellemző epikus befejezés teljes mértékben elmarad. És ezért szomorú vagyok.

Tegnap még azt írtam volna, nagyon szomorú vagyok. De nem. Nem, mert enélkül a rész nélkül is imádtam a sorozatot és ez nem változott. Ha nem lett volna ez a rész, akkor is boldog lettem volna. Így pedig egy kis pluszt ad a már meglévő élményhez. De nem tekinthető befejezésnek. Főleg miután kiderül, hogy a valódi Big Boss története ezzel a résszel párhuzamosan, de teljesen máshol játszódik. Amiről mi semmit sem tudunk meg. Így pedig pláne nem tekinthetjük befejezettnek.

Utólag belegondolva az is megfordult a fejemben, hogy Kojima a Konamival való vita, és az okán, hogy nem tudta tökéletesen befejezni élete művét, nem akarta, hogy a neve szerepeljen a borítókon. Nem tudjuk, mi volt a háttérben a vita oka. A hírek szerint itt is a pénz és a határidő volt a gond. Kojima maximalista, és nagyon alapos, ezért lettek az előző részek is ennyire jók. Sokáig és rettentő precízen dolgozik. De a Konaminak ez nem számított.

Szerintük túl sokat költött a játékra, és túl sokat csúsztatta azt. Túl sok pénzt költött fel nem használt zenék megkomponálására. Pedig a játék egyik nagy erőssége, a tökéletes zene. Amiket gondolom nem egyszerű elsőre, tökéletesen eltalálni. De ez a Konamit nem érdekelte.

Így állunk most, kaptunk egy félkész játékot, és a tényt, hogy vége. Szemét világban élünk. Ahol a pénz az úr. Csak az számít. A pénzért bárki eltapos bárkit. Még ha az az illető a játékos társadalom egyik legnagyobb alkotója. Ettől én rosszul vagyok.

Ettől függetlenül maga a játék zseniális. A játékmenet, a játékmechanika tökéletesre járatott. Kategóriájának iskolapéldája. Csak a történet vége hiányzik éppenséggel. Amit egy, a Metal Gear világába újonnan belecsöppent játékos nem fog észrevenni. De a rajongók csalódottak lesznek.

Spoiler vége

Azt gondolom, ezt a játéksorozatot minden gamernek végig kell játszania! Annyira kiemelkedő műnek tartom, hogy semmi hozzá foghatót nem tudnék mondani. Még csak meg sem közelíti semmi. És ez túlzásnak tűnhet, biztos az is. Hajlamos vagyok túlspilázni a dolgokat. Viszont ha egy játék olyan érzelmeket képes kiváltani belőlem, mint a Metal Gear széria, akkor szeretném, ha ezt más is megtapasztalná.

Szeretném, ha más is megértené mekkora űrt hagy maga után Hideo Kojima, és mit is veszít valójában a játékos társadalom. Megvannak a játéknak a furcsaságai, néhol morbid humora, másutt gore, véres stílusa, túlzásai. Viszont ha ezen túl tudjátok tenni magatokat, és megértitek, hogy Kojima ilyen, akkor garantálom, hogy életetek meghatározó játékélményével gazdagodtok a széria végigjátszásával.

Sokakat az tántorít el, hogy nincs megfelelő konzoljuk a végigjátszáshoz. Mint írtam korábban, nekem sem volt egyszerű logisztikai feladat megvalósítani az összes rész végigjátszását, de higgyétek el megéri a fáradozást!

Én ezzel az írással zárom le magamnak ezt a történetet. Ezzel búcsúzom a szériától.
A Konami már bejelentette, hogy Kojima nélkül is folytatják a Metal Gear játékokat. Ettől én nagyon félek. Úgy gondolom, ilyet csak is Kojima mester tud alkotni és ez utánozhatatlan. Nem tudom elképzelni, hogy úgy szeressem a következő részeket, mint ezeket. Ellenben, ha mégis sikerül, akkor nagyon fogok örülni.

"I'm Big Boss, and you are too. No... he's the two of us together. Where we are today, we built. This story, this legend; it's ours. We can change the world, and with it, the future. I am you, and you are me. Carry that with you wherever you go. Thank you, my friend." - Big Boss

Azóta történt

  • Death Stranding az én szememmel

    Nagyra értékelem, hogy egy komplett, élő, működő ökoszisztémát lehet benne elindítani és működtetni.

  • Batman: Arkham Knight

    Az Arkham Knight jött, látott és akkorát bukott a legtöbb játékos szemében, ami nem volt méltó egy ilyen játéksorozat lezáró darabjához.

  • A Heroes of Might & Magic történetem

    Sajnos vagy szerencsére, elég idős vagyok hozzá, hogy egy hosszú játékszéria lényegében életem részévé váljon.

Előzmények