A nagy kínai fülhallgatóteszt III.

Kiváló ár/érték arányú kínai fülhallgatók, harmadik felvonás: összesen 11 darab fülhallgatóval! – írta: Dave™, 7 éve

Előszó

Az első és a második kör után elérkezett az idő a harmadik nagy kínai fülhallgató teszthez, amely talán az eddigi legnagyobb vállalkozás részemről, hogy bemutathassam a Távol-Kelet fülhallgatócsodáit. Ezúttal nemcsak új fülhallgatókról olvashattok, de előveszek néhány korábbi modellt, legalábbis ajánlások és összehasonlítások erejéig. Teszem ezt azért, mert sokak kérésének eleget téve ezúttal ajánlásokkal, illetve bizonyos értelemben véve rangsorral is szolgálok. Mielőtt továbbmennénk, gyorsan fussuk át, honnan jöttünk, és most hol is tartunk.

Az első tesztben 13 fülhallgató szerepelt, olyanok mint például a kiváló hangú és rendkívül olcsó Awei ES-Q9, a cserélhető vetőcsöves KZ ED9, vagy a rendkívül testes hangú és robusztus felépítésű Rock Zircon (meg jó pár kevésbé emlékezetes is, de ezek arányát az idő előrehaladtával szépen le tudtam szorítani). A másodikban ugyan kevesebb, mindössze 9 fülhallgatóról olvashattatok, viszont itt már jóval erősebb volt a felhozatal, hogy pár példát említsek, ott volt a Rock Y1, a KZ ATR, vagy a rendkívül igényes kivitelű DZAT DF-10. Az első tesztben csak érintőlegesen, a másodikban viszont már részletesebben kitértem az illesztékek hangra gyakorolt hatására is, sőt, már illesztékajánlást is találhattatok a fülesekhez, így ez most sem lesz másként.

A harmadik körben 11 új fülhallgatóról olvashattok, amiből négy kölcsönben járt nálam (Land fórumtárstól). Emellett a rangsorokhoz, ajánlásokhoz újra előveszem a régi jól bevált darabokat, így még könnyebbé téve az eligazodást az olcsó kínai fülhallgatók között. A mottó továbbra is a régi: olcsón is lehet jót, és bár a teszt legdrágább fülese 50 dollár környékén mozog, az valójában kakukktojás, a többség 5 és 20 dollár között szerezhető be közvetlenül Kínából.

Mivel már korábban többször is megemlékeztem az illesztékek fontosságáról, így erre most nem térek ki részletesen, de mindenki tartsa észben, hogy a legolcsóbb és legegyszerűbb módja, hogy jobb hangot kapjunk a meglévő fülhallgatónkból, az az illesztékek cseréje. Kivételek persze vannak, például ha alapból normális, karakterben passzoló illesztéket kapunk a fülhallgatónkhoz (ez ritka manapság), de még ekkor is érdemes lehet legalább 2-3 félét tartani otthon, mert mindegyikkel más-más hangot kapunk.

Még egy utolsó kitérő, mielőtt belekezdenénk: a Bluetooth fülhallgatók. Sajnos egyre nagyobb divat a felső és csúcskategóriás telefonokon, hogy lehagyják a jack csatlakozót, ez pedig praktikusan azt jelenti, hogy mindenki használjon BT füleseket. Ezt mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy jó ötletnek tartja-e vagy sem, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy többnyire egy kifejezetten normális DAC (digitál-analóg konverter) és erősítés megy ezzel a levesbe, vagyis ezeket magába a fülhallgatóba, annak BT vevőegységébe kell integrálni.

A normális DAC drága, és még ott van az erősítés kérdése is, tehát ezzel terhelni a külső vevőt mérsékelten jó ötlet, plusz jelentős többletköltséget is eredményez, amelyet végeredményben a fogyasztó fizet meg. Jó dolog a vezetékmentesség, de ennek ma még komoly ára van, több fronton is. Könnyen belátható, hogy a néhány dolláros árkategóriában ezek az egyébként nem olcsó komponensek nem férnek bele normális minőségben. Éppen ezért a közeljövőben nem valószínű, hogy lesz BT fülesről teszt, mert egyszerűen nem versenyképesek a vezetékes megoldásokkal szemben, kiváltképp akkor, ha jelenleg is normálisabb forrás lakozik a telefonunkban. Ezt azért tartottam fontosnak megjegyezni, mert egyre többször merül fel kérdésként, és egyszerűbb itt megválaszolni előre, hogy miért nincs Bluetooth fülhallgató a tesztelt darabok között.

Térjünk is a lényegre, lássuk a füleseket!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények