Búcsú a Radeonoktól 10 év után

Mi késztethet egy egyszerű felhasználót arra, hogy bő 10 évnyi piros oldal után átmenjen a zöldekhez? – írta: huskydog17, 3 éve

Visszatekintés

Üdvözlök minden kedves olvasót!

Mielőtt elkezdeném fejtegetni a váltásom okát, rögtön az elején nagyon fontos tisztázni pár dolgot annak érdekében, hogy ne legyenek irreális elvárások a cikkel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy ez nem egy szokványos teszt, pontosabban ez egyáltalán nem teszt, itt nem lesznek grafikonok és sebesség adatok, így aki ilyenre számít, azt kérem, ne olvasson tovább! Ebben a szubjektív írásban azt szeretném megosztani, hogy bő 10 évnyi Radeon használat után mely okok vezettek ahhoz, hogy oldalt váltsak és átnyergeljek az NVIDIA-hoz. Amint említettem több oka is van, melyeket szöveges formában fogok felvázolni, természetesen a saját, szubjektív véleményemmel együtt, vagyis ez a cikk inkább egyfajta személyes beszámoló a tapasztalatimról és arról hogyan éltem meg a váltást. Ennek tudatában kéretik tovább olvasni a cikket, a megértést előre is köszönöm, akkor vágjunk is bele!

Először egy kis visszatekintés.

Kb. 2009 óta kizárólag AMD Radeonokat használtam játékokhoz meg úgy a mindennapokhoz. Az említett évben még egy AGP-s Radeon HD 3450-et kínoztam egy Athlon XP-s konfigurációban, aztán 2010-ben kaptam egy notit az akkori tanulmányaimhoz, melyről korábban szintén írtam egy bemutatót. Abban ugye egy Radeon HD 5470-es volt, amivel már több játékot is végigvittem, például Fallout 3, Driver San Fransisco vagy Far Cry 2. Már akkor lenyűgözött, hogy a Far Cry 2 szívét képező Dunia motor egy technikai csoda volt, a kis 64 bites VGA-n szépen ment Medium grafikán és nagyon szép volt, az atmoszférája azonnal beszippantott, nem véletlen öltem 100 órát egy végigjátszásba. Már nem emlékszem pontosan milyen sebességgel ment, de nem is lényeg, tökéletesen játszható volt az 5470-nel.

2011-ben elkezdtem pályakezdőként dolgozni, minden hónapban keményen spóroltam, hogy tudjak majd venni egy erős asztali PC-t. Ezt 2012 végén meg is tudtam tenni, így vettem egy Core i5-3470-et 2×4 GB DDR3 memóriával és mellé ment egy Radeon HD 7870 GHz Edition (ASUS DirectCU II változat). Ez volt az a pillanat, amikor beléptem a 60 FPS világba és mivel a jóhoz nagyon könnyű hozzászokni, ezután már minden játékban ilyen sebességet akartam látni.:) Akkoriban a 7870-esnek nem is volt problémája ezzel, gyönyörűen vitte maximum grafikán például a Deus Ex Human Revolution-t, a Grid 2-t, Dirt 2-t és 3-mat és ezzel a kártyával láttam először a Far Cry 2-t Ultra-n 60 FPS-el, eszméletlen szép volt. Sok szép emlék fűződik a 7870-hez, de sajnos 2016 nyarán megadta magát. Szerencsémre pont akkor nyáron jelentek meg a Polaris alapú VGA-k és itt kezdődik a következő fejezet.

Az első komolyabb Radeonom

2016-ban tehát a 7870-es az örök pixelmezőkre költözött, de előtte megtörtént a Polaris10 bejelentés, így megvártam, hogy itthon is kaphatóak legyenek az RX400-as kártyák, ugyanis pont egy RX470-et néztem ki magamnak, mert annak a teljesítménye bőven teljesítette az akkori elvárásaimat és árban is nagyon jók voltak. Mivel az egyedi custom megoldásokra kicsit várni kellett, így kb. 1,5-2 hónapnyi keserves várakozás következett, ahol az i5-3470 IGP-jére voltam kényszerülve. A HD Graphics 2500 csodát nem csinált, de legalább a Full HD 60 FPS videókat tudta gyorsítani és a point’n click kalandjátékok is szépen mentek vele. :)

Szeptemberben aztán sikerült megvenni a kiszemelt RX 470-et, ami egy MSI Gaming változat volt, a legjobb custom design az RX400-as szériában. Pechemre az első példány gyári hibás volt és a második is, de a harmadik végre hibátlanul üzemelt. A garanciáztatások idejére vettem a használtpiacon egy Radeon HD 7770-et, hogy addig se maradjak még egyszer IGP-n, tanultam az előző esetből. :) Szűk négy éven át hibátlanul kiszolgált az RX470-es, a mai napig gond nélkül működik az új tulajdonosánál.

Na de miért váltam meg tőle és miért pont a zöldekhez mentem át ilyen sok évnyi Radeon tapasztalattal? A következő oldaltól elkezdjük kivesézni az okokat. A kártya nyilván nem változott a 4 év alatt, leszámítva, hogy márciusban kapott egy újrapasztázást aminek hatására a hűtés brutálisan javult. Az én igényeim viszont sokat változtak több fronton is.

A 7870-et váltó, 2. komolyabb Radeonom

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt