RX Vega 64: problémás nagyágyú

Nagy teljesítmény, potom pénzért. De mégis hol a bökkenő, amiért nem lehet mindenkinek ajánlani? – írta: Yézi, 4 éve

Bevezető

Üdvözlet minden kedves olvasónak!
Ezen cikkem alanya az RX Vega 64 lesz, de a "hagyományokat" megőrizvén a konkrét teszteredmények előtt ismételten egy kis sztorizgatással indítanék. Természetesen, akit ez kevésbé érdekel az nyugodtan ugorhat tovább, az eredmények szempontjából lényeges információk nem igazán fognak elhangzani.

Nem olyan rég, egészen pontosan tavaly novemberben került ki a Generációváltás: R9 290 vs. RX 480 nevezetű cikkem, melyben nagyon pozitívan vélekedtem az RX 480-ról (is). Nagy megelégedettséggel használtam a kártyát, tényleg semmi problémám nem volt vele, az általam játszott játékokat bőven kellemes minőségben tudta futtatni. December tájékán azonban szöget ütött a fejemben egy gondolat. Olyan rég volt már zöld kártyám, a legutolsón 2018 decemberében adtam túl, ráadásul az is csak egy GTX 570 volt... Itt az ideje újra átnézni a másik oldalra! No, de mégis mi legyen? Azonos teljesítménnyel kb. a GTX 1060 6GB bír, illetve ott van még a picit régebbi, de szintén hasonló teljesítménnyel bíró GTX 980 is.

Egye fene - gondoltam, így hát fel is dobtam gyorsan cserére az RX 480-t. 2020 nyarára úgyis tervben volt a fejlesztés, addig meg aztán oly mindegy melyik kártya karistol a gépben. Hamar össze is jött a csere, az RX 480 helyére bekerült a GTX 1060 6GB. Próbálgattam mit tud, tesztelgettem, majd pár nappal később belebotlottam aprón néhány Vega 64-be.
"Ejj, hiszen, ha eladom a GTX 1060-t, akkor kis pótlással megvehetném a Vega 64-et... Áh, de kell ez nekem egyáltalán? Nem hiszem... Ráadásul referencia hűtős. Mégis olyan csábító! A fenébe is, én ezt akkor is ki akarom próbálni!"
Erősen viaskodtak a gondolataim, de hamarosan ráadtam a fejem - noha magamat ismerve az lett volna igazán furcsa, ha kihagyom ezt a lehetőséget. A 1060 ment is apróra, hamar el is vitték, jöhetett a Vega.

Minden kezdet nehéz... De ez aztán nagyon!

Az igazat megvallva rég nem volt már olyan kártyám, amely érkezését ennyire izgatottan vártam. Átbújtam szinte az összes létező tesztet, utánaolvasgattam a problémáinak, milyen finomhangolásokat kell rajta végezni ésatöbbi. Elérkezett hát a nagy nap, megjött a kártya, s ráadásul pont péntekre esett, a hétvége tökéletes lesz beleásni magam a tesztelésbe. Gépbe be, driver fel, mehet is a móka! Legalábbis azt hittem. Én kis naiv... Kezdetben fel sem tűnt, de pár óra elteltével sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy a kártya terhelés alatt piszok alacsony órajelen üzemel. Papíron az alapórajel 1247 MHz, boost pedig egészen 1630 MHz-ig mehet. Ez szép és jó, de az én kártyám kb. 10 másodperc terhelés után szépen ledroppolja az órajelét ~1200 MHz köré, memória órajel is 800 MHz és 945 MHz közt ugrál.

Slussz poén, hogy olykor még a képet is eldobja, amit már csak egy újraindítás old meg. GPU hőmérséklet elméletileg ~65 fok, ez nem lehet probléma. Talán az alulfeszelés segít... Hát nem nyert. Akkor egy kis plusz feszültség? Áh, dehogy. Power limit csökkentése, növelése? Vagy esetleg driver csere? Felejtsd el! Könyörgöm, akkor mégis mi a probléma? Hibás lenne a kártya? Sajnos nagyon úgy tűnik, írtam hát ezzel kapcsolatban az eladónak.

Bánatomban újra átnyálaztam 1000+1 Vega 64-gyel foglalkozó oldalt, fórumot, miegymást. Felfigyeltem egy bizonyos "GPU Hot Spot" szenzorra, gyorsan le is csekkoltam nálam ez milyen hőmérsékleten mozog. "Azannyát! 100+ fok?? Mi a..." Hát jó, ugyan a GPU hőmérsékletem papíron rendben van, a hot spot mégis brutális hőmérsékletet mutat. Talán hibás a szenzor... De mégis melyik? Mivel már nem tudtam mire gondolni, úgy döntöttem kap egy újrapasztázást. Volt még itthon egy kis MX4, szét is kaptam, kis tisztogatás, új paszta, mehet vissza.

Őszintén, semmi javulást nem vártam egy újrapasztázástól, pláne, hogy előtte is volt alatta anyag bőséggel, ráadásul kiszáradva sem volt. És mégis! Nehezen tudtam elhinni, de ez volt a baja. Alapbeállításokon most már rendben van, bár az órajel még mindig csak ~1350 MHz körül alakul. Jobb mint volt, de még mindig nem az igazi, a hot spot hőmérséklet viszont legalább rendben van. Jöhet újra a feszültséggel és power limittel való szórakozás. Végül megannyi szenvedés után sikerült stabilan belőni. Egyedi, agresszív ventilátor profil a lehető legjobb hőmérsékletek elérése érdekében, feszültségek csökkentve, power limit kimaxolva, GPU hőmérséklet rendben, hot spot hőmérséklet szintén, órajel pedig ~1580 MHz körül megmarad. Jöhet még egy pici memória tuning, de ez már csak az "esztétika" végett - 1000 MHz mégiscsak jobban fest mint 945 MHz, nemde? S végre üzemel a kártya, pontosan úgy, ahogy az elvárható. Hangos? De még mennyire! Pontosan olyan, mint mondjuk egy GTX 480 vagy R9 290 referencia.
De legalább az órajelek és a hőmérsékletek rendben vannak.

Eléggé sokféle videokártya megfordult már a kezeim között az elmúlt pár évben, de egyik sem volt ennyire problémás. Már majdnem feladtam, de örülök, hogy végül nem így tettem. Sőt, ennyi szenvedés után csak még nagyobb lett az érdeklődésem a kártya igazi ereje iránt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hitman: Freelancer

    Alig hallani róla, mégis őrülten addiktív lett a Hitman 3-hoz kiadott ingyenes kiegészítő, a Freelancer.

Előzmények

  • Ryzen feat. Nvidia

    Hosszú idő után térek vissza a laptopok világából az asztali gépek közé egy erős, felső-középkategóriás géppel.

  • AMD Athlon 200GE - Az ébredő Vega

    Új gép került a családba, melynek lelke egy Athlon 200GE, de vajon mit tud régebbi játékok alatt?

  • Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

    Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből.