A szovjet / orosz űrhajózás múltja XIX. rész

Az orosz űrprogram álmai és realitásai az 1990-es években – írta: Cifu, 5 éve

Az utolsó űrsiklólátogatás a Miren


Az STS-91 út személyzete, első sor: Gorie és Precourt, hátsó sor: Lawrence, Chang-Diaz, Kavandi, Rjumin és Thomas

Június 2-án indult el a világűrbe az STS-91 küldetés keretében a Discovery űrsikló hat emberrel: Charles Joseph Precourt parancsnok, Domonic L. P. Gorie pilóta, Franklin Ramon Chang-Diaz, Janet Lynn Kavandi, Wendy B. Lawrence űrhajósok mellett az orosz Valerij Viktorovics Rjumin foglalt helyet. Az utolsó Űrsikló-Mir küldetés vette kezdetét, amelynek célja Andrew Thomas és a NASA tudományos felszereléseinek visszahozatala a Földre. A Discovery rakterében ez esetben „csak” egy szimpla SpaceHab modul foglalt helyet, lévén a korábbi utakhoz képest kevesebb eszközt kellett felvinni.


A Mir űrállomás az űrsiklóból


A Mir EO-25 és az STS-91 teljes személyzete a SpaceHabben

Az űrsikló június 4-én kötött ki az SzO modulhoz, a szokásos protokoll feladatok mellett Thomas egyből átkerült a Discovery személyzetébe, majd neki is álltak az ellátmány átpakolásának a Mirre. Összesen most „mindössze” 2130 kg-nyi felszerelés cserélt helyet, amiből 500 kg-ot csak a Rodnikba töltött víz tett ki.


Rjumin és Budarin


Közös étkezés a Mir bázisblokkban

Az ellátmány között szerepelt Muszabajev gitárja is, aminek nagyon örült, ellenben az egyik rádióegység hibája miatt az élő videókapcsolatot nem tudták megoldani az űrsiklóról, míg a Mir oldalán a földi irányítóközpont és a földi antennarendszer közötti problémák miatt nem volt ez megoldható – így erről az útról nem készült élő videofelvétel...


Szojuz TM-27 az űrsiklóból fotózva


A Mir bázismodulja (középen / alul), a Priroda (balra), a Szpektr (amely felénk néz) és a Krisztall (jobbra)

Mivel Thomas volt az utolsó NASA űrhajós a Mir fedélzetén, nem volt személyzetcsere, és nem egész négy nappal később, június 8-án a Discovery személyzete elköszönt a két személyesre olvadt EO-25 legénységtől, melynek szimbolikus részeként Muszabajev egy kulcsot adott át Precourtnak, hogy majd vigyék az új Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. A protokollfeladatok végeztével a Discovery lekapcsolódott a Mirről, és még egyszer, utoljára, egy űrsikló lassan megkerülte az űrállomást, miközben végig filmezte azt. Eközben a Szpektr belső terébe színes gázt pumpáltak, abban a reményben, hogy sikerül esetleg a lyukat észrevenni a borításon, ám az STS-91 űrhajósai akármennyire is erőltették a szemüket, nem vettek észre sehol szivárgásra utaló jelet.


A Mir űrállomás 1998 nyarán a Discoveryből fotózva

Az űrsikló négy nappal később szállt le a Kennedy űrközpont kifutójára, ami egy korszak végét jelentette – a NASA és az orosz űrprogram szereplői között életre hívott két fázisból az első, az Űrsikló-Mir program lezárult. Összesen 7 amerikai űrhajós töltött el az űrállomáson 907 napot, ami vitán felül hatalmas tapasztalati forrás volt a NASA számára az űrállomáson való élet és munka terén. Viszont sok tudományos kísérletet végül nem is tudtak végrehajtani és befejezni, egyszerűen a kialakult körülmények miatt. Ahogy James Sensebrenner képviselő megfogalmazta, az Űrsikló-Mir program nagyszerű lehetőségeket nyújtott az amerikai űrhajósoknak a krízishelyzetekre való reagálásra. A Mir ideje lejárt, már mindenki a második fázist, a Nemzetközi Űrállomást (ISS) várta.


A Kvant-2 modul az STS-91 kikötésének idején, gyakorlatilag raktárnak használva

Valerij Rjumin pedig adta a lovat eme nézet alá: lesújtó képet festett a Mirről, véleménye szerint az űrállomáson nagyon nehéz úgy dolgozni, hogy mindenféle lóg az összes falról, és mivel 2-3 embert igényelnek a karbantartó feladatok, 6 űrhajósra lenne szükség ahhoz, hogy tudományos eredmények terén kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket. Azt is kihangsúlyozta, hogy az ISS esetében el kell kerülni, hogy ennyire túlzsúfolják a belteret...


A Priroda modul, látható mennyire zsúfolt még így is


A Kvant-1 modul

Itt pedig egy kicsit most 'kitekintünk' - szükséges a szovjet éra utáni hordozó-rakéta helyzetet felvázolni ahhoz, hogy a későbbi állapotokat jobban megértsük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények