Acer Aspire E5 - Nyit a multimédiára

Külsőleg nem hazudtolja meg az árkategóriáját, viszont sokkal több plusz nyújt mint amire számítottam. – írta: Thome, 8 éve

Bevezetés, külső

Cikkünk tárgya több mint egy éve a piacon van, mostanra viszont olyannyira lecsökkent az ára, hogy muszáj volt vennem egyet. Azaz nem volt muszáj, de az előző gépem, egy Lenovo Y570 helyére kellett valami, ami hozza azt a teljesítményt. Vagy inkább többet.

Acer Aspire E5-572G

Bontogassunk:

A gépet egy natúr kartondobozban kapjuk, csak némi Acer és Aspire E5 felirat szerepel a dobozon, hogy ne ijedjünk meg, ha netán almára számítunk. Kép erről nem készült, de mindenki el tudja képzelni, az a tippem.
Miután kinyitottuk a dobozt, az alábbiakat találjuk benne: Némi leírás, driver lemez, a készülék, tápegység és az akkumulátor. Érjük be ennyivel, másra egyébként sincs szükségünk.

A burkolat teljes egészében kopogós műanyag, meglepő, hogy finom tapintású. A fedlap és a csuklótámasz textúráját tekintve szál csiszolt alumíniumra hasonlít. Elég könnyen maszatolható össze, gyerekes családnak fokozott figyelem mellett ajánlott.

Az illesztések mindenütt megfelelőek, erősebb nyomkodásra is csak a baloldala szólalt meg, egyben van a készülék, amennyire lehet.

Szemből ránézve, bal oldalt találjuk az SD kártyaolvasót, mellette az akkutöltés jelző ledeket és itt ki is fújt a dolog.
A bal oldalon az alábbi csatlakozókkal találkozhatunk:
Kensington zár, hűtés (ez nem is csatlakozó), VGA kimenet, gigabites Ethernet port, HDMI, 1db USB 3.0 csati, illetve a hangkimenet.

Jobb oldalon 2db USB 2.0 csatlakozót, a DVD meghajtót és a tápcsatlakozót találjuk.

Hátul gyakorlatilag az akku foglal helyet.
Ezzel a lendülettel térjünk ki az aljára. Ide kerültek a hangszórók a front részre. Hangerejük hozza a kötelezőt, doboz hang, hozza az elvártat.

Sajnos az alsó rész külön nem bontható, így ha bővíteni akarjuk a memóriát vagy HDD-t cserélni, akkor darabokra kell szedni a készüléket. Így a gondolat, hogy pikk-pakk kibővítem 8 GB-ra a memóriát, gyorsan elillant, jó lesz ez most 4-gyel is.
Szerencsére a DVD meghajtó könnyen kijön, így a helyére gond nélkül behelyezhető az SSD.

Update:
Belekerült a gépbe egy SSD, viszont a DVD meghajtó helyén nem látta a BIOS (viszont a Windows igen, de telepíteni rá nem engedett, hibát dobott) ez lehetséges, hogy a HDD caddy bűne, másik gép híján tesztelni ezt nem tudtam.
A megoldás csak az volt, hogy a belső HDD helyére tesszük, a gyári HDD kikerült a caddybe és ezt ugyan a BIOS nem látja, a Windows tökéletesen, teljes sebességgel működik.

A HDD csere könnyen elvégezhető, a ram bővítése továbbra is egy fokkal macerásabb.

Apropó garancia: 2 év jótállás van a laposra, ami rendkívül jól hangzik egy egyszerű consumer géphez, továbbá nagyjából 12-15 ezer forintért lehet bővíteni +1 évvel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények