Advent Vega Tegra Note 7: új gép a tabletek közt

A kaliforniai óriás első tabletjét a "leggyorsabb, leghangosabb, legszórakoztatóbb - elfogadható áron" emlegetik, de így is van? – írta: Darth_Revan, 10 éve

Bevezető

Az ismert VGA gyártó Tegra névre keresztelt SoC megoldásáról 2008-ban hullt le először a lepel, azonban a piacon való megjelenésére több, mint másfél évet kellett várni, mire először feltűnt a Microsoft által gyártott és csúnyát bukó Zune HD médialejátszóban. A szekér szerencsére nem állt meg és 2010-ben jött a Tegra 2, amit követett 2011-ben a Tegra 3, 2013-ban a Tegra 4 és 2014-ben pedig már jön is a következő felvonás a Tegra K1 személyében, ami már a bemutatkozóján felkeltette sokak figyelmét.

A Tegra 3-mal ellentétben a Tegra 4-re már sokkal alacsonyabb volt az érdeklődés a gyártók részéről, ami betudható talán annak is, hogy az előd teljesítmény terén sok ponton alulmaradt a riválisai mellett. Talán az alacsony érdeklődésnek hála kénytelen volt az NVIDIA saját kezébe venni a dolgot, aminek eredménye lett először a hordozható kézi-konzolok piacára betörni szándékozó NVIDIA Shield, amit követett az NVIDIA által tervezett Tegra Note néven piacra dobott táblagép.

A kütyü forgalmazásában azonban a Shield konzollal ellentétben maga az NVIDIA nem vesz részt, helyette hasonló koncepciót kell elképzelni, mint amit a Clevo alkalmaz a felsőkategóriás gamer laptopjainál, azaz ők legyártják az eszközt, amit egy külső partner ad el (akár saját néven) és biztosít hozzá támogatást. Az "akár saját néven" kifejezést szó szerint kell érteni, mert habár az Egyesült Államokban az EVGA, az Egyesült Királyságban pedig az Advent Vega mindössze annyit módosított, hogy a "Tegra Note 7" elé beírták a saját nevüket, de a HP úgy gondolta, hogy ennyi nem elég, így ők teljesen új néven, "HP Slate 7 Extreme"-ként dobták piacra, de Kínában is például "Homecare Flyone" néven fut. A gyártó és név lehet más és a tartozékok is eltérőek lehetnek, de maga a gép minden esetben megegyezik.

Jelen cikk főszereplője a brit Advent Vega videókártya gyártó által forgalmazott Tegra Note 7 táblagép, amelyről megpróbálok minden hasznosat összeszedni. Őszintén megmondva szakértőbb kollégáknak szerettem volna megadni a lehetőséget a tesztre, azonban sajnos többszöri egyeztetést követően sem sikerült találnunk egy alkalmas időpontot és helyszínt az átadásra és a levelezés megszakadását követően úgy döntöttem, hogy hosszú szünet után ideje újabb cikkel gazdagítanom a Logout felhozatalát.

További időhúzás nélkül jöjjön az NVIDIA első táblagépe, amely igaz, hogy visszafogottabb néhány szempontból gamer téren, mint a Shield kézikonzol, azonban ezen szereplő is tartalmaz nyomokban olyan funkciókat, amelynek nem csak a vérbeli kocka fog örülni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények