Alaplaptartó tálca fából

SSI szabványú szerver alaplapomnak alaplaptartó tálca készült, hogy biztonsággal betehessem a 20 éves EATX házamba. – írta: chey, 7 éve

A probléma három gyökere

Rögzítés

A fő probléma az, hogy a ház szabványos full-size AT, baby AT, ATX, EATX és mATX alaplapok fogadására alkalmas. A belehelyezendő alaplap viszont nem más, mint egy Supermicro X7DWA-N:


(Forrás)

Ez az alaplap sok szempontból megfelel az EATX szabványnak, de van egy súlyos eltérése attól. 2008 körül a 100 W fölötti TDP-vel rendelkező processzorokhoz hozzávetőleg 1 kg tömegű hűtőt adtak:


Példa egy LGA771 foglalathoz való hűtőre. Tényleg nehéz. (Forrás)

Ebből kettő egészen egyszerűen eltörheti vagy megroppanthatja az alaplapot, ezért a processzorok hűtőbordáit közvetlenül az alaplaptartó tálcához kellett fogatni. Ennek megfelelően a processzorok körül van 4-4 nagy lyuk:


LGA 771 foglalat és a körülötte lévő 4 lyuk, amiken keresztül rögzíteni lehet a hűtőt
az alaplaptartó tálcához. A kisebb lyukak, amiket látni lehet, a foglalatot alulról támasztó
rugóba vannak fúrva. (Forrás)

Mivel a lefogatás ezen módja hallatlanul nagy stabilitást biztosít az alaplapnak, nem sok egyéb rögzítés található a processzorok környékén. Ráadásul az alaplaptartó tálcának éppen ezen a részen egy nagy kivágás van, ami miatt a hűtők felszerelése igen problémás lehet.

Hűtés

A ház 1998-ban készült, és két Pentium 2-es processzorhoz tervezték, így a levegőt két 6 cm-es ventilátor fújja ki (egy-egy 5 cm-es ventilátor számára kialakított lyukon keresztül), valamint egy opcionálisan felszerelhető 12 cm-es ventilátor fújja be. Mivel így a két, egyenként 100 W fölötti TDP-vel és akár 180 W csúcsfogyasztással rendelkező processzor által megtermelt hőt nem lehet kivezetni a házból (az Asus PC-DL kapcsán tapasztalatból tudom, pedig ott a processzorok egyenként "csak" 110 W csúcsfogyasztással rendelkeztek), és a merevlemezeket tartó konzol is az egyik processzor fölé lóg, folyadékhűtést kell majd alkalmaznom. De erről egy másik cikkben szeretnék írni.

Anomália

Te láttál már olyan ATX házat, amibe ilyen távtartóval...


A távtartót először a hegyes végével az alaplapba kellett nyomni (Forrás)

...függőlegesen felfele nyomva kell...


Nyilakkal jelöltem a távtartók helyeit - az alaplapot függőlegesen lentről felfelé tolva kellett
a helyére illeszteni (Forrás)

...az alaplapot a helyére illeszteni (AT-stílusú rögzítés)?

Nos, könnyen belátható, hogy elég lehetetlen függőlegesen felfele nyomva berögzíteni egy olyan alaplapot, amit jobbról balra nyomva kell a helyére tenni a portok kivezetései miatt. Persze, ha az ember kiveszi az alaplaptartó tálcát, amihez ripityomra szedi a házat, és megpróbálja az alaplaptartó tálcát jobbról balra a helyére tolni, miközben az két helyen is elakad, és nem lehet alányúlni, hogy megemelje az ember, akkor nem lehetetlen, de mivel mindezt kivitelezni szinte lehetetlen, ezért lényegében lehetetlen. Emiatt nem tudom hagyományos, egyik oldalán anya, másik oldalán apa végű távtartókkal rögzíteni az alaplapot. Az alkalmazott megoldásra fény derül a következő oldalakon.

Ez, és a 6 cm-es ventilátorokkal kapcsolatos anomália egyrészt annak köszönhető, hogy a ház egy korábbi AT modell átdolgozása, másrészt annak, hogy a gyártó (Symphony Group) az ezredforduló környékén megszűnt. Mindezek ellenére nem szeretném lecserélni a házat, mert szerintem nagyon szép, sok hely van benne és a feleségemnek is tetszik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!