Alcatel 2010 - a gigazsanér színre lép

Vannak emberek, akik nem igénylik az okostelefonok által nyújtott lehetőségeket, egyszerű, szerethető készülékre vágynak. – írta: Kampó, 10 éve

Bevezetés

Vannak emberek, akik nem igénylik az okostelefonok által nyújtott lehetőségeket, egyszerű, szerethető készülékre vágynak. Ebbe a vásárlói csoportba tartozik anyukám is, neki mindig is a flippes, "zsanéros" telefonok tetszettek.

Megérdeklődtük hát miféle készülék lenne ebben a rendkívül szűk mezőnyben kevés pénzért. Így vált tulajdonosává egy ALCATEL 2010-nek.

Rég láttam, és még régebben tapogattam ilyesfajta kinyitogatós bicskamobilt, de meg kell mondjam, pofás jószág ez a kis ALCATEL. Belegondolva annyira nem is kicsi, kinyitva vakolni lehetne vele, hisz egy tisztességes spakli méretével vetekszik.

Ellenben a Motorola egykori penge-szériájára hajaz: roppant egyszerű és elegáns készülék.

Anyaghasználata nyilván alulmarad az említett modellhez képest de korrekt és tetszetős.

Mi egy fekete/ezüst kombót kaptunk, létezik még bordó/fehér színekben is

Kezdjünk is bele, a készülék egyszerűsége miatt nem lesz egy extra terjedelmes teszt.

Doboz, tartozékok

Maga a doboz egy fehér kis hasáb, a lágyabb, vékonyabb, kevésbé strapabíró papírosból. Ecseteli a készülék képességeit, illetve jelzésértékkel kerültek rá képek, melyek magát a telefont ábrázolják a különböző színvariánsokban.

Beletúrva a kis csomagba találunk egyszer egy telefont (nyilván ez egyértelmű), aztán egy szétszedhető töltőt ami adatkábel is, természetesen nem nélkülözi a szabvány trendet, így hát micro USB-s végződést kapott.

Valamint egy tucat headsetet is, amit elnézve nem voltam kíváncsi hangminőségére, körülbelül sejtem mit nyújthat. Valahol félúton a kaputelefon és kefires dobozba rejtett szokol rádió között lehet. Viszont csatlakozója a jó öreg jack papa, ami 3,5mm-es, ez örömteli. A fenti adatokból kifolyólag nyilván senki nem lepődik meg a tényen, hogy a tartozékok csatlakozóit tekintve a telefonon is ezek illesztési párjai találhatók, erre nem térnék vissza, ha nem nagy probléma.

Lássuk magát a készüléket

Semmi extra, semmi rejtett kijelző a fedlapon, csupán egyetlen 2 megapixeles optika és egy kis led ami a töltést jelzi. Ennek fénye egész masszív de zseblámpa funkciót nem véltem felfedezni a készülékben. A hátlap sík egyszerű, ehhez képest a kerti csap nyomtatott áramkör. Egy darab szürke plasztik ALCATEL logóval és a hangszóró nyílással.

Kinyitva a helyzet már érdekesebb, itt vannak egyfelől a gombok, amik elegánsak és szép nagyok. Korrekt katonás sorban ezüstös csíkkal elválasztva, nyomáspontjuk lehetne jobb is, ez betudható annak, hogy egy lapkán van az egész, így a gombok közepét kell eltalálni gépelésnél és tárcsázásnál, egyébként nem nagyon reagál.

A fedlap mint említettem hatalmas, elfért volna itt egy nagyobb, grafikus ablak is. Alanyunk 2,4"-os QVGA, azaz 240x320 pixeles, 167 ppi. Képminőség korrekt, betekintési szög felülről nézve hamar invertálódik, többi irányból rendben van. (Bár nem tudom ki nézi teljesen oldalról a kijelzőt, no mindegy.)

Alant elterül pár képernyőkép:

Balról jobbra haladva lássuk mit is demonstrálnak a képek.

A fő képernyőre pakolhatunk ki gyors-ikonokat, ha úgy tetszik widgeteket, amik megkönnyítik az adott opciók elérését. Az ikonok jópofák, a grafikai elemek szépen megrajzoltak. Engem kissé emlékeztetnek az almás ikonokra, de hasonlóval találkoztam az ALCATEL ot720 "csodamobilban" is.

Zenelejátszó ikonra kattintva ömlesztve, előadók, albumok, műfajok alapján válogathatjuk zenéinket, természetesen lejátszási listák is létrehozhatóak, valamint az albumborítót is megjeleníti a szoftver. Hangszínszabályzóval nem találkoztam. Kihangosítva az élmény nem rossz, de kicsit halk.

A menüben ömlesztve vannak az ikonok, a facebook ikon ne tévesszen meg senkit, gyárilag nincsen telepítve az alkalmazás.

Hardver, adatkommunikáció, mert bizony van!

A kis "zsanérosunk" lelke egy 260 MHz-es, feltehetőleg MTK proci. Belső tárhely 128 MB, ami 8 GB-ig bővíthető MicroSD segítségével. Adatkommunikáció téren EDGE hálózaton szörfölhetünk a gyárilag telepített Opera Mini böngészővel. Ennek élményétől inkább megfosztottam magam, de nem fogok könnyeket ejteni, megígérem. Van természetesen Bluetooth is, ami 2.0, valamint gépre kötve adattárolás illetve webkamera lehetőség között választhatunk.

Végére hagytam a kamerát, úgyis csak szavakban említem meg a képességeit. Mint említettem kőkemény 2, azaz kettő megapixel, ebből kifolyólag 1600x1200-as felbontású képeket alkothatunk eme szerkezettel. Nyilván sem autofocus, sem LED-es villanó nem társult hozzá. Videót szerintem 176x220-ban rögzít, mert nem találtam felbontás állítására vonatkozó opciót, viszont az fps szám alapján már inkább diavetítés, mintsem videó. Tesztképeket nem tartottam érdemlegesnek feltölteni.

Végszó

Kiegészítő megjegyzés. Üzemidőről nem tudok nyilatkozni, mivel a telefon még friss és ropogós.

Akik vágynak egy kis nyitogatásra, nem igénylik az oprendszeres okosságokat, viszont zenehallgatás fontos szempont, néha még egy-egy emailt is megnéznének, netalántán mazohista hajlamuk van és internetre vágynak EDGE hálózaton, azoknak nem rossz pénztárcakímélő megoldás az ALCATEL 2010. Viccen kívül, szerintem pofás, amire szánták annak bőven megfelel, idősebbeknek vagy egyszerűen puritán technikai vágyakkal megáldottaknak.

Köszönöm megtisztelő figyelmeteket, Kampó voltam.

Azóta történt

  • Alcatel One Touch S'Pop

    Mire képes ma egy egymagos MTK-procis olcsóság? Ugyan nem csak telefonálni, de sokkal többre ne számíts.

Előzmények

  • Feature phone-ok elemzése

    Feature phone-ok összehasonlítása a múltból és a közelmúltból, több árkategóriából.

  • Pebble - itt az idő!

    Az okosórának nem önmagában kell okosnak lennie, hanem okosan kell beilleszkednie a mindennapjainkba.

  • Haier w910 – nem mosógép

    Egy kifejezetten jó készüléket kaphatunk a pénzünkért: erős hardver, jó kijelző, részben víz- és porálló.