All Access - a havidíjas Google zene

A Google is beszállt a havidíjas zeneszolgáltatásba. Kipróbáltam. Marad? Az kiderül a végén! – írta: tomp, 11 éve

Szerintem már sokan ismerik a Play Music szolgáltatást, ami nem más, mint egy saját tárhely, ahova 20.000 dalt tölthetünk fel.

Béta, de az indulása óta használtam, csak a Deezer miatt egy ideje pihentettem - egészen mostanáig! Ugyanis májusban a Google tett valamit, ami miatt újra elővettem, és azóta több órát használom naponta: az idei Google I/O konferencián bejelentették a Play Music All Accesst.
Hogy mit jelent az All Access? Havidíjért azt hallgathatunk, amit akarunk a Deezerhez, vagy a Spotify-hoz hasonlóan. A Google a tárunkat összekapcsolja a 20 milliós (folyamatosan bővül) Music Store-ral, és bármit lejátszhatunk.

A bejelentést követően igen hamar használatba vettem én is.

A szolgáltatás hiába még csak Amerikában érhető el, de sok magyar előadó is megtalálható. Találtam Hungaroton, valamint CLS Music és TomTom Records nevű kiadót is, amelyek tudtommal magyarok, tehát a Google megegyezett a magyar kiadókkal is. Találtam olyan magyar albumot, amely a nálunk is hivatalosan elérhető Deezeren nem található meg, de a Music All Accessen igen.

Pár előadó: Edda, Ákos, Majka, Kowalsky meg a Vega, Hien, Piramis, Dolly Roll, LGT, Caramel, Animal Cannibals, Neoton Família. Jó volt hallani olyan dalokat, amiket utoljára még magnókazettán hallottam. Most pedig 320 kb/s MP3. Nagyon más!

A dalok minőségével sincs gond: mobiltelefonon az alkalmazásban akár 320 kb/s is lehet az épp hallgatott zene, ha a minőséget "Magas" értékre állítjuk, de van még "Normál" (128 kb/s) és "Alacsony" (64 kb/s) opció is (ezt az opciót nagyon hiányoltam a Deezer alkalmazásnál, ott 128 kb/s a hallgatott zene minősége).

Akinek kevés a havi internet kerete, az bekapcsolhatja a csak Wi-Fi letöltést, így még véletlenül sem használja az alkalmazás a mobilnetet.

Ha nem szeretjük a csúnya szavakat, akkor bekapcsolhatjuk a "Szókimondó, durva dalok tiltása" opciót.

Az All Accesshez amerikai Play Áruház dukál, ugyanis akkor telefonon elindítva a Music Store-t megjelenik az albumoknál a meghallgatás opció is, így nem kell megvennünk.

Böngészőben egy nagyon jól kezelhető felületet kapunk.

Van "Meghallgatás most" menüpont. Itt a legutóbb hallgatott előadókat, albumokat és rádiókat láthatjuk. A saját könyvtár menüt kiválasztva a saját dalainkat látjuk, amelyeket feltöltöttünk. Van Rádió is!

Megadunk egy előadót vagy egy dal címet, és a rendszer összeválogatja a zenéket: hasonló vagy ugyan olyan stílus, közreműködő.

Tudunk saját lejátszási listát is létrehozni, ami lehet privát vagy publikus (a publikust mindenki elérheti akinek van All Access előfizetése).

Van még egy Böngészés oldal, itt konkrétan a több milliós zenei tárral találkozunk: lehet válogatni műfaj szerint, van ajánlott opció, kiemelt, illetve újdonság is. Van lehetőség pár kattintással megvásárolni a dalt, vagy egész albumot. Ilyenkor a Music Store-ra irányít az oldal.

Az androidos alkalmazás is megújult. Modernebb megjelenés, All Access támogatás és egy pár csili-vili. Az épp lejátszandó zene vezérlőjét és az albumborítót alulról felhúzva érjük el. Ha vissza akarunk lépni a listára, egyszerűen húzzuk le, ha dalt akarunk váltani, akkor a borítóképet húzzuk balra vagy jobbra.

Fel és lehúzás

Dalváltás: oldalra húzás

Összehasonlítva a Deezerrel, hallható a jobb minőség a Google javára. Ha nem hasonlítjuk össze, akkor nem vehető észre, hogy a Deezer gyengébb.

Érdemes nagy mobilnet előfizetéssel használni, mivel a magas minőség rendesen eszi a forgalmat: 1 dal 6-12 MB között mozog, de semmi gond, van offline mód is, ilyenkor a telefonra letölti a playlistet az alkalmazás.

Megőrzés az eszközön: lementi a listán található dalokat

A lementett dalokat másolni vagy más eszközön hallgatni nem lehet, mert DRM-mel vannak ellátva!

Említettem, hogy kettő árszabást talált ki a Google. Nos! Aki június 30-ig előfizetett az All Accessre, annak az első hónap ingyenes, utána 7,99 $ havonta. Július 1-től már 9,99 $-t kell fizetni, de itt is ingyenes az első hónap. Az ingyenes próba után nem kérdezi meg a rendszer, hogy kell-e, hanem jön egy e-mail, hogy a próba lejárt, az első havidíjat levontuk a mai napon.

Az ingyenes hónap végén nem is gondolkoztam, hogy maradjon-e! Az első héten már le is mondtam a Deezert, így csak a Google maradt, de nem éreztem a hiányt. Tökéletes. 7,99 $-t, azaz nagyjából 1800 Ft-ot megér nekem.

Azóta történt

  • Mozilla Firefox és a DRM

    A Mozilla bejelentette, hogy böngészője elterjedtségének csökkenését megakadályozandó a jövőben támogatni fogják a DRM védett tartalmakat.

Előzmények