Amiga játékok újjáéledése Androidon

Van pár játék, amit egy-két stúdió érdemesnek vélt, hogy kiemelve az abandonware világából, újraélesszenek. – írta: nyisziati, 7 éve

Réges-rég, egy távoli univerzumban... kezdhetnénk, pedig nem is volt olyan rég, amikor a 16 bites gépek látványvilágát csodáltuk a nappalinkban (jó esetben, mert bizony drága volt egy-egy ilyen csodamasina). Kevésbé szerencsés esetben barátainknál. De nem is számított a tulajdonviszony, hiszen az élmény mindenért kárpótolt. Csodálatos távoli világok, bolygók, háborúk, építés vagy rombolás, közelharc vagy stratégia, szimuláció és megannyi játékfajta együtt képezte az Amiga varázslatos világát.

Mára szinte elfeledve ugyan, de mégis van pár játék, amit egy-két stúdió érdemesnek vélt, hogy kiemelve az abandonware világából újraélessze és kiadja az Androidra.

Íme egy lista:

1) Alien Breed (699 Ft) : felülnézetes lövöldözős játék. Választható klasszikus 16-bites és "enhanced graphics" mód.

2) R-type (788 Ft) : klasszikus oldalnézetes shoot-em-up arcade. Fejleszthető fegyverekkel, minden pálya végén boss-szal. MOGA kontrollert is támogat!

3) Another World (1.290 Ft) : hatalmas kedvenc volt egy francia csapattól. A moziszerű, vektorgrafikás intróra csak tátottuk a szánkat.
Oldalnézetes mászkálós játék, abban az időben forradalmian újszerű megoldásokkal, egyedi történetszállal.
Az audió és grafika szintén fejlesztve lett, de itt is választható az eredeti mód.

4) Dizzy Prince of the Yolkfolk (524 Ft) : nagyon aranyos szkrollozós-mászkálós arcade adventure. HD grafikával.

5) Worms 4 (1.999 Ft) : ezt talán senkinek nem kell bemutatni. Kicsi, de harcias kukaccsapatokkal harcolunk. Mozogni csak nagyon korlátozottan tudnak, de annál nagyobb pukkanásokat produkálnak! :D

Cinemaware klasszikusok: nagy durranás volt, amikor - kicsit fellengzősen - bejelentették, hogy "moziélményű" játékokat gyártanak. Hát ha ez nem is sikerült teljesen, mindenesetre derekasan próbálkoztak. Most 3 darabot vehetünk meg ezekből a játékokból. Emulációval ültették át őket Androidra, nem írták újra az egész játékot, csak kiegészítették a mobilos irányítással.

6) Rocket Ranger (439 Ft) : a valóságtól erősen elrugaszkodott játék fő célja a nácik meggátolása abbéli igyekezetükben, hogy lerohanják az Egyesült Államokat. A küzdelem több fronton zajlik, még a Holdat is aknamentesíteni kell. (?!)

7) Defender of the Crown (450 Ft) : szintén hatalmas kedvenc, a stratégiai játékok egyik "ősanyja". A középkori Angliát kell uralnunk, miközben lovagi tornán vehetünk részt, feleséget rabolhatunk (pardon, kiszabadíthatjuk a normann fogságból), várakat ostromolhatunk... Hatalmas élmény volt, és talán a mai generáció is meglátja benne a szikrát.

8) Wings! (478 Ft) : egy I. világháborús kétfedelűről kell német célpontokat támadni. A játék mind a 240 eredeti küldetést tartalmazza, légiharccal, bombázási küldetésekkel stb.

Amiga klónok Androidra:

számos fejlesztő különböző eredeti játékot ültettek át a platformra. Ebből jön most egy kis ízelítő.

9) Alite (ingyenes): a hatalmas sikerű Elite második része, a Frontier klónozását valósította meg egy rajongó az Alite-tel. Kereskedelem, űrháború, fejvadászat - gyűjts minél több pénzt és legyél Elit pilóta!

10) Giana Sisters : mindenki ismeri Mariót! A Nintendo bestsellerét másolja a Giana Sisters, aminek Androidos változatát már a telefonunkra is letölthetjük. Az eredeti változat ingyenes, a polírozottat 1 dollárért vehetjük meg. Sok kellemes percet szerezhet gyermekeinknek ez a platformjáték - vagy akár nekünk is.

via

Azóta történt

Előzmények