Amit a robotporszívókról tudni érdemes

Kezdeti segítség mindazoknak, akik közelebbről ismerkednének a robotporszívók világával. – írta: ribarszki, 7 éve

Felépítésük, működésük

Felépítésük, működésük

A robotporszívók felépítése közel sem annyira bonyolult, mint elsőre tűnik. Mindegyik gép célja, hogy a felületi port, szilárd szennyeződést a tartályába juttassa. Ehhez két dolgot használnak a gépek: egyrészt a forgó keféket, másrészt a motor által előállított szívóerőt. A kefék elhelyezkedhetnek a porszívó szélein, ezeket oldalkeféknek nevezzük. Illetve a porszívó alján a szívótorok alatt, ezeket pedig főkefének nevezzük. Hogy milyen kombinációban találunk oldal illetve főkefét egy porszívón, ez teljesen változó. A cél minden esetben ugyan az: odasöpörjék a szívótorokhoz a port, ahol a szívóerő egy portartályba vezeti, majd ott a kimeneti szűrő fogva tartja a szennyeződést.


Egy robotporszívó működési elve

Oldalkefe: Az oldalkefe meglétéhez azért ragaszkodjunk egy porszívó esetében, mert ez garantálja a fal melletti tökéletes takarítást. A porszívó főkeféje fizikai korlátok miatt nem fér oda közvetlen a fal mellé, az oldalkefe viszont innen is a gép alá sepri a port.

Főkefe: A főkefe megléte abban a háztartásban lehet fontos, ahol szőnyeg is van, illetve háziállat él velünk. A forgó főkefe bizonyos mértékig átfésüli a szőnyeg szálait, és ha mélységeibe történő takarítást nem is végez, a szőnyeg felületén lévő szennyeződéseket, cérnaszálaka, hajszálakat, kutya/macskaszőrt maradéktalanul felszedi. (Sokszor megdöbbentő, hogy egy tisztának mondott lakásban mennyi hajszálat, állatszőrt képesek ezek a gépek összeszedni.) Hátránya, hogy bizonyos időközönként takarítani kell, mert a felszedett hajszálakat/állatszőröket maga köré csavarja.


Feltekerdett állatszőr egy Neato modellen

Gumihenger: A legújabb fejlesztésű gépeken, bizonyos esetekben már gumihengert találunk a főkefe helyén. Ez a megoldás kimondottan a háziállattal élőknek készült, ugyanis a gumihenger speciális kialakítása miatt szintén felszedi a szennyeződést, de a hajszálak, állatszőrök nem tudnak rátekeredni, így gondozásmentesnek tekinthető.


A Neato cég gondozásmentes gumipengés "keféje"

Elektromos motor: A porszívókban egy kisméretű elektromos motor állítja elő a szívóerőt, melyet a gép akkumulátora táplál. Nem kell hatalmas szívóerőre gondolni, éppen annyi is elegendő, hogy a főkefe által felszedett szennyeződést a tartályba szívja. Találunk a kínálatban meglehetősen kis szívóerővel rendelkező porszívót, és találunk meglepően nagy szívóerővel dolgozó gépeket (pl. Neato). A nagyobb szívóerőnek a szőnyegen van haszna, ezt mutatja, hogy az LG Hom-Bot modellek csak szőnyegre érve kapcsolnak turbó fokozatra. Kemény felületen elegendő a kisebb szívóhatás is. A takarítás alaposságát a robotporszívóknál nem a vákuum biztosítja, mint vezetékes társaik esetében, hanem a forgó kefék, melyek porolják a szőnyeget, seprik a port. Összehasonlításképpen, még a legnagyobb szívóerővel rendelkező Neato modellek ereje is eltörpül egy vezetékes porszívó teljesítménye mellett, noha kemény felületen ugyan azt takarítási minőséget eredményezik.

Portartály: Ide gyűjti a porszívó a felszedett port. Általában egy szűrő zárja le a kimeneti oldalát, ahol a levegő szabadon távozhat. Amikor a tartály megtelt, kézzel kiürítjük, a szűrőket megtakarítjuk és visszahelyezzük. Drágább modellek esetében már Epa és Hepa szűrést biztosító filtereket találunk.

Kerekek: Általában két központi, gumiborítású kereke van a porszívóknak, melyeket két különálló motor hajt. A külön hajtás miatt képesek egyhelyben is megfordulni. Ezen kívül segédkerekeket találunk a porszívó alján, jellemzően elöl, de bizonyos típusoknál hátul is. A meghajtott, bordázott kerekek biztosítják a stabil talajfogást, a szőnyegre való feljutást, és a 1,5-2cm-nél alacsonyabb akadályok leküzdését.

Akadály érzékelő szenzorok: A porszívók többféle szenzorral érzékelik az útjukba kerülő akadályokat.

Infra: Az infra érzékelő egyetlen hátránya, hogy a sötét felületekről nem tud visszaverődni, így a robot nem érzékeli az akadályt, csak amikor a mikrokapcsolós ütközőjével finoman nekimegy.

Ultrahang: Megbízhatóan érzékeli az akadályokat, egy földön álló, égő gyertyát is képes jelezni.

Kamera: Kamerarendszer pásztázza a környezetet 360 fokban, így számolva ki a szobában lévő tárgyak helyzetét, távolságát. (360 fokos kamerarendszert használ a Dyson 360 Eye robot.)

Lézer fejegység: Lézeres távolságmérő pásztázza a szobát, így letapogatva a környezetet. A nagyobb tárgyakat érzékeli, a kisebbeknek az ütközőjével finoman nekimegy.

Mikrokapcsolós ütköző/lökhárító: A legtöbb robotporszívó rendelkezik egy mikrokapcsolóval ellátott ütközőzónával, melyet úgy kell elképzelni mint egy lökhárítót, mely ütközés esetén finoman bemozdul a porszívó felé, benyomva az ott lévő mikrokapcsolók egyikét. Ezzel érzékeli a porszívó az útjában lévő akadályt, illetve annak elhelyezkedését. Ezeket az ütközéseket nem úgy kell elképzelni, hogy a robotok teljes erőből nekimennek a tárgyaknak. Az esetek többségében lelassítanak ütközés előtt. Emellett legtöbbjük még bútorvédő gumicsíkot is kapott, így semmilyen kárt vagy karcolást nem okoznak bútorainkon.

Ez az alapfelépítés. Ebben majdnem minden robotporszívó megegyezik. A többi extra tulajdonság mint a WiFi modul, törlőkendő, kamerarendszer, már típusfüggő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények