Mobilnetes előfizetések harca

Androidos és más telefonok gazdáinak figyelmébe: így etesd a mobilod nettel pénztárcakímélő módon! – írta: DarknessHope, 12 éve

A jelen, versenyző ajánlatok

Elhatároztam, hogy rövidesen váltok, és egy ZTE Skate-et néztem ki magamnak: ez árban, méretben és tudásban is bőven elég lesz nekem.
Előre kérem, hogy a „ne vedd azt a sz*rt, lagol. vegyél inkább samsung wave-t” típusú hsz-ekkel ne bombázzatok…

A probléma viszont így újra előjött, milyen tarifacsomag lesz megfelelő ehhez? Mert, ahogy értesültem, az androidos cuccok éhsége kicsit nagyobb (marketes letöltések, folyamatosan frissülő alkalmazások, stb), és lehet az enyém is nagyobb lesz.

Időközben pedig a T-mobile árai is kedvezőbbek lettek, érdemes volt tehát újra megnézni, mi is a helyzet.
A továbbiakban tehát a tarifacsomagok összehasonlításáról írok. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy itt hűségidő nélküli, avagy kártyás ajánlatokat vizsgálok csak, azon belül is forgalom alapú és legalább havi lejáratú csomagokat veszem részletesen... a többiről csak említés szinten, heti és napijegyekre nem tértem ki.
Ezen kívül mivel a saját igényeim szerint készítettem eredetileg az összehasonlítás különösen az 1GB alatti forgalomra koncentrálok.

A dolog így második körben (Androidra váltás) érdekesebb, mert a korábbival ellentétben, a forgalom mennyisége is bizonytalan. Kezdetben csak a T-mobile és djuice ajánlatait néztem, mert nekem ilyen kártyáim vannak, ez a fontosabb... Aztán, hogy cikk legyen belőle hozzácsaptam a többi szolgáltatóét is.

Egyébként meglepően kevés cikk van a témában, az aktuálisok közül ezt találtam ami hasznos lehet:
- blog.tsabeeka.hu
- Mobilarena mobilinternet körkép

No de nézzük akkor a versenyzőket! A legegyszerűbb összehasonlítás nyilván az, ha összevetem kinél mennyi pénzért mennyi adatforgalmat kaphatunk, ezt pedig egyszerűen egy oszlopdiagramban ábrázolom.

(nagyobb méretért kattints a képre)

A legszélesebb spektrumú kínálata a T-mobile domino web SIM csomagnak van, illetve még ennél is progresszívabb a Djuice reload, amennyiben nem rendelünk meg díjcsomagot és az alap 5Ft/MB áron netezünk, a legkevesebb opciót pedig a Vodafone kínálja.

Ezek az adatok, azonban még nem árulnak el mindent az egyes csomagokról. Látható, hogy a T-mobile kínálatában lévő Go-net mennyivel drágább, mint a Web sim, pedig mindegyik elérhető a domino kártyásoknak.
A Go netnél azonban nincs túlforgalmazási díj, mint ahogy egyes Djuice Kártyás29 és Telenor kínálatoknál sem.
(Vodafone hobbi és profi esetében sincs, de forgalmazni se lehet tovább, illetve előfizetésnél lehet igen, sajnos a vodafone honlapján eléggé elvesztem).

Itt kell megjegyezzem hogy 5990Ft-os havi áron a Telenormál van egy korlátlan csomag is mobile online flexi néven. Illetve modemmel együtt kapható egy perc alapú számlázású 5ft/perc-ért Internet praktikum néven.
Ez utóbbi két csomagot nem tudtam belevenni az összehasonlításba, de fontos a teljesség kedvéért megemlítenem.

Nos én ez után úgy gondoltam, hogy a jobb összehasonlítás érdekében kiszámolom Ft/MB-ra, hogy az egyes esetek mit is takarnak, hátha ezzel előrébb jutok, melyik is éri meg jobban a pénzét. Ezt az alábbi diagram illetve táblázat szemlélteti.

(nagyobb méretért kattints a képre)

A vártnak megfelelően a minél nagyobb csomagot választunk annál olcsóbb lehet a az 1MB-ra vetített költségünk, ami nem meglepő.

A fentebb említett egyéb különbségeket a lenti táblázatban színekkel jelöltem. Így zöld színűek a túlforgalmazási díj nélküli opciók.
A djuice reload netkártya, megrendelt csomagok esetén, a leginkább speciális, itt ugyanis nem havi, hanem 45 napos ciklusokra vonatkozik a fizetendő díj, ráadásul, ha hamarabb lejár bármikor újrarendelheted. Ez sokkal előnyösebb, ráadásul túlforgalmazás esetén, vagy megrendelés nélkül is egész korrekt áron 5Ft/MB-al lehet netezni.
Nem titkolt, hogy ez a cucc a szívemhez nőtt...

Továbbá ide tettem a két speciális Telenoros ajánlatot is: mobile online flexi illetve Internet praktikum.

Ebből a táblázatból már látszik a felvetésem, hogy kis forgalmazás esetén a djuice az ideális. De az nem igazán, hogy hol is van pontosan a határ. (Márpedig nekem ez a fontos az androidos telónál).
Mint ahogy nagyobb forgalmak esetében sem látszik, hogy pontosan mekkora havi forgalom után éri meg egyik jobban a másiknál…. itt kerekedett tulajdonképpen a cikkírás ötlete.

(nagyobb méretért kattints a képre)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mobilhasználat Ausztriában

    Ha Ausztriába mész dolgozni vagy pihenni, akkor segíthetek kiválasztani a számodra megfelelő díjcsomagot.