Androidos eszközök újrahasznosítása 2.

Adjunk egy új lehetőséget a működésre öreg okostelefonunknak, tabletünknek mint információs kijelző! – írta: hcl, 2 éve

Mi legyen a tartalom?

Alapvetően ugye az alkalmazás csak egy keret. Igazán akkor van értelme, ha van az embernek valamije, ami a belső hálózaton webszerverként működik, de anélkül is bőven tud hasznos lenni. Nyilván így olyan oldal címe kerül a megfelelő mezőbe, amit folyamatosan figyelemmel szeretnénk követni.

Két dolog miatt jobb a belső hálózaton generálni a tartalmat:

- az öreg, már nem biztonságos eszközöknek nem kell hozzáférnie a külső hálózathoz,
- olyan tartalom lesz, amilyet összegyűjtünk.

Az itthoni szerveremen pl. egy shell script gyűjti össze az aktuális hőmérsékletet és előrejelzést időjárás-előrejelző oldalakról (óránként), összeszedi a szerveren lógó Arduino által jelentett hőmérsékletet (5 percenként), és ezeket egy nagyméretű órával együtt kiteszi egy HTML file-ba a szerveren. Ezt megjeleníti egy (amúgy általában nem outdated, csak roncs) telefon. Az óra JavaScript-ben van megvalósítva (tehát a megjelenítő eszközön fut), és az oldal reszponzív. (Ezen még reszelek, hogy ne töltse újra az egész oldalt, csak az adatokat.)

Persze ehhez nem árt némi Bash vagy PowerShell tudás, de azért egy ilyen script és HTML kód nem is űrtechnika (én sem művelem ezeket magas szinten, de működik). (Valószínűleg ide felesleges lenne shell scripteket tenni, így, ha valakinek kell segítség, szívesen :) Amúgy is mindenkinél más az otthoni környezet, ha van is szerver. Mindenesetre egy ilyen szintű script akár egy OpenWRT-t futtató routerre is feltehető.)

Ha muszáj kiengedni az eszközt az Internet irányába, persze jobb a forgalmat korlátozni, hogy azt az egy oldalt érhesse el, amit megjelenít.


Beállítások (minden változás azonnal érvényesül, a zöld pipa csak a menüt rejti el :D)

Végszó

Remélem, hogy lesz, aki tud ilyen módon hasznosítani régi telefont, tabletet, amik így még egy darabig nem az e-hulladék hegyeit növelik tovább a világban. Nálam vagy fél éve megy egy telefon, egy ideig önfrissülő oldal volt rajta egy böngészőben, aztán volt két hétvége, ami alatt sikerült összerakni az appot, azóta azzal :)

Az alkalmazás letölthető a Google Play-ből itt.