Androidos eszközök újrahasznosítása 2.

Adjunk egy új lehetőséget a működésre öreg okostelefonunknak, tabletünknek mint információs kijelző! – írta: hcl, 2 éve

Mit hasznosítsunk újra, mire?

Korábban már utaltam erre a lehetőségre, de most írtam is a cikk végén felvetett információs kijelző-jellegű használathoz egy szögegyszerű alkalmazást. Ennek bemutatása következik.


Valami ilyesmi egyszerű oldalakkal a legegyszerűbb bemutatni

Az "információs kijelző" elég tág fogalom, mert sok mindent jelenthet. Az alapötlet az volt, hogy van egy (jó esetben elég nagy) kijelzőnk, ami egy hálózathoz hozzáférő eszközön található. (Valamit majd kezdek az e-ink-es, Wi-Fi-mentes e-book olvasóval is...) Ha még működik, de már nem jó netezni, stb., akkor vagy kidobjuk, vagy fetreng valamerre a lakásban (esetleg eladódik). Pedig sok esetben lehet hasznosítani, ahogyan a linkelt cikkben is taglaltam.

- Boltok, műhelyek kitehetik az ügyféltérbe, ahol az adott hely weblapját lehet rajta böngészni / mutogatni az akciókat, akármit. (Persze sima szöveges információ is mehet rajta.)
- Otthon lehet okos óra - pl. idő, időjárás, stb. kijelzésére
- Belső hálózatos szerverre pakolt, egyszerű galériával egy távolról is frissíthető képkeret...

És persze, mivel ezeket egy szerverről jeleníti meg az eszköz, egy helyen átírva a kijelzett információt az összes megjelenítő tartalma frissül.

Akkor az alkalmazás

Az Android Information Display erre készült. A jelenlegi verzió egy URL-t tud frissíteni, azaz a megadott időtartamban újratöltögetni. Persze ez menne egy mezei önfrissülő oldallal + az Android fejlesztői beállításainak "Nem kapcsolódik ki" pontjával is. Az A.I.D. -be annyival került több, hogy:

- Teljes képernyős
- Bekapcsolható, hogy az eszköz ne aludjon el, ha külső áramforráson van, de a külső táp megszűnésével igen - így nem fogja pillanatok alatt lemeríteni magát akkor sem, ha pl. éjszakára lekapcsolják a tápját
- Az SSL cert hibákat lekezeli (pl. ha a saját oldal self-signed cert-et használ, ez hasznos)
- Ki-bekapcsolható, hogy a felhasználó nyomogathassa-e a megjelenített oldalt (egy extrázott órát nem érdemes, de egy belső hálós oldalt már esetleg igen...)
- Megpróbálja elfogadni a cookie-kat, bár ez nem minden esetben működik
- Megadható a frissítések közti idő (ha 0, akkor nem frissül, ez az oldalra van bízva)
- Ha megakad a cucc, akkor néha megpróbálja újratölteni az oldalt (elmegy a hálózat, megakad az önfrissülő oldal frissítése, stb.)

Amúgy nem egy bonyolult cucc, egy full screen WebView az egész, egy lebegő gomb a menünek, meg egy pop-up window pár vezérlőelemmel. (Ha valakinek kell a forráskód, odaadom privátban, a szokásos borzalmas tákolmány :D) Android 4.1 és felette mindenen fut (béna voltam, hogy pl. 2.3-on is menjen :D).

Talán lesz még pár fejlesztés, de alapvetően ennyit fog tudni. (Pl. töltés kijelzése, több oldal váltogatása, frissítésig hátralevő idő kijelzése, beépített óra + időjárás oldal, rejthető menügomb, ilyesmik.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!