Android kezdőknek

Ha ez az első androidos telefonod, akkor ez a cikk neked szól. – írta: aggleány, 13 éve

Első lépések

Érintőképernyő

Ez a külön kis bekezdés azoknak szól, akik még nem használtak érintőképernyős telefont. Az Androidos készülékeknél az esetek többségében kapacitív panellal lehet találkozni. Ez annyit jelent, hogy az ujjaddal kell a kijelzőhöz érned. Nem kell nyomni, vagy erősen bökdösni, elég, ha éppenhogy hozzáérsz a kijelzőhöz. Egyes készülékek csak kicsit határozottabb érintést érzékelnek, de akkor sem kell fizikai nyomást gyakorolni a kijelzőre. Teljesen felesleges behorpasztani a hátlapot, mert attól még a kijelző érzékenysége picit sem fog változni.

Az érintőkijelző kezelése nagyon egyszerű. Ha egyszer hozzáérsz pl. egy kapcsolatod nevéhez, akkor megnyitod az adott kapcsolatot, és az adatokban találod magad. Ha hosszan megnyomod a nevet, akkor feljön egy menü, amiben különböző opciókat találsz, pl. szerkesztés, törlés, adatok küldése, kapcsolat küldése, stb. Összefoglalva: rövid nyomás: belépés, hosszú nyomás: opciók. Ez az esetek 95%-ában így van. A főképernyő külön téma, lesz róla szó a későbbiekben.

A cikkben használt kifejezések:

Nyomd meg = érj hozzá finoman, röviden
Fogd meg = érj hozzá, és tartsd ott az ujjad, amíg meg nem rezzen a kijelző

1. Mielőtt bekapcsolod a telefont

Fontos, hogy az első bekapcsoláskor legyen Wi-Fi vagy mobilnet kapcsolatod. A bekapcsoláskor a telefon magától fel fog mászni a netre, és ha nincs előfizetésed valamilyen mobilnet csomagra (és nincs Wi-Fi sem, ami használhatsz), akkor a szolgáltatók félelmetes összegeket fognak kiszámlázni néhány percnyi netezésért. Ha van elérhető Wi-Fi a közeledben, akkor a telefon automatikusan azt fogja használni, akkor is, ha a 3G is be van kapcsolva.

Ha nincs mobilnet előfizetésed, és elérhető Wi-Fi hálózat sincs a közelben, akkor a bekapcsolás után rögtön kapcsold ki az adatszolgáltatást. A Beállítások, Mobilhálózatok, Adatszolgáltatás pont mellől vedd ki a pipát.

2. Első bekapcsolás

Új készülék első bekapcsolásánál automatikusa feljön egy Telepítővarázsló. Ha követed a lépéseket, amiket ajánlgat, akkor szépen be tudod állítani a telefon alapvető dolgait, bár a legfontosabbakat ő már beállította magának. Ha van mobilneted, akár már most is beállíthatod ez e-mail címedet, és mindent, amit a Telepítővarázsló még felkínál. Ha nem írod be az e-mail címedet, akkor a telefon nem fog rögtön felcsatlakozni a netre, mert nem tud mivel szinkronizálni, és ebben az esetben nem is vesz le a szolgáltató egy kalap pénzt a számládról (ha nincs Wi-Fid).

Ha bekapcsoltad a készüléket (és nincs mobilneted), azonnal aktiváld a Wi-Fit. A kijelző alatt található Opciók gombot (jelölése sok kis kocka vagy vízszintes csíkok egymás alatt) megnyomva válaszd a Beállításokat, ezen belül pedig a Vezeték nélküli és hálózati beállításokat. Ide belépve válaszd ki a Wi-Fi beállítások menüpontot, és pipáld ki a Wi-Fi melletti kockát. Ennek örömére kicsit lejjebb meg fog jelenni, hogy milyen elérhető Wi-Fi hálózatot talált a készülék, itt kell kiválasztani, hogy melyiket akarod használni. Ha sokat vagy Wi-Fi közelében, érdemes rögtön beállítani a Hálózati értesítés kérését is, így a telefon jelezni fogja, ha elérhető Wi-Fi hálózat közelében vagy (a felső értesítési sávban fogja mutatni a Wi-Fi antenna jelét, de ismeretlen hálózatra önállóan nem csatlakozik, meghagyja neked a választás lehetőségét).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt