Apple bejelentések (WWDC 2011)

Bár az új iPhone-ról szó sem esett, mégis sok újdonságot bemutatatásra került idén San Franciscoban. – írta: domi007, 13 éve

Harmadik oldal

Frissítették az email klienst is, valamint iPadekre elérhető egy újfajta billentyűzet, ami nagyon hasonlít a Microsoft által a múlt héten bemutatott Windows 8-féle billentyűzetre, ez a hüvelykujjakkal való könnyebb pötyögést segíti elő (elméletileg):

Utoljára, de nem utolsósorban pedig ingyenes üzenetküldő szoftvert kap az összes iOS eszköz, ez WiFi-n vagy 3G-n át működik, képes képek illetve videók megosztására is, valamint jelzi, ha a másik fél éppen üzenetet ír. Tehát egy Windows Live Messenger/Skype csak éppen beépítve. (FaceTime-mal kombinálva pontosan kiválthatja a már említett két progit, bár PC-re vagy Macre nincs kliense egyelőre).

AZ iOS 5 fejlesztői környezete mától letölthető az Apple honlapjáról, maga a rendszer pedig idén ősztől lesz elérhető a felhasználók számára (valószínűleg az új iPhone-bal egyetemben).

Végül az iCloud, amely egy óriási, mindent mindennel és azonnal szinkronizáló webes szolgáltatás, melynek fő funkciója, hogy az összes eszközünkön minden adatunk a lehető legfrissebb legyen. Az iCloud nem csak a MobileMe-ben megszokott dolgokat (Email, Naptár, Telefonkönyv) menti el, hanem a képeinket, zenéinket, és dokumentumainkat is. Ahogy bármelyiken változtatunk a változás (internetkapcsolat esetén) azonnal megy fel a "felhőbe" majd onnan megy tovább a többi eszközünkre. Bizonyos dolgokat csak WiFi-n keresztül lehet csak szinkronizálni méretük miatt (képek, zenék), a többi dolog (emailek, naptár-, és telefonkönyv-bejegyzések) viszont akár 3G-n keresztül is felkerülhet. Az egészet meg is lehet osztani, tehát ha az asszony be akarja írni a mi naptárunkba, hogy ma fociedzés van akkor ezt megteheti a saját iPhonejáról (ha hagyjuk neki :) ).

Az iCloud-ban megtalálható az összes iTunesban megvásárolt zenénk és az AppStoreból származó appok is, így mindegyiket elérhetjük bármelyik eszközünkről, a Föld bármely pontjáról.
A képeinkből csak az elmúlt 30 nap változásait tartja szinkronban, hogy helyet spóroljon meg, viszont ha hosszabb távra meg akarjuk őrizni az adott felvételt, akkor csak át kell helyeznünk az iClouddal szinkronban tartott Photo Stream-ből egy albumba az adott eszközünkön. A PC-n és a Mac-en tárolt képek viszont megmaradnak, nem tűnnek el 30 nap után.

Az iCloud a készülékünk rendszeréről is rendszeresen - naponta - mentést készít (AppData-Angry Birds top pontszámok pl., Készülékbeállítások stb.) a felhőbe, így egy új telefon vásárlásakor elég csak beírni az Apple ID-nket és a jelszavunkat, a felhő alapján percek alatt a régivel megegyező környezetben találhatjuk magunkat.

Az iCloud ingyenes, és 5 GB tárhelyet biztosít minden felhasználónak, de ennél jóval több a rendelkezésreálló valódi terület, hiszen a képek nem vesznek le ebből (30 naponta úgyis törlik a régieket, ezért nem vonnak le a tárhelyből emiatt), illetve a megvett Appok, Zene és Könyvek szintén nem (hiszen ezeket eddig is központi szerverről kapta a felhasználó, így nincs szükség arra, hogy külön az iCloud tárhelyébe másolják őket). Az 5GB tehát a biztonsági mentéseknek, levelezésnek (ehhez kapcsolt névjegyzék és naptár kombónak) illetve a dokumentumoknak van fenntartva.

Az iCloud mától kezdve elérhető, a hozzá tartozó fejlesztői-környezet szintén letölthető már, így bármelyik külsős Appbe lehetséges iCloud támogatást építeni ezentúl. A kliensprogamok közül egyet, az iTunes in the Cloud-ot a mától elérhető iOS 4.3 beta-ban kipróbálhatják a felhasználók. A teljes paletta az őszi iOS bejelentéssel válik elérhetővé.

Ekkor Steve bevetette a jól ismert, "oh, there is one more thing..." mondatot, ám ezúttal nem egy új iPhonet leplezett le, hanem az iTunes Match szolgáltatást. Ennek lényege, hogy mindenkinek vannak zenéi a számítógépén, amiket nem az iTunesban vásárolt meg, ezeket azonban nem lehetne a felhőben tárolni, hiszen nem az Appletől származnak. Azonban az iTunes Match a meglévő zenekollekciónk tartalmát összehasonlítja az iTunes hatalmas, 18 milliós zenetárával. Amennyiben egyezést talál az adott szám iTunes verzióját hozzáadja az iTunes kollekciónkhoz, és máris szinkronizálja a felhőn át a többi eszközünkkel.
Amennyiben nincs egyezés, akkor feltölti a számot a tárhelyünkre. Ez több előnnyel is jár: 1. nem kell minden zenét feltölteni, csak azokat, amik nincsenek meg amúgyis a felhőben 2. ami zene megvan a felhőben, azt iTunes minőségben (256 kbit/s, AAC, DRM-mentes) és formátumban hallgathatjuk mindössze évi 25 dollárért.

Úgy gondolom, sok érdekes újdonsággal gazdagodott az Apple szolgáltatáskínálata, bár új iPhone-t nem, de sok egyéb (akár még) hasznos dolgot láthattunk hétfő este.

DOMy

Képekért és élő közvetítésért hálás köszönet az Engadget-nek!