Arctic Freezer 7 X gyorsteszt

A munkahelyi gépem AMD A10-7850K processzorán lecseréltem a hűtést. Íme, az eredmény! – írta: chey, 4 hónapja

Bevezető

Munkahelyemen 5 éve olyan számítógépet szerettem volna, amiben egyrészt kellően erős az IGP, másrészt a CPU magokkal azonos címteret lát. Így esett a választásom egy AMD A10-7850K processzorra, 2 x 8 GB 2133 MHz-es HyperX RAM társaságában egy Gigabyte F2A88X-D3H alaplapba ágyazva. Alapvetően meg voltam vele elégedve, mindennapi használat során gond nélkül vett minden akadályt. Az elmúlt hónapokban azonban néha lefagyott, máskor újraindult. Viszonylag bonyolult lenne leírni, hogy mi változott meg a számítógép használatában fél évvel ezelőtt, legyen elég most annyi, hogy hosszú távon egyértelműen nagyobb terhelésnek lett kitéve a központi egység. Hosszú tesztelést követően az utolsó lépésem az volt, hogy a processzor fogyasztási keretét 65W-ra csökkentettem. És láss csodát, 1 hónap alatt egyetlen fagyás sem történt. Ekkor merült fel bennem a gyanú, hogy a gyári hűtés alatt a CPU esetleg túlmelegedhet. Hogy gyári feszültség- és órajel-beállítások, valamint Cool'n'Quiet mellett ez miért történhet meg ez, nem tudom, talán van egy hiba a BIOS-ban, sajnos nincs lehetőségem ennek utánajárni.

Hirdetés

A megoldás

A gyári hűtőt le kellett cserélnem. A választásom az Arctic Freezer 7 X-re esett. Stílusos dobozban érkezett, az Arcticnál nem gondolták túl a csicsát.

Külön kis dobozban mellékelték az Intel processzorokhoz való keretet.

Az aljára előre applikáltak egy adag Arctic MX-2 pasztát, így még a paszta kinyomásával sem kell bajlódni.

Beszerelés

Az ára és a teljesítménye mellett a kinézete is fontos volt, hiszen stílusában illeszkednie kell a szép IntelliStation M Pro házhoz.

Íme, az ominózus gyári hűtő, ami, bár hivatalosan 95W-os, szerintem inkább 85W körül lehet. A pasztát úgy kellett levakarnom róla, nagyon sokat melegedett szegény processzor.

Bár fogyasztási értéket nem közölt az Arctic, mivel az Arctic Freezer 7 utódja, feltételeztem, hogy hasonlóan 150W körül lehet. A beszerelése egész egyszerű volt, a gyári AMD keretre simán felpattant, pont, mint ahogy a gyártó leírása mutatja. Csak arra kell vigyázni, hogy a kis rögzítőfülek ne forduljanak meg, mert elég nehéz a helyes irányba állítani őket azután, hogy a hűtő rákerült a processzorra. Persze, a piros memóriamodulok mellett kicsit bután mutat a fehér ventilátor, majd dolgozm rajta.

Pont befért a ház keresztirányú merevítője alá.

Hőmérsékletek

A gyári hűtővel nem készítettem mérést, mert elfelejtettem. Sebaj, remélem, elhiszitek nekem, hogy Cool'n'Quiet nélkül (azaz fix 3700 MHz-es órajelen) majdnem 80°C-ig emelkedett a processzor hőmérséklete Prime95 alatt.

Az Arctic Freezer 7 X-szel alapórajelen 3700 MHz-ig (a turbó nélküli maximális gyári órajelig) merészkedett a processzor, egy óra Prime95 In-place large FFTs után 54°C volt a processzor hőmérséklete, miközben a házban 37°C uralkodott.

Egy kis overclockot is bevetettem: lekapcsoltam a turbót, a legnagyobb feszültséget a legnagyobb turbó feszültségre, az órajelet pedig a turbó órajelre emeltem. A hőmérséklet így is 64°C-on tetőzött, miközben a házban nem emelkedett tovább a hőmérséklet.

Mivel azonban nem szeretném, hogy a VRM a korábbinál nagyobb terhelést kapjon, a processzor pedig egy antituningos példány, és nem hajlandó működni egy fikarcnyival alacsonyabb feszültségen sem, maradok a gyári feszültség- és frekvenciabeállításoknál, és élvezem a csendes és hűs, fagyásmentes működést.

Konklúzió

Összességében nagyon elégedett vagyok a hűtővel. Könnyű beszerelni, a súlya kicsi, és nagyon halk (a házhűtő ventilátorok mellett még Prime95 alatt sem lehetett hallani). Külön előnyösnek tartom, hogy a mérnökök hagytak helyet a lamellák alatt, így a hűtő ventilátora a VRM-re is tud valamennyi levegőt fújni.

Köszönöm, hogy elolvastad cikkemet! Kommentjeidet várom a fórumban!

Előzmények