Arctic ventilátorok minitesztje

Hogyan képezzünk csendet és kellemes klímát bruttó 7000 forintból? – írta: Hunork, 12 éve

Tesztek

Mint a képen is látható, igen termetes a hűtőborda, mely 42 darab lamellával készül, a hűtést pedig hat darab réz hőcső segíti.

Ami nagyon szimpatikussá teszi ezt a hűtőt, hogy szemet gyönyörködtető külleme mellet szinte valamennyi processzorra felszerelhetjük. A szereléshez szükséges kellékek hiánytalanul megtalálhatóak a dobozban, külön az Intel, külön az AMD tulajoknak csomagolva.

A felszerelés nem volt több, mint 10 perc, és ebbe még a kínlódásom is benne foglaltatik. (hiába, a szavak embere vagyok, nem a csavarhúzóké...) Miután kihalásztam az egyik csavart az alaplap eldugott bugyraiból, szembesítettem új alkatrészeimet a tényekkel, majd velem, mely azt jelentette, hogy rögtön az első indulás után a BIOS ban állítgatva, majd a gépet újraindítva, nekiláttam a "szintfelmérésnek", mert hiába a szépség, ha nem párosul kimutatható teljesítmény-többlettel.

A diagramokat látva, azt hiszem egyértelműen elmondható: a változás frenetikus, minden szempontból pozitív. Tartós igénybevétel esetén, ami nálam egyet jelent a Crysis 2 vagy CoD Black Ops futtatásával, sem történik semmilyen hurrikánra emlékeztető zajongás, a két ventilátor és a processzorhűtő szépen, halkan dolgozik tovább, hűtve mindent, mit szükségesnek vél.

A hőmérsékletmérésekhez az Aida64 programot, továbbá az alaplaphoz kapott AXTU (Asrock Extreme Tuning Utility) programot használtam. Mindkettő pontosan ugyanazokat a hőmérséklet adatokat mérte. Rögtön szeretném leszögezni, hogy a tesztek 23-25 Celsius fokos külső hőmérsékleten futottak. Kánikulai hőségben az értékek nyilván magasabbak lettek volna, de ne legyünk telhetetlenek, én meg speciel örülök, hogy nem csurog rólam a víz, ahogy gépelek...

A gyártó amúgy 6, azaz HAT (!) év garanciát ad a termékeire, amit nem tudom, hogy a magyar viszonteladók örömmel biztosítanak-e, még a kedvenc boltom sem áll pozitívan eme kérdéshez (3 év). Szerintem azért nem kell aggódni, igen durva behatások szükségesek, hogy hat év múlva aggódni kelljen, már csak annak okán is, hogy véleményem szerint nagyon sokan, köztük én is, 3-4 évente amúgy is cseréli az alkatrészeit.
Addigra az EU-csatlakozás végképp ködbe vész, és könnyektől homályos szemmel, mély apátiában gondolunk majd azokra, akiknek járt a hat év garancia...

Zárszó:

Számomra egyértelműen kiderült, hogy mennyivel hatékonyabb ez a trió, a korábbihoz képest. Ez persze nem negatív kritika az Intel felé (amúgy lehetne az...), de végre elgondolkodhatnának azon, hogy nem a processzorhűtő méretén és teljesítményén kellene spórolniuk, ha már a gyártósorok úgy is dübörögnek, különösen nem feledve azt a megcáfolhatatlan tényt, hogy a dollármilliókat sem kézzel számolják már...És ezt a hűtőt az i5 és i7 processzorokhoz is ajánlják, ami azért vicces.

Az Arctic ellenben nem okozott csalódást, sőt, igencsak fitogtatta erejét. Már a számítógép bekapcsolásakor is ég és föld volt a különbség a két hűtőegység között, a terhelés fokozásával pedig tovább nőtt a szakadék! És ez alá a hűtő alá nyugodtan tehetünk "vadabb" központi feldolgozóegységet is! A termékcsaládban megtalálható a nagyobb testvére is, a Freezer 13 és Freezer 13 Pro névre hallgató cooler, és az igen impozáns, szintén "díjhalmozó" Xtreme is. Mindenki kiválaszthatja a gépének és a pénztárcájának megfelelő egységet, nem fog csalódni benne!

Ígértem, hogy a cikk végén egy mondatban összegzem a számítógépem körül kialakult csend-helyzetet. Előzmény: épp kint ültem a konyhában és a Doom könyvet olvastam, mikor feleségem kiabálva rohant ki a szobából:

"- Úristen, baj van, megy a gép, de nincs hangja, mindjárt le fog égni!"

Üdv mindenkinek!

Hunork

Szakirodalom:

[link]Freezer 7 Pro Rev 2

[link]Case Fans

Azóta történt

Előzmények