Arduino alapú akkuteszter építés

Nem tudtam akkutesztert venni. Az ötödik sikertelen rendelés után elhatároztam, hogy építek egyet... – írta: hcl, 4 éve

Az áramkör

Az áramkört kicsit jobban bonyolítottam. Alapvetően az volt a cél, hogy minél kevesebb feszültségesés, nem kívánatos ellenállás legyen az akku és a terhelés között, ezért egy relével oldottam meg az akku és a terhelés összekapcsolását. Szerencsére volt itthon Hamlin 721 relé, ami 5V-os, nem terheli túl az Arduinot, beépített védődiódával bír, és IC foglalatba tehető (a kapcsolási rajzon 715 van, és berajzoltam külön a diódát, ha valaki olyan relével építené, amiben nincs (ezt érdemes ellenőrizni, mert lehet, hogy fordítva sikerült, de nem tudom, mikor lesz időm javítani :D ). A fordított polaritás elleni védelem már nehezebb volt, de nem lehetett kikerülni, mert ilyen a MAX471-ben, és az Arduinoban sincsen. Egy óvatlanul fordítva bekötött feszültséggel az Arduino analóg része, és a MAX is megölhető.

Több megoldás kipróbálása (és a Hobby elektronika topicban való kérdezősködés) után a soros dióda nyert. 1N5822 Schottky-diódát építettem be, amin 0,3-0,1V esik nyitóirányban, és gyorsan kapcsol. Elvileg a FET-es védelem jobb, szinte feszültségesés-mentes, de nekem valamiért ugyanúgy 0,1-0,3V esett rajta (IRF9540), ráadásul kevésbé lineárisan, mint a diódán. Utóbbin a jellemző 3-4V körüli lítiumcella-feszültségek esetén 0,30-0,32V esik, a FET nálam a 0,1V-t csak 5V körüli betápnál érte el (valószínűleg nem is volt jól megépítve). A diódán eső feszültséget természetesen szoftveresen korrigálni kellett.

(A fórumban volt egy jó javaslat, ha valaki mégis FET-tel akarna polaritásvédeni :) Meg még egy a FET-es megoldásra. )

A terhelés egy egyszerű műterhelés, amit esetemben egy LM317T feszültségszabályozó IC, és egy megfelelő ellenállás alkot. 2,8-3 Ohm körüli ellenállással ez 460mA áramot vesz fel, ráadásul, ahogy néztem, nem is melegszik rettenetesen (azért elég meleg a 317T, inkább az 500mA alatti áramokat erőltessük egy ilyennel). Persze lehet venni sokkal jobb, FET-es loadokat is eBay-ről.
Természetesen a cucc működik ellenállással terhelve is, de ilyenkor egyáltalán nem pontos, bár a kezdő és a legutolsó áramerősséget átlagolva, majd az átlagos áramerősséggel számolva közel lehet a kapott érték a valósághoz.

A kapcsolási rajz itt tölthető le PDF-ben :) (vagy a képre kattintva)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Furcsa órák támadása :D

    Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt.

  • Ventilátorvezérlő Arduinoból

    Szerettem volna a számítógépházam ventilátorait a CPU és GPU hőmérsékletek függvényében dinamikusan vezérelni.