Arizona, “The Grand Canyon State”

ARIZONA az indiánok, a cowboyok és vörös sziklák földje. Mesebeli tájain járva tátva marad az ember szája – írta: talmida, 13 éve

TÖRTÉNELMI ÉRDEKESSÉGEK

Talán mindenki tudja, hogy Arizona eredetileg indián-lakta terület volt. A hagyományőrző indiánok tanyái ma is föllelhetők országszerte.

A Havasupai Indián Vízesések víze nagyon hideg. Az úszás engedélyezett bennük, de ezt mindenki csak a saját felelősségére tegye, mert a lezúduló vízzel együtt néha kisebb-nagyobb fadarabok is lezuhannak, amik halálos sérülést is okozhatnak.

A Grand Canyon után Arizona másik legvonzóbb érdekessége a híres Petrified Forest (magyarul "megkövesedett erdő") National Park.

A név ne tévesszen meg senkit, mert igazi, élő erdőről szó sincs, legfeljebb egy-két fekvő fatönk utal csak rá, ui a régmúltban történt vulkánkitörés során különböző színű ásványi anyagokká kövesedtek a fák. Különös érzés ebben a megkövesedett erdőmaradványban sétálgatni. Ugyanitt található az ún. Painted Desert vagy Festett Sivatag is.

Gyerekek számára is élvezetes a vadregényes táj, de arra nagyon kell ügyelni, hogy a kijelölt útakon maradjanak, mert életveszélyes lehet a sziklák szélén szaladgálni. A mi kisebbik fiúnktól is sokszor égnek állt a hajunk, mert nem mindig érzékelte a veszélyt és a legfélelmetesebb szakadékok sem riasztották vissza.

Arizona vezet a legtöbb nevezetességet tartalmazó helyek listáján. Két leghíresebb nemzeti parkján kívül még 16 nemzeti műemlékkel és 50 nevezetességgel büszkélkedhet, amik közül én csak néhányat említek. Az óriási Powel tó egy mesterséges víztároló, ami a vízi sportok kedvelőinek fő üdülőhelye.

2007 márciusától áll nyitva a nagyközönség előtt az "U" alakú, üveg aljú és üveg falú Skywalk nevű "híd", amin garantált a sokkhatás. Egyedülálló élmény lepillantani az üvegív pereméről a nagy mélységbe. Mi ezt még nem élvezhettük, mert amikor ott jártunk, akkor még hírehamva sem volt ennek a szenzációs létesítménynek.

Külön élmény a homoksivatag, ahol hatalmas területen semmi más nincs, csak homok, homok és homok, amit a szél mindig más és más formába rendez. Szép látvány a határtalanság, de a lehetséges kígyó és egyéb veszély miatt nem teljesen gondtalan a sivatagi séta.

Mi mezítláb csúszkáltunk, meg hemperegtünk a homokdünéken, (veszélyekről mit sem sejtve ...), de van akik szánkóznak, autóznak, motoronak is a homokban. Vannak olyan járművek, amiknek nem árt a homok, sőt kifejezetten sivatagi útakra lettek tervezve. Ilyen autókkal űzik az arizónai autóversenyeket. A következő képen a közkedvelt turista célpont, Sedona & Verde Valley környéke látható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények