Tesla ARS 9204-10 hangszóró

Nem tökéletes, de akik nem tudnak milliókért „Hi-Fi”-t vásárolni, mit veszíthetnek? (Véleménycikk!) – írta: pechman8, 7 éve

Az ARS 9204-10 hangfalat a Tesla cég gyártotta 30 évvel ezelőtt. No, de melyik cégről is van szó pontosan (hiszen manapság sok terméket dobnak a piacra Nikola Tesla nevével)?

Ezt a céget 1946-ban alapították a még 1921-ben létrehívott Elektra nevű cseh cégből. A "Tesla" elnevezés azért érdekes még, mert nem a szerb származású feltalálóról kapta a nevét, hanem a "Technika Slaboproudá" azaz egyenáramú technika szavak rövidítése. A cég egyébként 1990 évben szűnt meg.

A Tesla ARS 9204-10 hangfal eredetileg a cég NZC-431 erősítővel egybeépített bakelit lemezjátszójához készült.

Nézzük a gyártó által megadott néhány technikai adatot:
- súly: 6kg,
- frekvencia átvitel: 63Hz-12500Hz
- teljesítmény: 15W
- érzékenység: 84db

Ezek a száraz számok, persze mindez semmit sem árul el arról, hogy hogyan viszonyul a készülék a zenéhez, mert ezt bizony semmivel mérni nem lehet, és igazából az emberi fül mond ítéletet.
Érdekességképpen megemlítem, hogy a hangfal már 40Hz-en elkezd szólni.
A lényeg, hogy a hangfal tudja a templomi nagyorgona legnagyobb sípját és egy dobfelszerelés cintányérjainak bármelyikét.

Most pedig arról egy gondolat, miért is írom a cikket? Mert ez a hangfal elképesztő! Nem kell velem egyetérteni de bizony audiophile.

Egy gondolat pedig arról ki ne olvasson tovább: aki a márkák bűvöletében és magas- meg mélyhangok kábulatában tántorog. A cikket „vájtfülűeknek” írtam, akiket azzal vert az Isten , hogy egy életen át keressék az igazi hangot de pénz nem adatott hozzá.

Lássuk hát, miként viszonyul az ARS 9204 a zenéhez! Legyen az első a klasszikus zene. Ami jól szól a klasszikus zenével, az mindennel jól szól. Ez a terep jól áll a dobozoknak. A húros hangszereket főként szereti. A zenekar sztereó pozicionálása jó, tere nagy, szellős, semmi mesterkéltség. A hangzás nagyon direkt! Talán ez a hangfal legfőbb jellemzője: nagyon direkt! - Szerintem ezért is nem futott be karriert.
Akik nálam hallgatták, azok közül többen is elmondták, hogy nekik is volt ilyen hangfaluk de vagy eladták már rég vagy kidobták. Sajnos ők (ahogyan sokan) nem gondoltak arra, hogy egy jó hangfal, a hibákat is jobban mutatja! Ez a hangfal pedig egyenes, nem kertel. Ha a „lánc” jó mögötte, azt mutatja, de ha pocsék, kertelés nélkül nyersen a képedbe vágja. Nem fog csalni, nem hízeleg mint az áruházak műanyag hifijei. Az én érdemem, hogy elsőre meghallottam milyen jó hangfal ez.
Ezek után méltó kábelezést és helyet kapott, de ne rohanjunk ennyire előre.

Volt szerencsém összemérni (mással is) a sokszázezres ELAC 310-el. Elnézést az Elac tulajdonosoktól, pláne a hívőktől, de bizony az Elac maradt alul. Hogyan lehet ez? Nem tudom én sem, de nem is fontos.

Énekhangok: igaziak. Az énekes odaáll elénk és ott énekel. Nekem a férfi énekhangok tetszenek róla jobban. Az énekesnek van teste, mérete, lélegzik…

Könnyűzene: dögös, energiákkal teli, rengeti a szobát. A dob, basszus hangokat nem keveri össze a basszusgitárral.

Jazz: bármely zenészt vagy hangszert kiválaszthatok és követhetem. Az énektanár, aki hallgatta az egyik felvételt, azt mondta „hátul a cselló nincs jól hangolva.”

Összefoglalva: a zene lejön a készülékekről és elénk áll a zenekar. Itt már nincsenek magas meg mély hangok, ezt már túlléptük. A zene az egyes hangszerek valódisága és ezt a hangfal tudja.

Elgondolkodtam rajta, miként lehet, hogy nem hallottam arról, milyen jó ez a hangfal. Arra jutottam, hogy 8-10 ezer forintért megkapható hangfalat ki vesz komolyan?
Ki fogja sokszázezres erősítőre, rendes hangfalkábelre, lábra rátenni, hálózati szűrővel? Nálam ezzel a hangfallal kezdődött minden. Azóta vettem még egy párat belőle, mert kíváncsi voltam, csak én fogtam-e ki egy ennyire jó párost vagy mind ilyen jó? De nem, a második páros is ilyen jó!

A másik kérdés: lehet-e tovább javítani? Lehet!

Én ezt a hangfalat vettem etalonnak és építettem köré olyan láncot, amivel jól szólt, így most a csodájára járnak.
De mit tettem és mit nem tettem a hangfallal? -kérdezi mindig a hallgatóság.
Nos amit nem tettem: nem cseréltem hangváltót! Nem cseréltem sem a mély, sem a magas sugárzót! Senki ne cserélje ezeket ki! Tudom, főként a magas sugárzó áll bután ferdén, de ne bántsd! Ha már kicserélted vagy módosítottad, akkor nagy butaságot csináltál!

Amit csináltam: a „hangcsillapítást” a belsejéből eltávolítottam. Kicseréltem a villanybojler minőségű gyári kábeleit rendesre, kívül is és belül is! Melyik a rendes kábel? Én Tepax Extreme kábelt használtam, mert volt itthon (német hangfalkábel, már nem gyártják).

Kimértem a fázishelyes bekötést. Ezt egy ceruzaelemmel a legkönnyebb. Ha a pozitívra érintett kábeltől a mélysugárzó kifelé indul, akkor az a fázis! (Sajnos tapasztalatom szerint a gyárban erre nem figyeltek oda.)
Ezek után a hangfal belsejében is kicseréltem erre a kábelre mindent, figyelve a kábel irányára, fázishelyességére és hogy a sugárzókig a hangváltótól milliméterre egyforma vezetékek fussanak.

Ezen kívül már csak egy dolgot tettem: olvastam egy cikket, hogy jót tesz a sugárzók hangjának, ha a fém hangszórókosaruk le van földelve. Kipróbáltam: igaz!

(Ne felejts el rendes hangfallábat venni, a hálózatot szűrni, stb… de ezt úgy is tudod. Meg fog jönni a hangja és falrengető lesz.)

Zárszó:
Ez a hangfal nem tökéletes, sőt szerintem nem is szép, nem High-End. De mindazok, akik nem tudnak milliókért „Hi-Fi”-t vásárolni, mit veszíthetnek?