Astro C40 TR Controller

Nagyon igényes eszköz, átgondolt, tele van hasznos kis finomságokkal, de piszkosul drága. – írta: Xaels, 4 éve

Sziasztok!

Most már majdnem 2 hete nyüstölöm az írásom alanyát, leginkább a Call Of Duty: Modern Warfare (2019) alatt van használatban, amibe ez idő alatt közel 30-40 órát volt lehetőségem beletenni és úgy gondoltam, ez már elég tapasztalat ahhoz, hogy egy részletes bemutatót írjak a kíváncsiak számára.


A doboz

Az Astro Gaming cég leginkább a játékos headset-jeiről híres, 2008-ban az amerikai Major League Gaming hivatalos fejhallgatója volt az A40-esük. Sokáig csak az Egyesült Államokban lehetett hozzájutni a termékeikhez, amiket többnyire a prémium szegmensbe szánnak mind minőségileg, mind pedig ár tekintetében.
Fejhallgatóik kifejezetten népszerűek a tengerentúlon, ott is leginkább a konzolos játékosok körében, ezért sem véletlen, hogy 2017 nyarán a Logitech felvásárolta őket, ezáltal biztosítottá vált a globális terjesztés az Astro számára is. (A hazai boltok készleteit tekintve azért szerintem van még hova fejlődni). A C40-es az első próbálkozásuk (nem is akármilyen próbálkozás) a kontrollerek piacán, az USA-ban 2019-es év elején került a boltok polcaira, míg EU-ban kb. a karácsonyi szezon kezdetén vált elérhetővé 200 EUR-s áron.


SzíForti a tokjában csücsül

A dobozt kézbe véve már az első benyomások is prémium eszközt sejtetnek, kellemes súly és kiváló anyagok jellemzik a fekete és piros kartont, nyoma sincs rettenetes műanyagoknak. Szétcsúsztatva elénk tárul a kontroller tokja, ami szintén nem hagy fogást magán, sűrű szövésű szövet borítja, a falai vastagok és merevek, továbbá a varrások is tökéletesek.
Benne csücsül maga az irányító és az összes tartozék: kapunk egy USB adó-vevőt, egy töltőkábelt, egy imbusz fejjel ellátott csavarhúzót, 1 pár rövid szárú és 1 db hosszú szárú konkáv kupakú kart az analógokra, illetve 1 hosszú szárú konvexet. A d-pad-hez tartozó cserefedelet sajnos nem tartalmazza a gyári csomag, azt külön lehet(ne) megrendelni, ha lenne... De a tokban ki van alakítva neki is a hely.


Tartozékok, az adó-vevő és a d-pad cserealkatrész nincs benne.

Kezdeném a tartozékokkal a bemutatást: az adó-vevő nem túl nagy, sokkal barátságosabb paraméterei vannak, mint a Sony Platinum fejhallgató egységének. Ráadásul a tetején lévő led egy süllyesztett nyomógombot is rejt magában, ha véletlenül probléma lenne az eszközök párosításával, de erre még nem volt szükségem, mert minden működött elsőre gond nélkül.
A csavarhúzó nyele műanyag, sajnos nem gumis, de így legalább nem gyűjti a szöszöket. :DDD Ezzel szemben a karok anyaga fém és gumi, bár talán lehetnének 1 fokkal puhábbak a kupakok. Ettől függetlenül jó minőségűek, nem tűnnek a lekopós fajtának, egyébként bár nem mágnesesen rögzíthetőek, de nagyon passzentosak és fixen állnak a helyükön, ne ijedjetek meg, ha erősen kell őket "letépni".
Ami a töltőkábelt illeti, kicsit csalódás, hogy így 2019 végén micro-USB csatlakozót kapunk, mentségükre legyen, hogy a PS4-hez kapható perifériák is mind ezt a csatlakozót használják, így emiatt használhatjuk a C40 mellé adott kábelt mindenhez. Viszont ez fordítva nem tud minden esetben teljesülni, mert alapból mélyen süllyesztett helyen van a csatlakozó az irányítón, amihez a kábelen olyan fejet alakítottak ki a mérnökök, ami stabil csatlakozást tesz lehetővé akár a legnagyobb harcok hevében is, már ha a felhasználó a vezetékes módhoz ragaszkodik.


A micro-USB kábel feje és a helye, a fényes rész teljesen eltűnik a kontrollerben

Essünk is neki magának a kontrollernek, hisz ezért vagytok itt. Az eszköz minden részéből árad a prémium érzés, a felület nagy részének anyaga gumis tapintású, ergonómiailag nagyon kényelmes a formája, valamint a nyúlványok barázdáltak a jobb tapadás érdekében. Van egy kicsi súlya és a modularitás ellenére sem nyeklik-nyaklik, vagy zörög-lötyög. Színe nagyrészt sötétszürke, a modulokat fedő vastag műanyag lemez fekete és csíkozott, a d-pad felülete fényes, a jobb oldali gombnégyes viszont matt és a rajtuk lévő jelölések pirosak, amolyan ízlésesen GAMERes. Az elülső gombok (L1-R1), az alsó plus 2 gomb (UL-UR) és a ravaszok (L2-R2) mérete nagy, az érintett felületeken mattak és fekete színűek. A tapipad is illik a képbe, matt felületű szürke mező, ami kicsit hajlamos az ujjlenyomatok gyűjtésére, mellette megtalálhatóak a Share és Options billentyűk, illetve lent középen helyet foglal a PS gomb is. Ezeken felül a kétállású profilválasztó, kapcsolódásválasztó és a ravaszok útjának felező kapcsolói is piros színűek, illetve van egy fekete Reset gomb is a kontroller alján.
Minden gombnak határozott nyomáspontja van és kellemes kattanó hanggal nyugtázza a parancsokat.


Ebből a szögből fogjuk leginkább csodálni a masinát

A C40 egyik legizgalmasabb funkciója a modularitás, a d-pad és a két analóg szabadon cserélgethető. Ehhez nem kell mást tenni, mint a fekete, banán alakú fedlapon lévő 4 csavart ki kell csavarni és az analógoknál fogva le lehet emelni. Ezután szemünk elé kerülnek a belső csatlakozók, amikre szerintem érdemes kicsit odafigyelni, hogy ilyenkor ne kerüljön bele szennyeződés. A modulok hengeres alakúak és gumírozottak, így összerakva kint tartják a port és van rajtuk egy piros jelölés, hogyan kell a helyükre tenni őket.
Miután cserélgettük a modulokat, minden esetben érdemes a készülék alján lévő Reset gombot hosszan nyomni, amíg nem jelzi számunkra a készülék rezgéssel, hogy a művelet sikeres volt. Ha ez a lépés kimarad, az okozhat néha anomáliákat a működésben, de ehhez sem volt szerencsém. A fedlap csavarjait érzéssel érdemes meghúzni, nehogy véletlenül megszakadjon a menet, de így is stabilan a helyükön maradnak az alkatrészek.


Kibelezve

A két analóg karja cserélhető, alapból nagyon feszesek, és mint írtam korábban, elég nehéz őket letépni elsőre. A hosszabb szárú verziók nagyobb érzékenységgel való játékot tesznek lehetővé, én konkrétan kettővel feljebb tudtam rakni COD-ban ezt az értéket és amellett, hogy maximális elmozdításnál gyorsabban tudok fordulni, nem lettem pontatlanabb, sőt. Nekem az analógok ellenállásával nincs bajom, más tesztekben találkoztam példával, ahol kicsit kevesellték, de erre van több megoldás is, lehet szivacsból gyűrűt rakni a karok szárára vagy módosított modult is lehet már kapni egy erre szakosodott oldalon.
Az alsó gombok programozhatók, én a bal oldalira raktam az L3 funkcióit, míg a jobb oldalira a O-éit, így futás közben becsúszva sem kell levennem a célzókarról az ujjamat. Alapból 2 profilt tud tárolni az eszköz, amelyek között egy egyszerű kapcsolóval lehet váltani bármikor, szabadon.


Alulról

A ravaszok működési útjának felezésére szolgáló kapcsolók is jó szolgálatot tesznek, érzésre rövidebbé válnak egyes szituációkban a reakcióidők, legalábbis FPS játékokban.
A vezetékes és a vezeték nélküli üzemmód között is könnyedén váltogathatunk egy kis piros kapcsoló segítségével, PC-hez csatlakoztatva, ha a hivatalos szoftverben akarunk babrálni az eszköz beállításaiban, akkor vezetékes módba kell kapcsolnunk. A szoftver tud magyarul, könnyen kezelhető és áttekinthető, illetve rengeteg paramétert hangolhatunk finomra ízlésünknek megfelelően.


ASTRO C40 TR Configuration Software

A kontrolleren van még 3,5-es jack csatlakozó, működik rendesen egy fülhallgatóval tesztelve, sajnos nincsen nagyobb teljesítményt igénylő fejhallgató itthon, hogy összevethessem a DS4-el. A led visszajelző elég visszafogott, de jól látható és ellátja a dolgát.
A konzolhoz vezeték nélkül csatlakoztatva két dolgot fontos megjegyezni: az egyik, hogy bekapcsolni nem tudjuk a C40-nel a PS4-et, míg a másik, hogy kikapcsolás után automatikusan nem kapcsol le az irányító, azt a PS gomb hosszan nyomásával (kb. 5 mp) tudjuk megtenni és ezt jelzi a led színével és rezgéssel is az eszköz.
Egy feltöltéssel a gyári adatok szerint 12 órás üzemidőre lehet számítani, ez persze függ a felhasználási szokásoktól, de érzésre is jobban bírja, mint a Sony gyári megoldása. Sajnos a töltöttség visszajelzésére egyelőre nincs mód se konzolon, se asztali számítógépen, de az igény továbbítva van a szoftveresek felé, amit remélhetőleg pótolni fognak, addig, ha merül, azt rezgéssel és hangjelzéssel adja tudtunkra a készülék.


Összegzés: az Astro C40 egy nagyon igényes eszköz, átgondolt, tele van hasznos kis finomságokkal és ha nem lenne ilyen piszkosul drága, akkor nyugodt szívvel is tudnám ajánlani bárkinek. A legnagyobb baj ezen felül, hogy nincs töltöttség visszajelzés és pár kényelmi funkcióért cserébe le kell mondani másokról, de játék közben ezekről hamar megfeledkezik az ember. Próbálkoztam Xbox-os kiosztással, de annyira elszoktam tőle, hogy visszaraktam a PS-est és ez pillanatok alatt megy oda-vissza gond nélkül. A jót könnyű megszokni és ez itt hatványozottan igaz.

Pro:
- Prémium kívül-belül
- Remek szoftver, ami tud magyarul is
- Jól kivitelezett modularitás
- Üzemidő
- Ergonómia

Kontra:
- Drága
- Nincs töltöttség visszajelzés
- Körülményes töltés

Hivatalos oldal

Update (2021.07.21)

Üdvözöllek kedves olvasó. Több mint másfél évnyi és több mint ezer órányi Call Of Duty, Doom Eternal és Battlefield V után megosztanám veletek a tapasztalataimat.

Kezdjük az első és leglényegesebb dologgal, azóta generáció váltás is történt és én is átköltöztem PS4 Pro-ról egy PS5 Digital Edition gépre. A kontroller tökéletesen működik a játékok PS4-es verziójával, ha már PS5 verzió is van és azt telepíted akkor azért már panaszkodni fog a rendszer és nem fog működni függetlenül attól, hogy van e olyan funkció implementálva a játékba/alkalmazásba amit nem tud az előző generációs kontroller. (állítólag külső átalakítóval megoldható, hogy a PS5 játékok is menjenek vele, de ezt nem tudom első kézből megerősíteni)

Minőség terén csalódott vagyok, bár 1-2 kitakarítást meg újrakonfigurálást leszámítva még szinte tökéletesen működik az eszköz, de a borítás felső részén levő gumis bevonat elkezdett lehámlani. Garancia időn belül jelentkezett a gond és ha nem úgy alakult volna az életem ahogy akkor elpostázás után küldtek volna helyette egy újat. Az analógok cseppet sem koptak meg, viszont muszáj megemlítenem, hogy minimális driftelés tapasztalható COD Warzone alatt, ez még kiküszöbölhető a deadzone állításával illetve még egyáltalán nem zavaró mértékű.

Az árát figyelembe véve egyáltalán nem éri meg most beruházni rá, hosszútávon ráadásul sajnálatos módon ez sem mentes a hibáktól és hiába cserélhetőek szinte másodpercek alatt az analógok ha a csere alkatrészek beszerzése körülményes. Félreértés ne essék, nagyon szeretem ezt a kontrollert mai napig, de még egyszer nem venném meg, legalább is teljes árában biztos, hogy nem.

Előzmények