Asus G73JH - a táska atomerőmű

Az Asus legújabb játékra született hordozható gépe amiért tömegek állnak sorba, nézzük meg miért. – írta: Darth_Revan, 14 éve

Platform - CPU, RAM, HDD, VGA

Platform - CPU, RAM, HDD, VGA

Korábban i7-es CPU csak speciális esetben fordult elő notebookban, viszont manapság már sok gépben megtalálhatóak, köszönhetően a kisebb, mobil változatoknak. Az Asus G73JH megvásárolható Quad core Core i7 vagy Dual core Core i5 CPU-val is (utóbbit még egyenlőre tervezik és csak Európába szánják). Már önmagukban is erős processzoroknak számítanak, viszont a billentyűzet felett található "Turbó gomb"-al kihasználhatjuk a Core i architektúra Turbo boost funkcióját megemelve az órajelet pl 1,6Ghz-ről 2,8Ghz-re.

Magyarországon is még csak előrendelni lehet az i7 CPU-val ellátott G73JH-t, várható érkezése március vége-április eleje, jelenlegi adatok alapján az optikai meghajtót kivéve nem várható jelentősebb eltérés a konfigurációban a tesztelt változathoz képest. Az olcsóbb, Európába szánt i5 CPU-val (és kevesebb RAM-al, kisebb felbontású kijelzővel) ellátott modell érkezéséről nincs információm.
Tesztkonfiguráció:

*Országonként eltérhet

Láthatjuk, hogy a gép belsejének összeállításával sem volt spórolás az ASUS háza táján: 2db merevlemezt is beépítettek, így az összesen 1TB háttértár sokáig elég lesz adatainknak. Memória terén sem lehet panaszunk, mert az i7 720QM által támogatott maximum mennyiség kapott helyet a 4db foglalatnak köszönhetően, amivel bőven el leszünk egy darabig. Ha valakinek viszont ez sem lenne elég, akkor akár 16GB-ig is bővítheti, ha bírja a pénztárcája, ugyanis ennek az eléréséhez a CPU-t is le kell cserélni legalább i7-920XM Extreme-re. (Az i5-el szerelt gép a CPU miatt 4GB-ot fog max támogatni!) Multimédia szempontokból az Intel PM55 chipset helyet a HM55 mellett döntöttek a tervezők. A mobile i7 CPU az i5-el ellentétben még mindig 45nm gyártástechnológiával készül és nem tartalmaz beépített Intel® HD Graphics-t, kár mert ez segíthetett volna az energia felhasználáson, hogy ha nem tervezünk játszani akkor tovább bírja az akku. Túllépve ezen hamar elfelejtjük ezt a hiányosságot a Core i7 nyújtotta teljesítménynek köszönhetően. Most jöjjön az egész gépnek a lényege, a videokártya.

Először januárban lehetett hallani az ATi új, notebookokba szánt videokártyájáról és már akkor sikerült felhívnia magára a figyelmet az igazán ígéretesnek mutatkozó első mérési eredményekkel és a DirectX 11 támogatottsággal, hisz az ATi fő célja nem más, mint hogy megszerezhesse magának a "világ legerősebb mobil VGA-ja" címet amit hosszú ideje már az NVidia birtokol.

Sajnos még nem sok mindent lát belőle a GPU-z, de 1 lényeges dologra máris rámutat: a drágaság már GDDR5 memóriával van ellátva (abból is 1GB-al). A 128 bites busz miatt szüksége is van rá, mivel ellenkező esetben jelentősen vissza lenne fogva a GPU. 40 nm gyártástechnológiával készül és a feldolgozásért 800db Shader a felelős, ami mobil viszonylatban elég szép. A név rokonsággal ellentétben nem szabad az asztali testvérével összehasonlítani, a Mobility Radeon 5870 inkább valahol az asztali 5750 és 5770 között mozog, ám jó tuning lehetőségének köszönhetően fel lehet húzni az 5770 szintjére. A G73JH a világon az első olyan notebook amit ezzel a kártyával szereltek fel. Sajnos azonban pont a VGA romlik el a legnagyobb arányban ebben a gépben, jó néhány vásárlónak már alapból halott VGA-val szerelt érkezett meg otthonra, sokaknak viszont csak pár hét után dobta fel a talpát, szerencsére az Asus Magyarország háztól-házig garancia szolgáltatást biztosít az ország területén belül, viszont lehet, hogy csak ideiglenes gond volt egy hibás VGA szállítmány miatt a gyártó részére. Bővíthetőség terén lehetnek gondok, mert a CPU és a 4. RAM modul a billentyűzet alatt található, amelynek az eltávolítása tapasztalt felhasználónak sem könnyű az első alkalommal. A maradék 3 RAM foglalat és a 2 HDD hozzáférése szerencsére nem jelent gondot, mindössze a notebook alján kell egy lapot kicsavarozni, így ha valaki szeretné akkor akár könnyen le is cserélheti az egyik HDD-t gyorsabb SSD-re.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Acer Aspire Nitro

    Gamer laptop kedvező áron, erős hardverrel, viszont a hűtés terén kompromisszumokat kell kötni.

  • Az ASUS sötét oldala

    Az ASUS notebookok zászlóshajójáról mindenki csak jókat ír, de nézzük meg mi is van a sötét oldalon.