Asus MeMO Pad HD 7 vs. Lenovo Yoga 8

Két androidos tablet tulajdonságainak (ár, hardver, stb.) összevetése, szigorúan felhasználói szemmel. – írta: Nara19, 10 éve

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a két táblagépet, egyszerre, egy időben használhatom.


ASUS MeMO Pad HD 7


Lenovo Yoga Tablet 8

De a két gép egy lapon említéséről már hallom is az ellenvéleményt: hogy lehet az almát a körtéhez hasonlítani?
A fenti kérdés igaz is, meg nem is. A két tablet kijelző mérete 7” és 8”, a mai ára pedig 49.900Ft és 79.900Ft, tehát ez jelentős eltérést mutat.

Azonban a Lenovo a Yoga 8 tabletjét karácsony előtt "akciózta", ugyanis 54.900 forintért volt megvásárolható, így már adja magát a kérdés: melyik tablet éri meg jobban, melyik a jobb vásár?


Az Asus kijelzőjére tett matt fólia miatt nem tükröződik

A két gép hasonló hardvert és szoftvert kapott:
- Android 4.2.2
- a MediaTek négymagos (Cortex-A7) MT8125 processzor
- 1280×800-as felbontású IPS kijelző (Asus 7”, Lenovo 8”)
- 1 GB / 16 GB tárhely
- WIFI b,g,n; Bluetooth 4.0, GPS
- kamera: hátlapi 5MP segédfény nélkül, előlapi: Asus 1,2 MP, Lenovo 1,6 MP
- dupla hangszóró, microSD kártya bővíthetőség
- hosszú üzemidő: Asus akár 10 óra, Lenovo akár 16 óra
- 3,5 mm audio és micro USB csatlakozó.

A közel azonos hardver azonban eltérő gépeket eredményezett:
- A Lenovo Yoga 8 micro USB csatlakozója alapértelmezetten OTG-s (On The Go), míg az ASUS-é nem.

Az Asus fórum egyik fő témája éppen az OTG funkció felélesztési lehetőségei, ami jelenleg rootolás után, külső táppal oldható meg (root viszont garanciavesztést okoz).
A Yoga tablet szépen viszi a pendrive-ot, Mexel fórumtárs szerint az egeret és a billentyűzetet is.

- A Yoga kihasználja a MediaTek CPU ébresztési képességét, a MeMO Pad nem.

A Yoga Beállítások menüjében az ütemezett ki/be kapcsolás napi / mindennap beosztásban állítható be. Bekapcsolásával nincs többé éjszakai merülés egy beakadt program miatt, nincs hajnali egykor UFO fény a magát wifi kapcsolat nélkül is erőszakosan frissíteni akaró víruskeresőtől, egyszóval nekem „bejött” ez a funkció.

- Mindkét gépben dupla hangszóró található, hangkiemeléssel.

A Yoga fektetett pozícióban, a MeMO Pad állítva ad ki sztereo hangot, Yoga a Dolby rendszert használja, míg az Asus a Sonic Master rendszerét.
Filmek nézéséhez előnyösebb a fektetett pozíció, itt a Yoga hangszóró elhelyezése kedvezőbb.

- Apróság ugyan, de a Yoga állapotsorában minden trükközés nélkül kiíratható az akkumulátor százalékos töltöttsége is.

Szoftverezettség területén még nagyobb az eltérés:

Az Asus a MeMO Pad-hoz a backup-tól kezdve kijelző kalibráló programig rengeteg hasznos (vagy felesleges – megítéléstől függ) alkalmazást ad, számtalan beállítási lehetőséggel. A mini alkalmazások gyorsan előhívhatók és külön ablakos működésük miatt jól használhatók.
A Főképernyő szoftveres gomb hosszú lenyomásával újabb menü állítható be, az Alkalmazások gomb hosszabb érintésekor screenshot készül. Az Asus launcher-e „hagyományos”, a főmenüből elérhető alkalmazásokat adja.

A Yoga 8 nem csak külsejében (később lesz szó róla), hanem szoftvereiben is jelentősen eltér az Asus gépétől. Nincs főmenüje, a telepített alkalmazások mindjárt az oldalakon jelennek meg, amiből 18 is lehet. Ez (nálam) megszokást igényel, bár van előnye is: csak a tényleg használt alkalmazásokat tartom a tableten és mappákba szervezem az összetartozó appokat.
A Lenovo nem ad backup programot, nincsenek mini alkalmazások, de a „gyári kötelező” programok itt is adottak: fotó, galéria, video lejátszó.
Ad viszont víruskeresőt (Norton) és navigációs programot. A Norton a víruskeresést végrehajtja, a többi funkciójának elérése fizetős, a navigáció pedig adott időtartamig használható csak ingyenesen. Erre mondhatni, hogy ha a gyártó ad valamilyen extra programot, az legyen már ingyenes.
A Yogán nem állítható be a többfelhasználós üzemmód (nekem eddig nem hiányzott), míg az Asus-on ez elérhető.
A Yoga előretelepítve ad nekünk egy ES File Explolert és KingSoft Office-t, amit mi magunk is letölthetünk a Play áruház oldaláról, ingyenesen.

Külső, megjelenés:

Ez az a pont, ahol a két gépben mindössze annyi a közös, hogy mindkettő kijelzővel rendelkező tablet.


A Yoga a kihajtható talpán, a MeMO Pad állítható tartóban áll

Az Asus a hagyományos, „nagyra nőtt telefon” dizájnt adja (mint ahogy a sok száz másik tabletgyártó is):
- az állított pozícióban, jobb oldalon található bekapcsoló és hangerő gombok a hátlap felé elcsúsztatottak, így a véletlen ki/be kapcsolás lehetősége (lásd Samsung Tab 2 7) nem áll fent
- a gombok nem lötyögnek, nyomáspontjuk jó
- hátlap (ami rosszabb esetben egy tokban nem is látszik) különböző színekben érhető el, házilag nem cserélhető. Többen panaszkodtak a hátlap recsegése miatt, én ezt nem tapasztaltam.
- a MeMO PAD HD egy jó iparos munka: nem jobb és nem rosszabb, mint egy átlagos, A brand-es tablet
- kis súlya (302 gram) és 7”-os mérete miatt könnyen kézben tartható
- az 1280×800 felbontás szép képet ad a 7” -on, a pixelek már nem láthatók
- üzemideje a takarékos üzemmódban visszafogott processzor teljesítménynek köszönhetően jó, a saját csúcsom 4 órás wifi használat mellett a közel 11 órás képernyő használat (filmnézés és olvasás). Ezt az üzemidőt a kijelző 1/6 háttérvilágításával értem el.

A Lenovo a Yoga kialakításakor „nagyot mert álmodni”:
- megnövelt kapacitású akkumulátorokat a tablet egyik hosszabbik oldalán, henger alakú részben rejtette el, ezzel aszimmetrikus kialakítást adott a gépnek. A hengerből kihajtható alumínium támasz miatt a tabletet állítva, erre a támaszra ráfektetve vagy egyszerűen a hengert megmarkolva használhatjuk. A henger markolászása miatti elgémberedett ujjak problémáját az alumínium láb megfogása oldhatja fel, így kényelmes(ebb)en foghatjuk jobb vagy bal kezünkbe a gépet, például olvasáshoz
- a tablet vastagsága az aszimmetrikus felépítés miatt a bazivastag és a hűdevékony között változik, legvékonyabb részén 3 mm vastag (vékony) mindössze
- a Yoga kialakítása és a gép összeszerelése prémium kategóriás, ebből a minőségérzetből csak az enyhén lötyögős hangerő gomb lóg ki. (Itt kell megjegyeznem, hogy a microSD kártya behelyezése néhány verejtékcseppet eredményezett homlokomon. A kártya nyílásából kivett vakdugó jóval hosszabb, mint maga a kártya, így a kártya a bedugásakor hirtelen„beszaladt” a perem alá. Később, egy angol Lenovo-s oldalról letöltött manual-ból kiderült, hogy az SD kártyatartó -szerencsére - rugós, így a kártya kivétele normál módon működik: a rugó ellenében még egy kicsit beljebb tolva a kártyát, kiugrik.)
- kihajtható támasz a mindennapi használatban (meglepően) jó, gyakorlatilag csak „szállításkor” hajtom vissza. Nálam a támaszra fektetett mód a nyerő, ekkor a hangszórók sztereó hatása is szépen kijön, az IPS panel miatt a színek sem invertálódnak
- Dolby rendszert próbálgatva megállapítható, hogy szép a hangszórók hangja, de itt is igaz, hogy a hangzás egy fülesen keresztül nagyságrenddel jobb. (A fülessel a Nightwish koncertfilmje Tarja Turunen –nel nagyon szépen szólt.)
- kijelző: 8”-on az 1280×800-as felbontás már kevésnek tűnik (bár az iPAD 1, iPAD 2 és iPAD mini 1 felbontása 1024×768), látszanak a pixelek. A fényerő jó, a színek gyönyörűek.
- üzemidő: elképesztő! A 11 órás wifi és 14,5 órás kijelző használat mellett még 19%-os töltöttséget mutatott. Megjegyzés: a Beállítások / Akkumulátor / Kijelző még eddig egyszer sem adott pontos értéket, általában "elfelejt" néhány órát.

Összegzés:
A két gép mindennapi használhatóságában (stabilitás, gyorsaság, wifi erőssége, háttértár, stb.) nincs nagy eltérés.
Eltérést az apróságok adják: Asus minialkalmazások és backup program szemben a Lenovo ütemezett ki-be kapcsolási lehetőségével és meseszerű üzemidejével.

A Lenovo kialakítása szokást igényel, de roppant praktikus (is lehet, annak aki megszokta).

Melyik a jobb gép?

Ha a 7” kicsi és 55.000 forintért megkapod, akkor egyértelműen a Lenovo Yoga 8. Tudásában, kivitelezésében, érzetben más kategóriának tűnik, mint a MeMO Pad, viszont csak 1 év garanciát vállal rá a Lenovo.

Ha viszont a Lenovo shop aktuális 79.900 forintos árát nézzük, akkor már erősen túlárazottnak tűnik a Yoga. Ugyanis 80.000 Ft környékén már lehet jobb felbontású és erősebb gépet is kapni (pl. LG G Pad 8.3), itt csak a nagyobb üzemidő szól(hat) a Yoga mellett.

Rosszabb az Asus MeMO Pad HD 7? Nem rosszabb, inkább más. Korrekt teljesítmény, korrekt áron, 2 év garanciával.

Melyiket használom? A Yoga 8-at.
(Ez az én véleményem, a Tiéd más lehet.)

Köszönöm, hogy elolvastad!

Azóta történt

Előzmények