Asus Zenbook UX32VD szubjektív

Erős (és bővíthető) hardver, full HD kijelző alumínium házban, ez is elérhető használtan egy 400 eurós ultrabookban. – írta: dejvid8, 8 éve

Bevezető, a Zenbook előtti hónapok

Szóval, hol is kezdjük? Az elmúlt 4 évben egy Asus X54HY típusú laptopot használtam. Jó volt, viszonylag nem is volt olyan gyenge (1GB ATI volt benne pl, bár a processzor nem volt valami erős, egy 1,5GHz dual core volt), de már akartam frissíteni. Na meg persze, egyre fontosabb számomra a hordozhatóság, pláne az egyetem miatt majd. Ez az Asus pedig nem a hordozhatóságáról volt híres, és pláne nem az üzemidejéről (30 - 45 perc kb...)

A régi, jóöreg gép

Ezen kívül, a kijelzőjével soha nem voltam megelégedve, éreztem, hogy nekem ettől a mezei 1366x768 TFT kijelzőtől több kell. Az meg az utolsó cseppek egyike a pohárban, hogy a hobbiszintű DJ-skedésemhez sem volt már tökéletes, valahogy nem volt jóban a rá csatlakoztatott MIDI kontrollerekkel.
Szóval érett a váltás.

Rengeteg időt szántam a laptopok nézegetésére. Igazából nem is a laptopokat, hanem az ultrabookokat. Valamiért eldöntöttem, hogy nekem ultrabook kell. Fontos hogy vékony, könnyű legyen, kisebb képernyőt akartam (13" és 14" között), lehessen azért vele játszani is (a FIFA 14 fusson rajta, és néhány kisebb játék).
Fusson rajta az Adobe Premiere, és ne haladja meg az 500 eurót (euróban fogok beszélni, mivel vajdasági vagyok). Persze, ilyen árban csak használt jöhet szóba, mivel egy normális ultrabook alsóhangon is 1000 euró körül kezdődik. Mivel annyira nem riadok vissza a használt dolgoktól, ez nem jelentett számomra nagy gondot. Körülbelül az elmúlt 1 évben folyamatosan nézegettem az ilyen (szerb) adok-veszek oldalakat, hátha ráfutok valami jóra.

Képbe került a Macbook is, de 500 euró körül nem tudtam volna elég erőset venni, és a Mac rendszerétől is félek kicsit. Aztán megtaláltam az Asus Zenbook szériáját... Egyből elfogott a "must have" érzés. Találtam is a neten egyet úgy fél éve, 400 euróért, pontosabban egy Zenbook UX31A-t. Igen ám, csak itt jött szembe velem az, hogy az ultrabookok, és így a zenbookok nem a bővíthetőségükről híresek, és általában mindegyikben integrált grafika található - vagyis ebben a modellben 4GB RAM volt, Intel HD 4000, és ennyi. Nem rakhatsz bele több RAM-ot, nem rakhatsz bele dedikált grafikust.
Mivel legalább 3-4 évre tervezek ismét, logikus volt, hogy nem szabad rászánnom magam ennek a megvásárlására, bármennyire is tetszik.

Aztán, nem is tudom, talán 1 hónapja (max. másfél) találtam rá az UX32VD típusú Zenbookra. Ami ráadásul bővíthető(!), és dedikált(!!) 1GB-os NVIDIA grafikus kártya lakozik benne, ami az ilyen típusú ultrabookoknál ritka, mint a fehér holló. Az ára pedig 400(!) euró volt, amit mai napig úgy gondolom, hogy nagyon baráti ár volt érte.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Vissza a consumer vonatra!

    Rövid történet arról, hogy a Zenbookot váltó Elitebook után miért jött megint Zenbook.

  • ASUS ZenBook UX410UA

    Papíron jól mutatnak a specifikációk, de a gyakorlatban kell helytállnia a viszonylag friss modellnek.

  • ASUS Transformer Book T101HA

    Kisméretű Windows 10-es táblagép, amit bárhol előkaphatsz munkára vagy akár szórakozásra is.