Audio-Video & Multimédia TREND 2012

Beszámoló a 2012-es "hifisóról", vagy új nevén az Audio-Video & Multimedia Trend 2012 kiállításról. – írta: Patice, 12 éve

Harmadik oldal

115 - XTZ Dóczy.hu

Ebben a szobában a Dóczy.hu jóvoltából egy XTZ összeállítást hallhattunk. A komponensek:
- 99.26 MKII Piano monitor hangfalak, szalag magassal.
- 99W17.10P passzív mélyládákkal a monitorok alatt
- Synology DS1512+ NAS
- Naim Uniti hálózati lejátszó
- XTZ CD 100/11, ha jók az emlékképeim
- XTZ Class AP-100 erősítő
A megszólalás nekem dinamikátlan, fátyolos volt. Nem az igazi. Többet vártam ettől a rendszertől. Mentegetőzhetnék a nevükben, hogy beállítás meg hasonló dolgok kérdése, de szerintem nem.

116 - Hangszóróbolt.hu

Itt egy kis, egyszerű lánc szólt. Lemezjátszóval, bakelitről egy fehér színű Heed Quasar (vagy Questar) phono fokozat + ugyancsak fehér Heed Obelisk erősítő. A hangsugárzók márkáját nem tudtam meg. Fehér, zongoralakk kivitelű, igényesen megmunkált kis dobozok voltak, selyemdóm magassal és egész kicsi, talán 4 colos mélyközéppel. Kellemes, nyílt, teres volt a hangja, és mélyben sem volt hiányos. Nekem pont elég volt. Tetszett.

117 - Nohrton Audio

Itt a C + S hangsugárzókat hallgathattuk meg Emanation Audio kábelekkel. Az erősítő szintén a C+S műhelyéből érkezett. Csinos darab. Rendben volt a lánc hangja, de semmi különleges. Nem fogott meg igazán. Valószínűleg itt már fáradtam, nem tudtam olyan jól figyelni, fülelni. Mély nyomot nem hagyott bennem az élmény. Nézelődtem, hallgatóztam tovább.

118 - Bodor Aduio+

A Bodor Audio nem a szívem csücske. Azért nem, mert minden évben bemutatkozik, de ugyanazzal a rendszerrel. Semmi extra a hangzásban, mindig ugyanaz. Kicsit már unalmas nekem. A Presence ugyan egy érdekes koncepció, de valószínűleg nem nekem találták ki, nem csak az ára miatt. Nem is töltöttem itt sok időt.

122 - SoundMania

A SoundMania csapata két szobát is megtöltött finomságokkal. A 122-es szobában a legnagyobb Soltanus Acoustics elektrosztatikus sugárzók és a hozzájuk való két aktív, zárt mélyláda szolgáltatta a hangot. Ezekben jelenleg Videoton papír mélyhangszórók dolgoztak. Később várható két nagyobb, komolyabb, már Scan Speak polipropilén membránnal szerelt testvér is. Az elektronika: Crytsal Vision Premium médialejátszó, Metrium DAC, Karan elő- és végerősítő.
A hangja nagyon meggyőző, nyílt, talán kicsit tolakodó, a sztatikus paneleknek köszönhetően középre rakott, oldalról nem igazán érkeztek hangok, de nekem tetszett. A szoba elég kicsi volt a technikához képest, szerintem több tér jót tenne ennek a láncnak, de így sem kell szégyenkeznie. A Metrium DAC-okból létezik kisebb, belépő szintű példány is. Azt is szívesen megfülelném egyszer.

123 - CD Bár

CD vásár, jó árak, jó lemezek. Idén nem vásároltam. Digitális tárolás irányában haladok tovább.

126 - SoundMania

A SoundMania második szobájában Marten Django XL hangsugárzók töltötték be a teret hanggal. A forrás ismét a Crystal Vision terméke volt, Antelope Audio Zodiac+ Mastering DAC-kal és a hozzá való, különálló Voltikus táppal sorbakötve. Az erősítés feladatát az Electrocompaniet termékei látták el.
Demó anyagként Eric Clapton - Legends koncertfelvételét hallgattuk meg. A Marten hangfalak kerámia közép és magas sugárzója nagyon jól teljesített. Hangos volt, de érezni lehetett benne az erőt, a dinamikát, a szaxofon iszonyat élethű, fémesen ércesen szólalt meg tökéletesen pozicionáltan. Remek volt a tér és a színpadkép, nagyon élethűen adta vissza a koncert élményét. Amikor viszont finomabban játszottak a zenészek, akkor finomabbá is vált az előadásmód. A kiállítás szintén egyik legjobb hangja.

129 - Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra

Igényes, dizájnosan berendezett szoba, ahol inkább ez volt az elsődleges, nem a high-end hangminőség. A hangzás egyedi, kicsit diffúz, teres, de nem meghatározhatóak a hangszerek, valószínűleg nem is ez volt a cél, hanem inkább a háttérzene. Nem sokáig maradtam itt. Nekem a hangminőség fontosabb.

130 - Limar Aduio

Az M szint moziszobájához hasonlóan a Limar Audio első emeleti szobájában sztereó felállásban hallgathattuk meg a Martin Logan elektrosztatikus hangsugárzóit. Sajnos pontos típusra nem emlékszem és az elektronikák sem maradtak meg, csak a hangélmény.
Nagyon nyílt, teres hangja volt, de a közepek már tolakodóan soknak bizonyultak számomra. A mélyek teljesen rendben voltak, szép, kerek, gyors, precíz hangokat hallottam lentről, de a magasak botrányosan szóltak. Csattogott, zavart a hangja. Úgy látszik az elektrosztatikus panelsugárzók nekem nem jönnek be.

131 - Etalon

A kiállítás honlapján előre beharangozott sugárzó nem érkezett el, így be kellett érnünk a Supraton dobozokkal, Supradac digitális-analóg átalakítóval és FineAle végfokkal. A megszólalás visszafogott, nyugodt, precíz, de nekem túl száraz, erőtlen volt. A hegedű nagyon szépen szólalt meg és remek teret voltak képesek teremteni a dobozok. Pontosan pozicionált volt a hegedűművész, de a zenekar már a homályba veszett mögötte. Nekem hiányzott az egész hangkép alja. Korrekt rendszer, de nem ilyen hangot szeretnék otthon hallgatni.

134 - Analog Voice

Az Analog Voice is két szobát töltött meg idén egy kisebb és egy másik, "nagyobb" Audio Note rendszerrel. A 134-es szobában volt a nagyobb lánc. Nekem nem tetszett, száraz, gyengécske, unalmas. A színpadkép jó, korrekt, élethű megszólalás jellemezte a láncot egyenletes frekvenciamenettel, de itt véget is ért számomra. Ahogy a cikket írom eszembe jutott, hogy lehet itt is az volt a baj, hogy amikor én hallgattam, akkor épp CD-ről ment az "analog voice". Talán várnom kellett volna addig, amíg egy LP kerül a lejátszó korongjára és akkor hasonló különbség érhetett volna, mint az M szinten a L'Auditeur termében.

135 - Human Audio

A Human Audio szobájában az előzetes híreknek megfelelően a Triangolo dobozokat hallgathattuk meg. A szobában a megfelelő helyekre hiVOX akusztikus panelek kerültek elhelyezésre a nemkívánatos visszaverődések csillapítása érdekében. A szoba hangulatosan volt "berendezve" pár teamécsessel és pár üveg finom borral. A hivatalos honlapon megjelent hír szövegét pontosítanám. A forrás egy laptop volt, amit egy D.I.Y. USB kábel kötött össze egy Tabla USB HD audio interface-szel. Ez egy akkumulátoros USB --> S/PDIF átalakító. Innen a jel egy Muto (vagy Muto-X) HD DAC-ba vándorolt. A hangsugárzókat egy Fortepiano integrált erősítő hajtotta meg a saját akkumulátoráról, melyet egy DuoForte kiegészítő táp látott el plusz árammal szintén akkumulátorról. Volt még egy harmadik doboz is az asztalon, aminek a tetején egy fejhallgató volt. Fejhallgató erősítőnek tituláltam, de lehet tévedek. A Human Audio honlapján nem találtam.
A hangja nagyon tetszett, nagyszerű hangszerhangokat hallottam, nagyon jó térrel, színpadképpel. A megszólalás kellemes egységes, szépen zenélt, viszont az alja picit hiányos volt számomra, a zongora lehetne testesebb is, de egyáltalán nem volt zavaró. Összefoglalóan talán a "fás" jellemzőt tudnám még rámondani. A boogie-faktor megvolt. Bólogattam, járt a lábam zenehallgatás közben, mert tényleg zenélt. És ezt csak kevés lánc mondhatta el magáról úgy őszintén. Itt tartózkodtunk az ismerőseimmel a legtöbbet. A "szavazatok" alapján én az idei AV-Trend legjobb hangjának díját a Human Audionak ítélem.

136 - Analog Voice

Ide csak pár másodperc erejéig néztem be. Nem tudom, hogy direkt erre lettek-e tervezve az Audio Note dobozai, hogy rossz fiú módjára a sarokba állítsák őket, de nekem furcsa volt és nem is tartottam komoly dolognak. Ki is fordultam gyorsan.

A szobák elfogytak, ennyi fért bele a kis ízelítőmbe a 2012-es AV-Trend kiállításról. Remélem sikerült valamennyire élvezetesen bemutatni a kiállítókat és az élményeimet az én szemszögemből.

Azóta történt