AURIA: hangstúdió táblagépen

Professzionális DAW szoftver iPadon a WaveMachine Labs jóvoltából, meglepő funkcionalitással! – írta: Auratech, 11 éve

Néhány kép a programból, kis magyarázatokkal

Az Edit-Menü Settings panelje sok fontos dologgal

A portré-módba forgatva kényelmes, 100mm-es fadereket kapunk

Az audio import fájlkezelője, belehallgatási lehetőséggel a kiválasztás előtt (hasznos)

Összefoglalás, vélemény, használhatóság

Az Auria nem keltett bennem csalódást. Könnyen elképzelhetőnek tűnt, hogy jó néhány dolog felbukkan, amit más platformon megszoktam és itt kínzóan hiányozni fog, de nem volt ilyesmi. A tervezett dolgokat meg lehet oldani, gyakran elismeréssel bólogatva (például. az import előtti belehallgatást, gesztusokat megismerve). A pozícióba ugrás-lejátszás késés nélküli, 48 sávon is.

- Használható a teljes szerkesztési állapot exportja AAF formában
- Fagyás, működést akadályozó akadás nem volt
- A szerkesztési ablak függőleges scrollozása 24 sávon felül elég lassú, de szerintem megoldják.
- A teljes mix lekeverése lassú, de nagygépen sem nagyságrenddel gyorsabb. Kisebb mixek esetében minden gyors. (Az 1.4-es Tualatin cerkás régi gépemnél jóval gyorsabb)
- A csoportképzés és automatika szintén nagyfiús képesség. nem általános egy vírusvédő program árszintjén kínált DAW programnál
- Felhős, netes, lokál hangszerkesztésre alkalmas, kiválthat egy laptopot, ha annak cipelése nagyobb fáradság, mint a megszokott dolgok előnye
- Air HDD-vel a belső tárhely "korlátlanná válhat" (ez 150 dollár (500GB) és 5 wifis eszközt kiszolgál, tervezem is a beszerzését, mert megoldja a 16GB korlátait)
- MIDI kezelés még nincs beépítve, de az AudioBuson keresztül megoldható MIDI kapcsolása.
- Az iOS-n szabványosított Audio-bus rendszert támogatja a szoftver, tehát együtt tud működni más AudioBust használó szoftverrel, virtuális hangszerrel a táblán belül (mint a ReWire)
- A komoly használat jelentősen igénybe veszi az erőforrásokat, tehát mondjuk 5-6 órát bír teljes terhelés mellett, mintha 3D- játékkal tolnám (átlag mixeket pár effekttel észre sem vesz)
- Az érintőfelületen a hullámforma szerkesztés rendesen, hibátlanul megoldható, de hazudnék, ha nem hiányozna az egér és a billentyű kombik évek alatt zsigerivé vált szerkesztési sebessége. Gyorsulhat. Jöhetnek okos gesztus vezérló trükkök.
- A szoftver igyekszik helyérzékenyen felkínálni a funkciókat. Ha kijelölök egy részt a sáv végén, feltűnik egy kis ablak a kiúszások választható karakterisztikájával. (LIN-EXP-LOG…)

Mindenesetre az Auria mindent tud, amire vállalkozik és határozottan teret ad a kreativitásnak. Nem divatból táblára kényszerített reklámszoftver, ami csak bosszúságot okoz, ha tényleg produkálni kell.
Ugyanez nem mondható el sok drága eszköz kis képernyőinek ergonómiájáról. Hangszer, keverő...

Néhány tipp

- Tartósabb Auria használat előtt a háttéralkalmazásokat kilököm, a memóriát defragmentálom.
- A Dropboxot használva és távelérést (Logmein) akár CD-t is írhatok a dropboxba mentett zenei anyagból, csak legyen egy a bekapcsolt gép tálcájában!
- A felvételhez is használhatok effekteket! Jobb tisztán rögzíteni és utólag megoldani, de van hogy szükségtelen felvenni a biztosan felesleges dolgokat. Énekmikrofonból kiszűrhetjük a bele hallatszó lábdobot. A dobokra szűrőket, gate effektet állíthatunk be, ha van mód a beállításra.
Érdemes a felhasználások jelegének megfelelő üres projekt-sablonokat létrehozni, előre gyártott beállításokkal, effektekkel. Egyszerű sztereó-2 sávon, 8-track record a dedikált hardverhez, helyzetekhez.

Az Auria (és remélhetőleg a többi érkező hasonló alkalmazás másféle táblákon) célja szerintem távlatilag sem a PC kukázása, hanem kiegészítő, integrálható eszközként nagyobb szabadság, több lehetőség biztosítása. A tábla még könnyebbé teheti a zenebohócok úti csomagját.
Egy kompakt külső audió interfésszel, Air HDD-vel, prímán hordozható felvevőeszközt kapunk egy valódi stúdió lehetőségeivel.

A szoftver most féléves, fejlődni mindenképpen fog. A WaveMachine Lab lelkes csapat és elég nagy ugrásokkal javította eddig is az appot.

Biztos vagyok, hogy lesz hatása a táblás zenei alkalmazásokra, mint anno a játékgépből profi eszközzé vált Atarinak az elektronikus zenére.

Az Auria létezésével és minőségével a zeneszerkesztés területén értelmetlenné tette a különbség tételt táblagép és hordozható számítógép között. Azonos dolgot képes produkálni hasonló felületen, a megszokott eszközökkel, csak egér, billentyűzet nélkül.

Búcsúzóul néhány link, Auriával kapcsolatos videókkal.
First -Impression
Auria-németül
AAF Import-Pro-Toolsból
Volcano-Auria plugin

Köszönöm a türelmet és a figyelmet!