aXbo alvásciklus ébresztőóra

Ébredjünk kiegyensúlyozottan: egész napi állóképességünk azon áll vagy bukik, hogy milyen volt az éjszakánk! – írta: sanyek2, 9 éve

Személyes tapasztalatok:

Mivel nem túl alaposak a tájékoztatók, amiket találtam, ezért én jobban részletezem.

Az óra:
Két csuklópánttal kommunikál, külön - külön, vagy akár egyszerre is.
Mindkettőhöz külön ébresztési időt lehet beállítani, de a hangszóró az órába van beépítve, ezért a partnerünk is felébredhet, ha mi magunk kelünk korábban.
Külsőre ergonomikus, és nagyon jól elrejtőzik egy modern hálószobában, bár nem tűnik ki még az átlagos szobából sem.

Az elektronikához felhasznált anyagok mind egyetlen célt szolgálnak, mégpedig az energiamegtakarítást.
Mind a kijelző, a háttérvilágítás és a csuklópánt elektronikájának egyszerűsége mind-mind az alacsony áramfelvételt hivatott szolgálni, de ennek sajnos ára van:
Szörnyen maradira sikerült a kivitelezés.
2015-öt írunk, de engem a 10 évvel ezelőtti korszakra emlékeztet az óra egyszerűsége.
Monokróm kijelzővel látták el (ami számomra már túl fapados megoldás), viszont a háttérvilágítása nagyszerű!

A legsötétebb éjszakákon sem zavaró a fénye, ami kellemes gyorsaságú átmenettel gyújt kék fényt az éjszakában, és úgy is alszik ki.

Határozottan jó pont, hogy a csuklópántról be lehet kapcsolni az óra háttérfényét. Az érzékelőn ez az egyetlen gomb, ez pedig a tetején helyezkedik el. Azonban nehezményezem, hogy viszonylag nagy erőhatással nyomható meg a gomb, ami a legelgyengültebb alváskor gondot jelent, de ezzel szemben megakadályozza az akaratlan használatot.

A menü szörnyen egyszerű, már-már szégyenletesen könnyű benne navigálni a jobb felső sarokban lévő gumírozott görgővel, felette a visszaléptető, és alatta a főmenü gyors gombbal.

Az ébresztő dallamok (6 darab) jellege semleges, de biztos találunk köztük számunkra megfelelőt. Egyik sem szörnyű, de egyik sem kellemes. Csak arra lettek konvertálva, amire valóak: ébresztésre.

A csuklópánt:
Azt gondolná az ember, nem sok mindent lehet elmondani egy csuklópántról, de lehet, hogy mégis:
A két csuklópánt mérete eltérő. Ezek moshatóak, az érzékelőket ki lehet bújtatni és akár átcserélni igény esetén. Példának okáért, ha az egyik tönkremenne vagy épp lemerülne.
A szövet kellemes tapintású, bár a plüssmacihoz nem hasonlítható. Az elhasznált csuklópánt sem zavaró, egyáltalán nem kényelmetlen.

Két mérete az átlagnőnek és az átlagférfinak készült. Erősebb csontozatú férfiak már csuklószorítónak érezhetik.
Viselete az elalvást semmilyen módon nem befolyásolja. 2-3 nap bizonyára kelleni fog mindenkinek az eszköz megszokásához, ezen felül nincs más zavaró tényezője.

Az elektronika egy nem szétszedhető műanyagdobozban rejtőzik, aminek a vastagsága szintén nem zavarja az álmunkat.
Az elem cseréje csak akkor lehetséges, ha egy szike segítségével az olvasztott kötéseket bontjuk.
Nem nagy feladat, de érdemes utána újból megolvasztani a pontokat, hogy biztosan ne nyíljon szét viseléskor.

Ezen a ponton szeretném megemlíteni az akku élettartamát.
A csuklópántban lévő elektronika akkuját nem kellett cserélnie az előző tulajnak sem, és nekem sem. Gyanítom, hogy 3 éve biztosan üzemben van, ezen felül én már több mint fél éve használom.
Az óra akkujának élettartama elég jó, de még jobb hír, hogy mezei AAA-s akkumulátorral helyettesíthetőek. Nálam még erre sem kerül sor. A gyári akkuk minimum egy hétig bírják a mindennapos használattal (öreg cellák révén). Az óra kiírja, ha lemerült az akku, és nem engedi használni a háttérvilágítást.

Amit még fontos megemlíteni és sehol nem olvasható róla, az az, hogy a csuklópántban lévő mechanikus érzékelők két egymásra merőleges aprócska hengert jelentenek, amikben egy másik fémdarab mocorog. Nem a jó öreg rugós megoldás egy fémhengerben. Ez annyiban lehet zavaró, hogy eleinte az ember figyeli a kis alkatrészek mocorgását, amikor megmozdítja a karját, és ez némileg zavaró lehet. Mindemellett oly kis mértékű "zörgésről" van szó, amit csak figyelve hall az ember.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények