Az Én „Macim”

Az én 1997-es "macim" egy 7300/180-as Power Macintosh. – írta: aquark, 15 éve

Annak idején 2009 tájékán valami különlegesre vágytam, ami más, mint a megszokott "WIntel" -éra. Kipróbáltam volna az MS-DOS-t (azóta ez is megvolt, Win 3.11-el együtt), mert kimaradt az életemből, egy Bacsis -féle dual Pentium Pro-s gépet, egy overdrive v. rapidcad procival szerelt gépet, esetleg 1 jobb Amigát, Atarit. Végül egy Mac-et sikerült igen jó áron beszereznem, amit az óta sem bántam meg. Itt a hardver és a szoftver is különleges. Először én is egy amolyan tesztelős cikkre gondoltam, de kiderült, hogy erre a gépre gyakorlatilag csak 1 sebességmérő program demó beszerezhető, a Ziff Davis-féle MacBench 5. (Akinek megvan a Rave Bench, v. a teljes CD-s MacBench 5, az szóljon!) Ezért a cikk is kicsit szárazra sikerült, de sebaj! Lássuk tehát a medvét! (khhhmmm, macit...)

Processzora egy IBM/Motorola PowerPC 604e típusú 180MHz-es proci, passzív hűtéssel, külön kártyán. Ez egy "igazi" szuperskalár RISC proci, 0,35 mikronos litográfiával készült, 5,1 millió tranzisztort tartalmaz. Kb. az azonos frekvenciájú P1MMX-el van egy szinten, FSB-je csak 45MHz, támogatja a többprocesszoros rendszereket. Eredetileg IBM-es szerverek és az Apple csúcsgépeinek processzorául szolgált. Ez a G3-as előtti utolsó proci, közvetlen elődei pedig az IBM PPC 601-es és 603-as, még korábban a Motorola 680x0 -procik, ezek vannak az Amigákban, Atarikban is. 64kb L1-cache-t tartalmaz a prociba építve, amely teljes sebességen jár, és 256kb L2-cache-t a DIMM kártyán. Ez az FSB órajelén, tehát csak 45MHz-en jár.
BIOS-a 4MB-os, azért ekkora, mert a többi Macintoshhoz hasonlóan az oprendszer 1 része is a BIOS-ban van. (És a rejtély: Az eladó szerint a ROM egy RAM-okhoz hasonló kártyácskán van, a RAM-ok között, de a leírás szerint az az L2 cache. Van még 1 ismeretlen slot, de abban nincs semmi, BIOS-chipet én nem találtam, valószínűleg alulról van a deszkára forrasztva, mint a chipkészlet !?!)
Gyárilag 16MB RAM-al szerelték, az enyémben már 56MB van, a 8 db slotba max. 1GB (!!) fér. Aki ilyen gépekkel kezdene el foglalkozni, az készüljön fel, hogy mint sok más, a RAM sem kompatibilis a PC-s RAM-okkal, (mert 5V-os), és a RAM gyakran drágább, mint maga a gép. Video-memóriája 2 MB, 4MB-ig bővíthető. 2GB-os SCSI wincsesztere van, amely még 12 évesen is tökéletesen működik, bár finoman szólva "kicsit" lassú. 12x-es CD van még benne gyárilag, ami CD-R-t is olvas (RW-t meg nem : (( ). Van benne floppy is, de azt még nem próbáltam.
A gépet csak az USA-ban forgalmazták, majd' 3000 ropogós '97-es dollárért, legnagyobb érdekessége, hogy az Apple gyártott egy PCI-kártyát, amin 1 166MHz-es P1 proci és max. 64MB RAM volt, így a gép DOS-t, Windows-t is tudott natívan futtatni . (Persze nem egy időben, és ilyet tudtak a fejlettebb Amigák is.)
Csatlakozók:
-3db PCI 2.0 (a gép csavarozás nélkül szétszedhető)
-Ethernet (Win XP-vel pillanatok alatt összehozható a hálózat a PCMacLan programmal)
-MAC -szabványú monitor/beépített hangszórók
-printerport
-modemport
-kivezetett SCSI-port
-hangkimenet (+ szériában beépített hangkártya és hangszóró a gépben!)
-MAC -szabványú egérbemenet a billentyűzetbe, billentyűzetbemenet a gépbe, 1 (!) gombos egér.
-USB -je nincs, de majd adunk neki!

Macim a széria, alaplapi VGA-t használja, amit sajnos nem tudtam tesztelni, mert csak demóm van a MB5-ből. Ami érdekes, az a prociteszt, a grafikonból megállapítható, mennyit ér a sok és gyors cache, valamint hogy a tesztprogram valószínűleg nem fut több szálon, ezért a 2procis gép gyenge eredménye.

A gép a 7.5.5 -től a 9.0-ig támogatja a Mac OS-t, gyárilag a 7.5.5 van rajta, az enyémen vásárláskor a 8.1 tanyázott, most telepítem a 8.6-ot. Terveztem, hogy telepítek rá alternatív oprendszereket is (NetBSD, PPC Linux, PPC BeOs), de az ezekre elérhető igen gyenge programkínálat miatt ez nem valósult meg. Sajnos a Mac OS -ra is inkább csak a 10.0 feletti verziókra (Mac OS X -ek) van több program, de végül is erre is elérhető minden, ami fontos:
Iroda: Apple Works 6, MS Office 98, stb.
Adobe: gyakorlatilag minden, pl. Photoshop 4.0
Játékok: minden fontosabb játék, pl. Unreal, Quake, Doom, Warcraftok, Starcraftok, Diablók, C&C, Falloutok, Sim ... -játékok, Worms, Civilization, HOMM, Total Annihilation, Icewind Dale, Baldurs Gate, Theme ... -játékok, Age of Empiresek, stb.
Az persze más kérdés, hogy ezek PPC-s változatát hol szerzi be az ember...

Az operációs rendszer telepítése pofonegyszerű és gyors. A gépet CD-ről indítva (-gomb) az Utilities mappában lévő progikkal tudunk partícionálni és formattálni (az OS 8.1-től támogatja a HFS + formátumot). Ezután elindítva az installálást, a licenc elfogadás jön, (serialt nem kér!) majd a kemény 10 perces telepítés. Ezután rákérdez, milyen segédprogramokat akarunk még telepíteni, ha bizonytalanok vagyunk, mindent hagyjunk az ajánlott beállításokon. Az újabb 2-3 perces telepítés után indítsuk újra a gépet, immár a HDD-ről. Megjelenik a Mac OS Setup Assistant, melyben további beállításokat eszközölhetünk (név, dátum, idő, jelszó, stb.). Ezzel végeztünk is.

Vásárláskor egyetlen probléma volt a géppel: az egér vezetéke meg volt törve, így sokat kellett "sikálni" vele, míg megmozdult a kurzor. El is határoztam, hogy lézeregérkét kötök öreg medvém farkára, de ez nehezebb feladatnak bizonyult, mint gondoltam. Egyrészt az ember ugye vehet új egeret, ez azért nem jó, mert az új Mac egerek már (tudtommal) USB-sek, ráadásul egy Mighty Mouse 8x annyiba kerülne, mint amennyibe a komplett gép került. A billentyűzeten lévő ADB csatlakozó semmivel sem kompatibilis, és átalakítót sem találtam. Egy megoldás maradt: PCI-s USB kártya, mégpedig olyan, amihez van Mac-es driver, és egy USB-s PC-s egerentyű. Sajnos kártya-kompatibilitási listát sehol sem találtam, ezért nagy általánosságban a legrégebbi, legtöbb rendszerrel kompatibilis chipkészletű kártyát kerestem, és találtam meg egy Opti FireLink 82C861 -essel szerelt kártyában. Az USB Overdrive-al semmire sem mentem, alternatívaként bejött az USB Card Support 1.4.1 progi, amivel 2. próbálkozásra minden flottul működött!
Persze én messze nem vagyok egy "Mac-guru", építő jellegű kritikát, javításokat szívesen fogadok! Köszönöm, hogy elolvastad!

(A képeket 2016-ban eltávolítottam, mert már nem éltek a linkek)

Azóta történt