Az online póker jövője

Vérvörös lapok, lángoló pakli, s az ördög osztja a lapokat: mit hoz a következő 10 év az online pókerben? – írta: Hunork, 11 éve

Termek / Közösség

Nézzük most, hogy napjaink pókervilágának szereplőivel mi történhet a jövőben. Jelen pillanatban én személy szerint 27 online pókertermet tudnék felsorolni, valamint hat hálózatot, a különálló termekről nem is beszélve, ami megdöbbentő adat, nem hagyva figyelmen kívül azt, hogy még hány teremről nem is tudok.

A pókertermek többsége valamilyen hálózathoz tartozik (ipoker, Ongame, Microgaming, IPN/Boss Media…), tehát játékosállományuk nagy része úgymond közös. Ezzel persze nincs semmi baj, de én egyfajta centralizációt feltételezek 2023-ra, mely mindenféleképpen előnyökkel kell, hogy járjon. Ezzel nem a kisebb termek ellen szeretnék szónokolni, hanem pusztán üzleti alapon elgondolva így képzelném el a jövőt:

Terem „evolúció”

1. Önálló, még mindig vezető pókerteremként továbbra is a két legnagyobb csoport marad meg:

Pokerstars / Full Tilt egyesülés, valamint a
Party Poker / WPT / BWIN egyesülés (PartyGaming)

2. Különcként talán a roppant népszerű, kétségtelenül egyedi látványvilágú és technikai fejlettségű PKR terem áll majd talpon, mely alapvető újításokat hozott a póker eme szegmensébe.

3. Rajtuk kívül esetleg az Európában nagy tiszteletnek örvendő Everest Poker különülne el.

4. A többi terem meg legfeljebb két hálózatba tömörülne. Természetesen a nevesebb termek lennének a zászlóshajók. Ilyenek például: Poker Heaven, Titan Poker, Bet35, 888 Poker, Europoker, Redkings, William Hill, Unibet, csak hogy a preferáltabbakat említsük. A többi, szintén fontos, de nem említett terem beleolvadna a kiemelt termek által képviselt két hálózatba.

Mi lenne ennek a játékosok számára is nagy előnye? A termek tőkeösszevonása egyenes arányban a játékosok számának integrálását jelentené, a versenyeken szétosztható díjalapokról nem is beszélve. Bővülhetnének a nem pénzbeli juttatások köre (ajándéktárgyak, műszaki eszközök… stb.), szélesedne a játszható asztalok spektruma, nagyobb és nevesebb verseny kerülnének megrendezésre, és akár a fuzionált vállatok magas díjazású, élő versenyeket rendezhetnének, így is reklámozva az iparágat.

5. Ez a legrágósabb kérdés, hiszen napjainkban elindult egy folyamat, pontosabban mostanában teljesedik ki, ez pedig nem más, mint a pókerjátéktól eddig különálló szervezetek bekapcsolódása az ágazatba. Nyilván mindenki tudja, miről is van szó, a közösségi oldalakról, nevezetesen a Facebookról. Mark Pincus, a Zynga alapítója és elnöke kijelentette: aktívan vizsgálják az online pókerpiacra történő belépés lehetőségeit.

Talán, mikor ez a cikk megjelenik, már élesben is megy a Zynga egyelőre próba pénzes változata, ráadásul, hogy ne legyen egyszerű a helyzet, a Pokerstars is felismerte a lehetőséget, és már megtette első lépését ezen a fronton: a világelső közösségi oldalon elérhető saját kliensük, igaz, a cikk írásának idején még játékpénzes alapon.

Már most előre látható, hogy ez a torta még nagyon nagy, hiszen elképzelni sem lehet, milyen új fejlődési ciklus éri így el az online póker világát. Mitől is kell félniük a már jól bejáratott póker termeknek?

Nagyon egyszerű: a Facebook több, mint egymilliárd regisztrált felhasználóval rendelkezik, őket megcélozni tehát hálás feladat lesz, nagyon valószínűsíthető, hogy más online termek is rávetik magukat idővel erre a szeletre. Egy olyan hatalmas póker közösség alakulhat, mint eddig még soha! Ami itt inkább félhető, hogy a játékosok mezőnye hígulni fog, a sokat szidott „mákolások” több szerepet kaphatnak, mint eddig bármikor.

A profi játékosok természetesen izgulnak, hiszen a játékosok tudása nem biztos, hogy megfelelő lesz a kezdetekkor, ami azonban pozitív: a hatalmas mezőny, még több verseny, színesebb póker-világ, egyszóval pezsdülni fog az iparág, ez tény! Ezt persze majd az élet és a sok pókerasztali játszma eldönti, hiszen egyelőre még csak gyerekcipőben jár ez a próbálkozás.

6. A jövőben nagyobb szerepet kapnának a közösségi póker oldalak, mint például a Poker.hu és a Pokerstrategy is, hogy még kedvezőbb ajánlatokkal, ingyenes kezdőtőkével, különböző speciális versenyekkel még több játékost vonzzanak az asztalokhoz.
A megélhetés egyre nehezebb szerte a világban, így valahogy muszáj lesz segíteni a kezdő játékosoknak, ezáltal a pókertermeknek, akik bár így is bőven profitálnak, de az üzleti piac már csak ilyen: több játékos egyenlő nagyobb profit, nagyobb profit egyenlő nagyobb versenydíjak, és akkor mindenki boldog és elégedett lesz.

Játékostársadalom – Póker portálok

Ezenkívül jobban kell majd a megmaradt termeknek figyelni arra, hogy folyamatosan kitermeljenek olyan egyéniségeket, és most ez szó szerint értendő, akik mind játékukkal, mind életvitelükkel egyfajta példát mutatnának a jövő generációjának, hogy igen, ez is egyfajta munka, szellemi tevékenység, nem csak zsetonok össze-vissza dobálása színes, cicomás asztalok körül.

Itt jön képbe a Pokerstrategy, a Poker.hu és a hozzájuk hasonló közösségi oldalak (Pokerakademia.com, Intellipoker.hu), melyeknek még jobban, még erőteljesebben kell törekedniük a jövőben az oktatásra, képzésre, akár még szigorúbbá téve az ingyenes tőke lehetőségét. Miért? Azért, hogy megértessék az oldalra látogató egyénekkel: tanulni is kell, fejlődni, olvasni, gyakorolni, hogy végre világos legyen mindenki számára: nem csak játék a póker, már nem kétes hírű vadnyugati kocsmák zugaiban zsugázó emberekről van szó, akik, ha kell, pisztollyal szereznek érvényt lapjárásuknak, hanem komoly szellemi munkáról szól ez a csodálatos játék.

Fontos szempont lenne kierőltetni az ilyen oldalakra látogató újoncoktól, és a kevés pontot produkáló, ritkán játszó egyénektől, hogy nem csak a játék a fontos, a közösség is, melyet építeni, gondozni kell (fórumok, hírek, cikkek).
Sajnos jelen korunkban egyre inkább az elszemélytelenedés felé fordulnak az emberek, így talán ezen a téren lesz a legnehezebb dolga bármilyen, speciális céllal létrejött közösségi oldalnak, főleg a Facebook próbálkozását látva.

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a póker talán az egyetlen játék, ahol a siker nehezen kiszámítható, akár hónapokig nem is mérhető, rengeteg tanulás, felkészülés után is mély hullámvölgyekbe kerülhet az ember, mely egész tömegeknek veheti el a kedvét ettől a nagyszerű játéktól.
Erre talán a hűségpontok újra-felfedezése, átalakítása lenne a megoldás, hogy azok, akik esetleg átmeneti tőkehiányba kerültek, nyugodtan nevezni tudjanak a különféle speciális versenyekre, ahol ajándéktárgyak, versenybelépők, esetleg kisebb díjak várnák.

Napjainkban amúgy is teret kapott a játék „kiszélesítése”, mely abban rejlik, hogy az asztaloknál véghezvitt cselekedeteinket, a hűségünket, a beszervezett aktív ismerősöket jutalmakkal honorálják a termek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Gwent

    A Gwent mini kártyajáték olyan mint a politika, csak őszintébb - Sigismund Dijkstra.

  • Magic 2015 teszt – Egy játékos szemével

    A széria legújabb darabja ezúttal egy teljesen másfajta játékélményt kínál. Kérdés, hogy jó ez nekünk avagy sem?

Előzmények