Az SSD kondíciója, tények és tévhitek

Az SSD elhasználódásával kapcsolatos információk, tévhitek és gyakorlati tapasztalatok. – írta: Bodor, 8 éve

Bevezető

Ez a cikk elsősorban azért született, mert a Flash SSD topikban egyre sűrűbben születnek olyan hozzászólások, amelyek az SSD-re írt adatok mennyisége miatti aggodalommal vannak tele.

Az aggodalomra az a legtöbbek fejében élő információ adja az alapot, hogy az SSD elhasználódik, ha sok írás történik rá. Ritka kivételektől eltekintve ezek az aggodalmak teljesen alaptalanok, ezért szeretnék az alábbiakban megosztani pár gyakorlati tapasztalatot, és információt. Mi számít soknak, és mi az amire valójában figyelnünk kell.

***

Alapinformációk

Az SSD-kben alkalmazott NAND chipek, a technológiából adódóan csak bizonyos mennyiségű írást képesek elviselni, ezért valóban nem mindegy, hogy hogyan bánunk az SSD-nkkel. Ezt a mennyiséget sok minden befolyásolja, amelyre később fogok kitérni.

Alapvetően azt kell tudni, hogy az SSD kondíciójának csökkenése - a merevlemezekkel ellentétben - a használatból adódóan (a ráírt adatok függvényében) természetszerűen csökken, tehát nem kell megijedni ha a kondíció csökkenését tapasztaljuk, mert ez csak a technológiából adódó teljesen természetes elhasználódás! Akit érdekel, erről részletesebben az Átfogó elemzés az SSD-k természetéről című cikkben olvashat. Egy 10%-os kondíciójú SSD is ugyanolyan teljesítményű (helyes beállításokkal annak kell lennie), mint egy teljesen új. Aggodalomra csak az adhat okot, ha az írási mennyiség az átlagostól eltér, erre a későbbiekben 1-2 példát be is fogok mutatni és az eddigi tapasztalatok alapján a lehetséges okokra is kitérek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények