be quiet! Dark Base Pro 900 rev.2

Megéri-e az árát a nálunk jelenleg 80.000 forint körül kapható be quiet! Dark Base Pro 900 rev.2? – írta: Vistaboy, 5 éve

Sziasztok. Már nagyon régóta foglalkozok számítógépekkel. 1990-ben vettem az első 286-os PC-met, azóta elképzelni sem tudom, mi lenne velem, ha gép nélkül maradnék. Ezalatt a majdnem 30 év alatt rengeteg különféle házat szereltem szét, sok konfigurációt költöztettem át egyik kuckóból a másikba, vagy újonnan raktam össze. Sokszor akadtak kisebb-nagyobb gondok, de szerencsére mindig meg tudtam oldani őket, így nem riadok vissza bonyolultabb házak szerelésétől sem, ahová azért már nem árt némi tapasztalat.

Mivel a nemrég vásárolt Corsair Graphite Series 780T fehér színe nem igazán tett rám kellően jó benyomást – megpróbáltam, milyen lenne összerakni egy hófehér konfigot, de a végén nem tetszett –, ezért ismét eljött az ideje, hogy a gépemet új házba költöztessem. Első lépésként el kellett döntenem, hogy mit választok. Az elmúlt 10 évben három házam volt, mindegyik más gyártótól, és ez a tendencia most sem fog megszakadni.

- 2009-ben egy ThermalTake Armor Junior, egy Intel Core i7-920 konfiggal.
- 2013-ban egy Cooler Master CM 690 II Advanced, egy Intel Core i7-3770 rendszerrel.
- 2016-ban lecseréltem az i7-3770-et egy Core i7-6700K-ra, még a régi házban.
- 2018. elején átköltöztettem a 6700K-t egy Corsair Graphite Series 780T házba.
- 2019. Jelentkezett egy vevő a 780T-re, úgyhogy megrendelhettem az i7-6700K harmadik lakhelyét.

Az új házat már annak fényében választottam ki, hogy jövőre nagy valószínűséggel bele fog kerülni egy AMD Ryzen 7 3700X konfiguráció, és mivel szeretném a lehető leghalkabb gépet összerakni, így adta magát, hogy a be quiet! házai között kezdjek el nézelődni. Szeretnék némi RGB világítást a gépház belsejében, de azért azt nem akarom, hogy karácsonyfaként ragyogjon. Így hát olyasmit kerestem, aminek az oldallapján át lehet látni a konfigot (és az RGB-t), viszont a többi része zárt és hangszigetelt, hogy minél halkabb legyen. Végül a be quiet! Dark Base Pro 900 rev.2 mellett döntöttem, ami a 2016-ban megjelent csúcsmodell frissített, 2018-as kiadása. Ezt jelzi a nevében a "rev.2" szócska, hogy ez már az új változat.

A be quiet! házak három termékcsaládra oszlanak: A belépőszintet a Pure Base képviseli, a középkategóriát a Silent Base, míg a csúcskategóriát a Dark Base. A Dark Base Pro 900 rev.2 minden olyan funkcióval rendelkezik, amire szükségem van. Moduláris felépítésű, azaz a belső kialakítását teljes mértékben testre lehet szabni. Szinte minden eleme csavarokkal van rögzítve, így szabadon átrendezhető. Nem nagyon van olyan hardver – beleértve a nagyobb radiátorokat és hűtőket is –, amit ne tudnánk beleépíteni. Levegős és vizes hűtéshez is kiváló, a zárt oldalfalak mellett perforált sávok húzódnak végig a ház oldalain, és kapunk hozzá három, előre beépített 140mm-es Silent Wings 3 ventilátort, amik már önmagukban is kellő hűtést biztosítanak a legtöbb konfiguráció számára. A hangszigetelő borítás miatt pedig szinte alig hallani a ventilátorokat. Mivel mostanában egyre kevesebbet játszok, inkább filmet és animét nézek, így nincs szükségem brutális hűtésre. Ha lesz valami komolyabb játék, pár órára kinyitom az előlapi ajtót, és kész.

Mivel csak a Pro változat van ellátva edzett üveg oldallappal, ezért nem igazán volt választásom, melyiket vegyem meg. (Van sima Dark Base 900 is, ablak és egyéb extrák nélkül.) Viszont így kaptam hozzá két darab RGB-s LED-csíkot, amivel egyszerre teljesült mindkét feltételem. Azaz beláthatok a ház belsejébe, a két csík pedig bőven elég lesz egy szolid RGB-hez. (Itt jegyezném meg, nem igazán értem, miért nem lehetett a LED-eket is csavarral rögzíteni? Mivel merevek, így nem tudjuk őket sok helyre betenni. Pár furattal több a házon, egy csavar a rögzítéshez, és meg van oldva. Így viszont a ragasztócsík ki tudja, meddig fog kitartani? Még jó, hogy egyelőre nem tervezem átvariálni a konfigot, de ha később mégis változtatni akarok, akkor ki kell venni a LED-eket, és nem biztos, hogy a ragasztócsík épen fog lejönni róla. Másodszori használat esetén lehet, hogy már nem fog megfelelően tapadni.)

Elnézést a kissé hosszúra nyúlt bevezetésért, most már tényleg essünk neki a feladatnak. Oldalamon elmaradhatatlan segédemmel – akinek előjoga kisajátítani minden dobozt szerelés közben –, már hajnalban nekiláttam, mert szerettem volna időben végezni. Meg hát arra is gondolni kell, hátha valami közbejön, ami miatt tovább tart majd a kelleténél a szerelés. Eleinte minden simán ment, kibontottam a dobozt, kivettem a házat, majd óvatosan levettem az üvegablakot és a hátsó takarólemezt. Két kartondoboz volt a házba drótozva, egyikben a két RGB LED-csíkot, a másikban pedig a ház tartozékait (csavarok, stb.) mellékelték. Miután ez megvolt, ki kellett szerelnem a tápegység takarólemezét, hogy hozzáférjek az aljához. Itt ért az első kellemetlen meglepetés, amire igazán nem számítottam egy ilyen drága háznál.

Mivel a ház teteje alatt alapállapotban kevés hely van a ventilátorok számára, így szerettem volna lejjebb engedni az alaplap beépítő keretét, hogy több hely legyen fent. Nem mintha sok légkavarót akarnék betenni ebbe a zárt térbe, de a hátsó részen vannak szellőzőnyílások, egy 120-as venti elfér majd a CPU-hűtő felett, nem árt, ha van ott is egy kis levegőeltávolítás. Nos, ugyebár azért vettem meg kimondottan ezt a házat, mivel teljesen átalakítható, így elvileg nem kell mást tennem, csak kivenni a táptartó felett található vékony takarólemezek egyikét. Utána kicsavarozni a tálcát, majd egy lyukkal lejjebb engedni és visszacsavarozni. Ennyi lett volna. Csakhogy nem ment. Nem azért, mert nem tudtam, hogyan kell, az pofonegyszerű. Viszont a keretet rögzítő csavarokat olyan elemi erővel húzták meg, hogy nem bírtam fellazítani. Helyette inkább a csavarfej ment gallyra, ahogy azt az egyik képen láthatjátok.

Mivel nem tudtam mit csinálni vele, nekem viszont mindenképp kellett a gép, így hagytam a fenébe és beszereltem az alaplapot úgy, ahogy volt. Viszont nagyon bosszantott a dolog, hiszen előre sejtettem, hogy ez még később gondot fog jelenteni nekem. Pont azért kellett a moduláris ház, hogy úgy tudjam alakítani, ahogyan azt én akarom. Ha ezt nem tudom megtenni, akkor nincs értelme egy ilyen drága háznak, vehettem volna helyette akár negyedennyibe kerülőt is. Egyébként a többi csavar is hasonlóan erősen volt meghúzva, alig tudtam őket felengedni. A nagyobb csavaroknál ez nem okozott maradandó sérülést, a kisebb csavarokhoz viszont mindenképp szereznem kell spéci csavarhúzót, aminek elég kicsi a feje ahhoz, hogy ne forogjon el bennük, mellette viszont elég erőt is ki tudok fejteni vele. Ugyan vannak kisebb csavarhúzóim is, de azokkal képtelenség kitekerni őket, annyira meg vannak tépve.

Az alaplap beszerelése után nekiláttam, hogy a tápot is a helyére tegyem. Mivel a ház teljesen moduláris, akár fejtetőre állítva, vagy elforgatva is bele lehet építeni az egész miskulanciát, ezért hát a táptartó is különleges darab. Két részből áll, a belső, elcsúsztatva levehető keretre fel kell csavarozni a tápot, majd visszatenni a kívánt helyre, a hátsó takarólemezből kiálló kábelt pedig becsatlakoztatni a táp aljzatába. Mivel – természetesen – a kábel dugója épp az ellentétes irányban lett rögzítve, mint ahogy pont belement volna a Seasonic tápom aljzatába, így meg kellett azt fordítanom. Így viszont nem ért el a másik oldalra. Ha pedig megfordítottam a panelt is, akkor szintén fordítva volt a dugó. Végül úgy sikerült megoldanom, hogy a kábelt 180°-ban eltekertem, így végre nehezen sikerült csatlakoztatni. Nem semmi megoldás, mondhatom. Ráadásul a csavarok még szépen le is szedték a táp tartókeretéről a festéket. Pedig még csak meg sem húztam őket erősen, épp csak annyira, hogy tartsanak. Erről szintén készítettem képet.

Azért egy 80.000 forintba kerülő ház esetén – amit ráadásul egy prémium gyártó készített – igazán meglepő, hogy ilyen könnyen lejön a festék az alkatrészekről. Mivel én is dolgoztam festőként, így tudom, hogy ennek több oka is lehet: rossz felület-előkészítés, gyenge minőségű festék, nem elég magas égetési hőfok, hanyag MEO-s, stb. Amit viszont nem értek, hogy egy csúcskategóriás terméknél, a minőségre olyan sokat adó gyártónál, mégis hogyan mehet át ilyen selejtes darab az ellenőrzésen? Vagy az összes Dark Base Pro 900 rev.2 ilyen? Mert akkor visszaküldöm a francba. Komolyan mondom, ezen a ponton már az is megfordult a fejemben, hogy élek az elállás jogával és visszakérem a pénzt. Viszont akkor mi lesz, itt a hosszú hétvége és nekem ne legyen gépem? Ráadásul szerda előtt úgysem tudnám visszaküldeni, és mire megkapom a pénzt, egy hét is eltelik.

Így hát nem volt mit tenni, folytatnom kellett a gép összerakását, de abban biztos voltam, hogy ünnep után vissza fogom küldeni. Ennyi pénzt kiadni egy selejtes cuccért, amit még csak át sem tudok alakítani, mert a csavarokat alig lehet meglazítani, ráadásul a festéket is leszedik... áh, hagyjuk. Adják vissza a pénzt, és majd nézek helyette másikat, ami negyedennyibe kerül, ott még talán beleférnek a hasonló gondok. Viszont addig is, hogy ne legyek gép nélkül, csak össze kellene rakni. Úgyhogy összeszorítottam a fogam, és folytattam a munkát. Következő lépésként el kellett távolítanom az 5.25" beépítőkeretet, úgysem használom, és kell a hely a harmadik ventilátor számára is. Ehhez le kellett vennem a tetőt, plusz az előlapi panelt, mert alatta is fogta két csavar a keretet, nem csak oldalt.

Miután kikerült a gépből, mindjárt jobban nézett ki a belseje. Nem kellene erőltetni ezt az 5.25" keretet, nem sokan használnak már ODD-t, aki pedig igen, úgysem ilyen házat vesz. A hátsó Silent Wings 3 ventit átszereltem az első kettő mellé, a helyére egyelőre egy Corsair AF140-eset tettem, felülre pedig két AF120-asat. Venni fogok majd helyettük Silent Wings 3-akat, de addig ezek is megteszik. Egyébként hatalmas plusz pont a be quiet!-nek, hogy minőségi ventilátort adnak a házukhoz, ám ennyi pénzért igazán tehettek volna porszűrőt is a két kivehető 5.25"-ös takarólemezre. Ugyanis ha betesszük a harmadik ventilátort, a felsőnek több, mint a fele kilóg róla, így azon a részen szabadon bejuthat a por a házba. Márpedig az üveglapon mindjárt meg lehet látni, ha poros belülről. Apróság, de prémium terméknél figyelhetnének a részletekre is. Szintén itt említem meg, hogy nincs "Reset" gomb az előlapon, helyette az RGB LED-ek vezérlése kapott itt helyet. Ez is apróság, de szerintem elfért volna még rajta.

Bár a Seasonic Focus+ Gold 650W-os tápom teljesen moduláris, ám sajnos a 24-tűs ATX, a 2x4 tűs EPS, illetve a PCI-E kábelek elég vastagra vannak kötegelve. A végeinél pedig masszív, tömör borítások vannak, ezért nagyon rosszul néznek ki a ház belsejében. Arról nem is beszélve, hogy a kábel-menedzsmentet eléggé megnehezíti. A Dark Base 900 Pro esetében a hátsó oldallap mögött nem kimondottan tágas a tér, ezért már az elején bele kellett tennem a két vastag kábelt, amíg még elfértek. (Venni kellene szálanként harisnyázott kábeleket, csak hát sajnos egy BitFenix Alchemy 2.0 szett 40K. Elképesztő, mekkora összegeket kell kiadni, ha akarsz valamit, ami csak egy kicsivel is jobb az átlagostól.)

Most már jöhettek a HDD-k. Mivel az UHD felbontású filmek és remux animék sok helyet igényelnek, így jó pár vinyó kellett. Jelenleg négy van, két 2.0 TB-os WD Green (Ezek már őskövületek, de még mindig semmi bajuk, talán kicsit lassúak, ám filmet tárolni jók), illetve két 4.0 TB-os WD Purple. Lassan már ideje lenne cserélni, eladni a két kis Green-t és venni helyettük egy nagy Purple-t, legalább 8.0 TB-osat, csak hát 70K-ért adják, így kicsit odébb van. A HDD tartók érdekesen lettek megoldva, fémből vannak és hátul rögzíti őket három csavar. Azt hinné az ember, hogy eléggé rezonálni fognak majd benne a vinyók, de egyáltalán nem így van. A gumírozott felfogatás miatt semmi hangjuk sincs. Ez végre megint egy jó pont a háznak. Az SSD számára egy praktikus kis keret van kialakítva az alaplaptálca hátulján, így egyszerűen be lehetett oda szerelni. Kicsit ugyan melege van, néha felmegy 40°C fölé a hőmérséklete, de majdcsak kibírja addig, míg megjönnek a ventik, akkor beszerelem a felső dupla keretbe a HDD mellé, vagy esetleg a tápegység takarólemezére is tehetem, kíváncsi leszek, hogyan mutat majd a ház belsejében.

Mivel immár bent volt minden alkatrész – a VGA kivételével –, így következhetett a legfontosabb, egyben legnagyobb türelmet igénylő feladat: a kábelezés. Fentebb már említettem, hogy a Dark Base Pro 900 esetében a hátsó oldallap mögött nincs sok hely a kábeleknek. Nos, ez igaz, de nem jelenti azt, hogy lehetetlen lenne megoldani. Viszont ha valahová, hát ide birkatürelem kell. Ha valamit elnézünk és vissza kell bontani, akkor akár órákba is beletelhet, mire mindent bepakolunk a helyére. Szerencsére én már korábban lefogattam a vastag kábeleket, majd miután meggyőződtem róla, hogy így vissza lehet tőle rakni a hátlapot, itt már csak arra kellett figyelnem, hogy a vékonyabb kábeleket ne kötegeljem nagyobbra. Elment vele jócskán az idő, de végre sikerült megoldanom, hogy könnyen vissza tudjam rakni a hátsó takarólemezt, anélkül, hogy nagyon meg kellene nyomni a kábeleket.

Persze így is hozzáér, mert már maga a 24-tűs ATX tápkábel alig fér el alatta, de nem szorulnak meg, ennél jobban már csak akkor tudnám megcsinálni, ha megvenném a harisnyázott kábeleket. Végül pedig, utolsó lépésként jöhetett a VGA-kártya beszerelése, majd a gép összeállítása. Az első indítás előtt átnéztem, nem maradt-e ki valami, majd miután úgy gondoltam, hogy minden oké, lenyomtam a gombot. Szerencsére nem kezdett el füttykoncertet adni a gép, viszont a két AF120-as ventilátor, amiket a ház tetejére szereltem, egy idő után berezonáltak. Nem nagyon, ha nem lett volna ilyen csendes a gép, nem is hallottam volna meg, de így iszonyatosan zavart. Nem értem, miért nem lehetett ide is pár gumibetétet rakni. Végül nem volt más megoldás, ki kellett vennem őket, képtelen vagyok elviselni, ha egy amúgy csendes gépben zúg valami. Majd hozok Silent Wings 3-as ventiket, azokhoz adnak rezgéselnyelő gumikat.

Miután kivettem a két 120-as ventit felülről, végre csend lett. Azonnal feltűnt, miután elindítottam a gépet, hogy szinte semmi hangja sincs. Pedig ekkor még az üveglap sem volt feltéve az oldalára. Komolyan mondom, annyira meglepődtem, mint reggel, csak most pozitív értelemben. Hát mégiscsak nem hiába kerül ennyibe ez a ház, a be quiet! név nem véletlenül jelenti azt, hogy "legyen csendes", itt tényleg csend van. Nagyon komoly. Persze ettől még nem ájultam el tőle teljesen, végtére is nem lehet megfeledkezni a negatív tapasztalatokról sem. Kíváncsi voltam rá, hogy vajon a hűtés mit produkál, ha fent van az üveglap, és az ajtó is be van csukva. Végülis hiába csendes, ha közben minden megfől benne, nem igaz?

Beléptem a BIOS-ba, ahogy mindig is szoktam, ha szerelés után rakom össze a gépet. Itt picit meglepődtem, mert nem adott képet a monitorom. De utána rájöttem, hogy mivel a TV is rá van kötve a VGA-ra, így biztos oda megy a kép, és úgy is volt. A BIOS-ban minden rendben volt, látott minden meghajtót, a CPU-ventilátort is érzékelte, hogy forog (néha nem szokta, ekkor csipog, mint állat, én meg szívrohamot kapok, hogy mi baja), szóval indulhat a Windows 10. Akit esetleg érdekel, egy kis adalék: hajnali fél négykor kezdtem el a szerelést, és mikorra összeraktam a gépet, majd utána rendbe hoztam a szobát, már délután fél egy volt. Azaz nyolc órát vett igénybe. Egy komplett műszak. Ki is fáradtam a végére.

Pár óra használat után annyit vettem észre, hogy a hőmérsékleti értékek a Corsair Graphite Series 780T házban mérteknél nagyjából 10°C-al magasabbak. A CPU 40-45°C körül mozog, játékok alatt felmegy 55-60°C-ig, a GPU pedig 45-50°C, játékoknál pedig 60-65°C környékére melegszik fel. Mondjuk meg is lepődtem volna, ha ugyanannyi lesz, mint a 780T-ben, annak minden oldala perforálva volt, és nem kevesebb, mint 7(!) db. házhűtő ventilátor volt benne. (Be is teszek ide róla egy képet, hogy lássátok, mi a különbség.) Ellenben a Dark Base Pro 900-ban jelenleg csak 4 venti van, három elől és egy hátul, ráadásul sokkal zártabb, természetes, hogy nincs akkora légáramlás benne.

Viszont annyival halkabb a be quiet! Dark Base Pro 900-ban a gép, hogy nem zavar ez a kis hőmérsékleti különbség. 65°C egy GeForce GTX 1080Ti esetében még bőven vállalható érték. Igaz, ettől szerintem még úgy tíz fokkal lehet magasabb is, ha majd elindítok valami nagyobb igényű játékot (Jelenleg csak a Diablo III van a gépemen, az pedig 60% fölött még nem terhelte a VGA-t). De még ha 75°C is lesz a GPU és a CPU 70°C, azok sem túl vészes értékek. Addigra már megjönnek a hiányzó Silent Wings 3 ventik is, és biztosan jobb lesz a hűtés. Közben már azt is észrevettem, hogy egy kicsit elkapkodtam az elején - nyilván a kezdeti bosszúságok miatt -, mert ha jobban odafigyelek, rájövök, hogy a tápegység takarólemezén sem véletlenül van kiképezve hely a ventilátornak. Az alsó, dupla HDD-keretet át lehet tenni felülre, ahol még jobban is éri a levegő, mert ugye már három venti van elől. A helyére pedig fel lehet fogatni a takarólemez belső oldalára egy 120-as ventit, ami alulról fújja a levegőt.

Na, majd ha legközelebb szétszedem, átvariálom, egyelőre örülök, hogy végre egyben van. Összegezve a dolgokat, nekem a be quiet! Dark Base Pro 900 ver.2 olyan volt, mintha egy éremnek a két oldalát látnám. Vagy nagyon tetszett benne valami, vagy nagyon nem. Vegyük például ezeket a megtépett csavarokat. Ki a fene húzta meg őket ilyen szorosra? Azért moduláris, hogy át lehessen alakítani, de ha nem tudom szétszedni, akkor mi értelme van? Vagy ott van a tápkábel is a hátsó kereten. Miért kell mindig fordítva lennie a dugónak? Olyan szép lett volna, ha ellenkezőleg van. Így viszont ki kellett tekerni és meg kellett csavarni szegény kábelt, hogy a helyére menjen.

Ami viszont nagyon jó benne, hogy tényleg nagyon halk, szinte semmit nem hallani a ventilátorok zúgásából, pedig itt ülök 30 cm-re a háztól. Az is nagyon jó, hogy gyárilag prémium minőségű ventiket adtak hozzá, de az árát tekintve ezt el is vártuk, így tehát nem akkora extra. Viszont az pozitív, hogy a teljesen zárt oldalfalak ellenére sem melegszik sokkal jobban, mint a perforált házak. Az oldali hűtőnyílások kicsinek tűnnek ugyan, de elég levegőt kapnak itt a ventik ahhoz, hogy ne süsse meg magát a gép odabent. Tény, hogy nem tombol benne a szélvihar, de ahhoz képest, hogy mennyivel halkabb, én azt mondom, ennyi még belefér.

Úgyhogy egyelőre megtartom, nem küldöm vissza. A ventik mellé veszek a procira egy Dark Rock Pro 4 hűtőt is az AORUS ATC700 helyett, ezzel teljessé válik a kép. Addig is beszerzem még a 140-es és 120-as Silent Wings 3 ventiket, és meglátjuk, mennyit fog javulni. Végszóként csak annyit, hogy tényleg nem rossz ház a Dark Base Pro 900 ver.2, ha sikerül összerakni, akkor brutálisan halk és dizájnos (A LED-ek is nagyon szépek). Amennyit szenvedtem vele reggel, most, így összerakva, legalább annyira tetszik is. Szóval tényleg az érem két oldala. Aki szeret szerelni, és halk gépet akar építeni, az mindenképp próbálja ki a Dark Base Pro 900-at.

Update: Mivel a cikk durván egy héttel azután kerül ki, hogy megírtam, így közben megjött a Dark Rock Pro 4 hűtő és a Silent Wings 3 ventik is. Beszerelem és megnézem, mennyit javulnak a hőmérsékleti értékek, és frissítem az írást, még megjelenés előtt. Először kipróbálom úgy, hogy nem változtatok az elrendezésen, kicserélem a CPU-hűtőt, az AF140 helyére bekerül a Silent Wings 3 140-es, felülre pedig a két 120-as. Ehhez nem kell olyan sokat szerelni, így biztos vagyok benne, hogy – hacsak meg nem szívat valami –, akkor lesz rá időm. Utána később, ha jobban ráérek, átrendezem a belső részt, ahogy terveztem.

Elkészültem a konfiggal, és meg kell mondjam, tényleg sokat számított a hűtő és a ventik cseréje. Így, hogy bekerült a Dark Rock Pro 4, valamint a három extra Silent Wings 3 venti, durván 5°C-ot estek a hőmérsékleti értékek. A proci most már terhelés alatt sem megy 55°C fölé, és a VGA is visszaesett 60°C-ra (Igaz, továbbra is csak a Diablo III-mal tudom nézni), az alaplap hőmérséklete pedig 45°C környékén van – korábban ezt nem mértem. Így már elfogadható a dolog. Viszont azt meg kell jegyeznem, hogy a Dark Rock Pro 4 hűtő felszerelése nem akármilyen tortúra volt. Lecsekkoltam a be quiet! oldalán, hogy kompatibilis-e az ASUS Sabertooth Z170 Mark 1-es lapommal, majd miután azt írták, hogy OK, nyugodtan megrendeltem.

Azután, miközben szereltem be, rájöttem, hogy nem lesz egyszerű feladat. A tartókeret éppen hogy elfért a lap bordázata mellett. Annyira passzentos volt, hogy szerintem fél millimétert tutira elnyomta, mikor meghúztam. Utána már könnyű volt feltenni a hűtőt, legalábbis a mellékelt csavarhúzó segítségével nem volt olyan nehéz rögzíteni, mint hittem. Más kérdés, hogy a 2x4-tűs EPS-kábelt alig tudtam tőle betenni, még úgy is, hogy direkt nem csavaroztam be a lapot, hogy odébb tudjam addig tolni. A CPU-hűtő ventik épphogy elfértek a memória felett – fél milliméter ha maradt köztük –, ami azért durva. Vaskos egy jószág.

Utoljára még annyit, hogy idáig a Dark Rock Pro 4-hez kaptam a legkevesebb pasztát, szűken beosztva talán még egy alkalommal elég lesz, de kettőre már tuti nem. Nem tudom, miért nem fért bele a 27.000 Ft.-ba még egy kis adagnyi paszta? Oké, a csavarhúzó tetszik, és tényleg kell is hozzá, de azért nem hiszem, hogy belehaltak volna, ha telerakják a fecskendőt. A Silent Wings 3 ventiknél tetszik, hogy külön adnak hozzájuk rezgés-csillapító felfogatást. Először azt hittem, nem fogják megtartani azok a vékony műanyag dugók a ventiket, de tényleg szuperek. Ráadásul, ahol korábban a Corsair AF120-asok berezonáltak, a Silent Wings 3-ak meg sem mukkannak.

Azóta történt