Beelink GT King

Megérkezett az androidos tévéokosítók legújabb generációjának első képviselője (Amlogic S922X). – írta: Pelican, 5 éve

Hardver


A kicsomagolós videók kedvelői itt találnak kedvükre való anyagot.
A dobozba sok minden került (több, mint az N2 lapjára, de kevesebb, mint a VIM3-ra):
- Az N2-ből már ismert S922X utódja (S922X rev B), big.LITTLE rendszerű, 4 db Cortex-A73 (2.2GHz) és 2 db Cortex-A53 (1.8GHz) CPU
- Mali-G52 GPU (6 db 846 MHz-es végrehajtó egységgel)
- a memória 4 GB LPDDR4
- EMMC 64 GB
- MicroSD kártyanyílás
- Gigabit Ethernet port (Realtek RTL8211F, WOL)
- Wi-Fi AP6356S, 802.11b/g/n/ac dual band, 2X2 MIMO
- Bluetooth V4.1
- HDMI 2.1 port max 4K@75Hz HDR, CEC, EDID
- 2 USB 3.0 port
- 1 USB 2.0 port
- 1 optikai SPDIF csatlakozó
- 3.5mm jack fejhallgató és videó kimenet
- 1 Infravörös érzékelő távirányítóhoz
- RTC modul és akkumulátor, ventilátor csatlakozó
- 12 V DC tápcsatlakozó

A doboz alját csak apró körmök tartják, egy kis kézügyességgel és valami vékony műanyag lappal (gitárpengető, hitelkártya, stb.) sérülésmentesen szét lehet pattintani. A PCB-n GT-King ver 2.1 olvasható, ez egy újabb verzió a korábban kiküldött tesztelői változatokhoz (ver 2.0) képest (a 64GB-os Micron emmc modult pl. lecserélték ISOCOM feliratúra). Az alaplapon, a dobozon belül elérhető még egy USB 3.0 és egy USB 2.0 kivezetés egy-egy mini wafer csatlakozón, de ezek gyakorlati haszna nullához közelít. Egy RTS5411 4 portos USB 3.0 HUB vezérlő van beépítve, így akár 4 USB 3.0 portot is kivezethettek volna. Dicséretes viszont hogy az RTC modulnak raktak be egy gombelemet, így az évekig el tud működni róla. Kicsit fura, hogy a 4 tűs UART csatlakozót úgy helyezték el, hogy oda tüskesort nem lehet beforrasztani, mert nincs neki hely a dobozban (két lyuk az USB csatlakozó alá esik), Persze ez nem akadályozott meg abban, hogy ideiglenesen ne forrasszak be három tüskét a CoreELEC teszteléséhez, csak így nem lehet addig bezárni a dobozt, míg ki nem szedem. A MicroSD kártyaolvasója sajnos nem tudja az UHS módokat, így hiába teszünk bele gyors kártyát, a box nem fogja tudni kihasználni annak a sebességét.
A matt ház tetején egy fényes koponya motívum található, aminek a szemei zölden (néha pirosan) világítanak. Számomra elég vásári lett ettől a doboz kinézete, egyáltalán nem a minőséget vagy a megbízhatóságot sugallja ez a külső, jobb lett volna, ha maradnak a GT1 egyszerűbb, Beelink logós dobozánál.

A hűtés, mint ezeknél a boxoknál megszokhattuk, nem éppen tökéletes. Hűtőbordáról nem is beszélhetünk, egy darabka fémlemez (valószínűleg alumínium) van a doboz teteje és a nyáklemez között (ráadásul még csak nem is közvetlenül csatlakozik a processzorhoz, hanem egy hővezető szivacson keresztül), amiről a meleg levegőnek nincs is hova távoznia. Sosem értettem, miért nem csinálnak egy picit nagyobb dobozt normális hűtéssel, hiszen olyan aprók ezek a dobozok (108 x 108 x 16 mm), hogy egy kis méretnövekedést még bőven el tudnának viselni. Amíg a hardveres dekóder dolgozik addig nincs olyan nagy gond (55-60°C), de a szoftveres dekódolású film lejátszás, vagy egy hardverigényesebb játék futtatása már 70°C fölé tudja melegíteni a processzort, jön a throttling, amikor órajel elvétellel védekezik a túlmelegedés ellen, ilyenkor pár fokot visszaesik a hőmérséklet (a teljesítménnyel együtt), majd újra órajel emelés, melegedés, és így tovább. Ez a magas hőmérsékleten üzemelés lerövidíti az alkatrészek élettartamát (leghamarabb a kondenzátorokat teszi tönkre), így a készülékünk nem lesz igazán hosszú életű. (Persze, gondolom, ezt nem bánják a gyártók, így egy-két év után vehetünk másik hardvert.) Összehasonlításképp az N2 hatalmas hűtőbordája sohasem engedi a processzort ebbe a hőmérséklet tartományba jutni.

A távirányító kézbesimuló, kellemes tapintású, gombjai puhán, csendesen kattannak, hüvelykujjal minden gombot kényelmesen elérünk. A csomagolásból kibontva zörgő hangot ad, de szerencsére nincs benne semmi eltörve, csak az elemtartóba tették az USB vevőjét. Megörülök, hogy légegeret adtak a készülékhez, de csalódnom kell, ez bizony egy mezei 2.4 GHz-es RF távirányító. Azért is bosszantó, mert van olyan webáruház, ahol egy majdnem ugyanilyet (egy gombfelirat különbség) csomagolnak a dobozhoz, csak az rendes légegér, ami nagyságrendekkel könnyebbé teszi egy felhasználónév vagy jelszó bepötyögését, vagy egy keresőszó beírását. A fenti képen a légegeres változat látható, onnan lehet felismerni, hogy a bekapcsoló gomb alatt egérmódváltó gomb van rajta, míg a simán ahelyett play/pause gomb található. G10 néven 8-10 dollárért vehetjük meg a légegeres verziót kínai webáruházból, ha nem azt kapnánk..

Egy 12V 1.5A-es hálózati adaptert és egy HDMI kábelt kapunk még a dobozhoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • ODROID N2

    Az első Amlogic S922X-szel szerelt minigép hardvere nagyon ígéretesnek tűnik: kis fogyasztás, nagy teljesítmény.