Beszámoló a 6. BRSZK-ról

Részletes betekintést nyújtok a tavalyról 2021-re elhalasztott kiállításunkba és annak hátterébe. – írta: bacsis, 2 éve

Akkor nyissunk

Szeptember 18, szombat. A BRSZK 1. napja:

Reggel 9 körül már minden készen állt. Na jó, ez nem igaz. Inkább csak 90 százalék. De mindig úgy vagyunk vele, hogy a tervezettek százalékát meg tudjuk oldani, az már jó arány. Szóval Jöhettek a látogatók.
Mondanom sem kell, nekem kb. 200 volt a pulzusom, nagyon ideges voltam. Mivel védettségi kártyához volt a rendezvény kötve, nem tudtam/tudtuk, hogy kb. mire számítsunk, mennyi látogató fog eljönni. Attól féltem, hogy nem, vagy alig jönnek majd látogatók. Nem is miattam, hanem a társaim miatt aggódtam, hogy fölöslegesen dolgozták ki a belüket. Én a bejáratnál igyekeztem minden érkezőhöz odalépni, s elmondani, hogy mi látható a kiállításon.
Miután a látogatók kellőképp felcsigázták magukat a sátras "bemelegítő" után és bejöttek a csarnokba, a bejáratnál elmondtam, hogy én az x86 alapú gépek evolúcióját mutatom be a gépeimmel, mind laptop, mind desktop vonalon.

Szintén az én kiállított gépeim voltak a gázplazma kijelzős hordozható gépek és a szokásos processzor gyűjteményem is megtekinthető volt, ami immár körülbelül 400 db-ra duzzadt.

CocooN-z felelt a multiplayes sarokért, a kiállított videókártyákért és a videójáték gyűjteményért, de idén először egy lézerdiszk (Laser Disc) lejátszót is meg lehetett tekinteni CocooN-Z jóvoltából.

schilence szintén videókártyákat hozott kiállítani, aki közvetlenül CocooN-z mellett kapott helyet, így ketten együtt jó párost alkottak és közösen próbálták segíteni a látogatókat, ha bármilyen kérdés felmerült.

A multiplayer sarok közvetlen szomszédságában Madara-san várta a konzoljaival a látogatókat. Mondanom sem kell, hogy a kiállítás egyik legnépszerűbb része volt a konzolos szekció.

Madara-san-t követve frescho volt jelen, aki a szokásos "nem x86"-os vonalat erősítette, Commodore, Apple, Enterprise, ZX-Spectrum és néhány magyar gyártású számítógépével.

Továbbá ő biztosított egy kifejezetten multiplayer-re kihegyezett Amiga 600-ast, amelyen 4 fős Dyna blaster csatákat lehetett vívni, ami szintén igazán népszerű volt.

Ahogy schilence és CocooN-z kollaborált, úgy mrdozer frescho-val alkotott egy csapatot, (igaz ő csak szombaton volt jelen) Ő szintén Commodore gépekkel emelte a kiállítás színvonalát.

Így készültünk tehát a látogatókra. Nos, hála égnek, ha teljesen nem is, de azért némileg megnyugodtam, mert 10 óra után kicsivel már elkezdtek szállingózni a vendégek és szerencsére érkeztek folyamatosan egész nap. Itt még volt egy nagyon pozitív csavar! Valamikor délelőtt, egyszer csak beállított mrdozer, akivel igaz korábban voltak egyezkedések, hogy jönne ő is kiállítani, de a kiállítás előtt pár nappal annyiban maradtunk, hogy ez most idén nem fog megvalósulni. Szóval reggel ahogy vártam a látogatókat, egyszer csak megérkezett mrdozer "kevésbé kipihent állapotban" márpedig ő jönne és kiállítana, akármilyen fáradt is. Mikor megláttam a Commodore SX64-es gépét, nem gondolkodtam sokáig. Igaz, a még felhasználható asztalok száma konvergált a nullához, de úgy voltam vele, hogy ha a föld alól is, de kerítünk még pár asztalt mrdozer gépeinek, amik nem kicsit emelték a színvonalat, még akkor is, ha csak szombaton voltak jelen a kiállításon.

Késő délutánra már kezdtem úgy érezni, hogy lassan leszakad a lábam, de természetesen nagyon örültem, hogy egyrészt különösebb probléma nélkül lehoztuk a napot, másrészt úgy gondolom, hogy a látogatók is jól érezték magukat. Hogy tényleg jól érezték magukat a látogatók, ennek az is a bizonyítéka, hogy nagyon sokan felajánlották, hogy annyira tetszett nekik a BRSZK, hogy jövőre szívesen jönnének segíteni. Számomra ez óriási elismerés. Szóval akik jelentkeztetek srácok! Vigyázzatok, mert szavatokon foglak titeket!

Szeptember 19-e, vasárnap: Nagyjából úgy nézett ki mint az előző nap, csak kicsit családiasabb szellemben zajlott, mivel némileg kevesebb látogató jött. De ez a korábbi években is így volt. Vasárnap már az elektromos hálózat is érezte valahol, hogy ő neki már elege van a kiállításból, délelőtt két alkalommal is levágta a biztosítékot, de hát nincs is BRSZK egy-egy áram kimaradás nélkül. Szerencsére viszont nem tett az áram kimaradás kárt a gépekben.
Hamar eljött az este. Miután a vendégek hazamentek, jött a záróra, majd az összepakolás. Hullafáradtan nincs is annál jobb. Főleg azoknak, akik még aznap este összepakoltak és hazamentek a kiállító társaim közül. Voltunk páran, akik hétfőre hagytuk a pakolást, vasárnap este egy kicsit magunkat is szórakoztattuk.
Igaziból a kiállítás utáni nap, szeptember 20-a is megért volna egy külön bejegyzést. Én Dáviddal és CocooN-Z-vel, illetve a délutáni órákban frescho-val pakoltam, frankón ráment az egész napunk.

Szeptember vége, október eleje:

Sokan már el is felejtették a BRSZK-t, sokan pedig már a következőt várják. De még mindig vagyunk páran, akik nem végeztünk, sőt talán egyikőnk sem végzett a kiállítók közül. Egyrészt mivel több kiállító is annyi holmit hozott, hogy egy körben haza sem tudta vinni, így nálam lett az el nem vitt gépek\kiegészítők tömkelege elpakolva. Ezeket szép lassan elkezdtük elhordani, de még CocooN-Z-nek, Madara-san-nak és frescho-nak is vannak itt holmijai. Majd, amikor úgy adja ki, egy-egy kört vagy én viszek, vagy ők jönnek felém és majd elhordják.
Aztán azt se felejtsük el, hogy ahogy fentebb írtam, 90 százalékban készültünk el a nyitásra. A fennmaradó 10 százalék a szokásos, idő közben meghibásodott gépek. Első körben ezeket a gépeket le kell szervizelnünk, hogy a következő kiállításra kaphassanak egy újabb esélyt a bizonyításra.
Szóval van még dolog bőven. S mire utolérnénk magunkat, arra fogunk feleszmélni, hogy már a következőre készülünk.

Ha összegezni szeretném a 6. BRSZK-t, én alapjába véve elégedett vagyok. A srácok eszméletlen sokat dolgoztak értem, a BRSZK-ért, magukért, de leginkább a látogatókért.
És COVID ide, vagy oda, ha csak egy kicsit is, de ezúttal is tovább tudtunk bővülni.
A végére szeretnék egy kis-akarom mondani-sok köszönetet mondani!
Köszönöm az összes kiállító társaimnak, hogy itt voltak, hogy odatették magukat. Külön szeretném megköszönni a koordinátor titulust kapott segítőimnek, akik időt, erőt nem sajnálva végiggürizték az egész rendezvényt úgy, hogy némelyikük vadidegenként jött hozzánk (majd persze barátként távozott) és köszönöm a látogatóknak, hogy eljöttek.
És még mielőtt jönne egy halom komment nélküli képgaléria, álljon itt a teljesség igénye nélkül azoknak a neve, akik hozzá tették a maguk részét, hogy a 6. BRSZK összeállhasson:

schilence
frescho
Alpi.
CocooN-z
Madara-san
Mira
Shabranigdo
mrdozer
bacsis
Dodi
Dávid
Csigusz
snake1977
siti
hege
Sotho
FinalCaleb
Ipse89
Csali
Indra
Nemes Garage
Dieselboy333
vgabex

Most pedig további képek, illetve az M2 TV Kiberma műsora:

Azóta történt

  • Gyere el a 8. BRSZK-ra!

    Ismét tárt karokkal, rengeteg retro számítógéppel és egyéb látványos dolgokkal várunk titeket!

  • Retro Kocka Kuckó 2

    Második alkalommal szerveztem retró számítógép és videójáték kiállítást szülőfalumban, Mártélyon.

  • A 7. BRSZK beszámolója

    HA nem voltál a 7. BRSZK-n, most megnézheted, milyen is volt az eddigi legnagyobb BRSZK.

Előzmények