Billentyűzet felújítása (Ezkey EZ-8000)

Körülbelül 8 év masszív használat után úgy gondoltam, megérdemel egy kis törődést régi billentyűzetem... – írta: DonToni, 10 éve

Még a kezdetek kezdetén adatott meg, hogy ez a billentyűzet csoda Ezkey EZ-8000 (3.000 Ft -ért) tulajdonomba került. Vadi új volt, makulátlan, garanciális, még a szaga is új volt, hmm... :) Ennek már kb. 8 éve... pontosan nem tudom, mert jönnek-mennek a hardverek és a billentyűzet olyan, mintha időtlen lenne!

Anno nagyon megtetszett a formája, a multimédiás lehetőségei (bár ez Win XP alatt volt utoljára elérhető, azóta csak a fontosabb funkciók (hangerő fel-le, mute, standby és power) használhatók.) és persze az oldalán pulzáló és villogó RGB tracker! :)

Nagyjából 8 évnyi masszív használat és multiplayer gyötrés után úgy gondoltam, nem fogom kidobni és/vagy lecserélni, mert már érzelmi szálak fűznek hozzá! :) Megjárta a hadak útját, már PS2 kábelt is cserélnem kellett, mert egy hirtelen mozdulattal "kiszakadt" a helyéről... ekkor buktam az USB hubot is, de annyi USB kivezetés van a gépen, hogy ez pont nem érdekelt...

A ledeket kicseréltem magasfényű ledekre, amit már vagy ezerszer megbántam! (a képeken jól látszik majd, hogy miért) Röviden: ha csak a Num Lock van bekapcsolva és más nem, akkor is kiveri az ember szemét és a plafonba olyan lyukat éget, mint az Alien vére a padlóba! :D Ez volt még anno a "modding" korszak átka.

A csuklótámaszon látszik a több évnyi Call of Duty-zás eredménye is, kopások, repedések, kapott rendesen, ha nem ment a játék és csaltak, stb...

Így tehát úgy határoztam, hogy inkább szánok rá egy kis időt és pénzt és felújítom.
Egészen pontosan 1.100 forintomba került. (az alapozót kaptam) Ez a fényes fekete festék ára volt.
A felhasznált anyagok pontos márkája és hozzávetőleges ára:
Dupli-Color Univerzális alapozó 400ml ~1500 Ft.
Very Well! Super Spray Akril festék (fényes fekete) 400ml - 1100 Ft.
Lakkbenzin (a tisztításhoz és zsírtalanításhoz) 1L ~600 Ft.

Minden más, megtalálható volt otthon.

Az egész művelet kb. 2 napig tartott. Szétszerelés, megtisztítás, zsírtalanítás, alapozás, festés, összeszerelés és végül gyönyörködés a végeredményben! :)

Helyszínnek a fürdőszobát választottam, mivel ott fel van csempézve a fal és a plafonon van "szagelszívó" is, így tehát ez volt a legkézenfekvőbb hely, ahol nem száll a por és a hőmérséklet is optimális.

De sok beszédnek sok az alja, következzenek és beszéljenek helyettem a képek:

Így nézett ki fénykorában:

A hosszú évek, kőkemény használata ilyenné tette:

Szedjük hát szét:

Tisztítás és zsírtalanítás után:

Egy réteg alapozó után:

Persze a gombokat is megtisztogattam, butaság lett volna kihagyni, ha már úgyis kéznél voltak:

Száradás, a 3. réteg után:

És végül az 5. réteg után így fest:

Részletek (ezek még este készültek, sajnos nem adják vissza a végeredményt):

Végül ismét elfoglalhatta jól megszokott helyét:

Nappali fénynél:

Zárszógondolatként annyit még hozzáfűznék, hogy az apróbb sérülések és hibák szándékosan nem lettek javítva, ennyi "patina" kell rá! :)

Ma is tanultunk valamit, mint a South Parkban, nem kell több tízezret kiadni, ha valaki szép és esztétikus perifériára vágyik! Csupán egy kis kreativitás és idő kell hozzá és mindenki "varázsolhat" magának valami egyedit, vagy éppen felújíthatja kedvenc eszközét! :)

Azóta történt

Előzmények

  • Roccat Ryos MK bemutató

    Multimédiás, mechanikus, magyar: e kritériumokat csak 3 billentyűzet tudja abszolválni, amelyből egyik a következő bemutató alanya.

  • Hórusz szárnyai steampunk billentyűzet

    Egy sikertelen live modding utóélete: hiába öltem a modding tervezésébe több órát, mégsem lett kész a Veletechen.

  • Robur's dashboard

    Steampunk vezérlőpult egy léghajó kapitányának egy Logitech MX 5500-as billentyűzet felhasználásával.