Biztonsági kamera / riasztó shell script alapokon

Egyszerű biztonsági rendszer, olcsó router, OpenWrt és shell scriptek felhasználásával. – írta: hcl, 7 éve

Mi lesz ez, miért lett ez?

Jelen írásban egy olyan, bárki által elkészíthető biztonsági kamerát mutatok be, amit szinte teljes egészében Linux shell scriptek működtetnek, és nagyjából minden Linux alapú operációs rendszerre implementálható (bár OpenWrt-n lett összekókányolva). Természetesen megvannak a maga (nagyon erős) korlátai, de az előnyei is: testreszabható, és mindenki a saját ízlése szerint fejlesztheti tovább. Sajnos teljesen letesztelve nincs, a későbbiekben vázolt okok miatt, de alapvetően működik. Meg persze nyilván ez nem egy professzionális védelmi rendszer, nem azt a funkcionalitást kell várni tőle. A scriptek sem szépek, mivel nem vagyok túl gyakorlott ebben (így ezt felesleges lesz a kommentek között jelezni) :)

Az elgondolás egy egyszerű biztonsági jelzőrendszer volt, ami képes élőképet adni a lakás belsejéről, és ezt bármikor megnézheti a felhasználó távolról. Figyeli az ajtót, és esemény (indokolatlan ajtónyitás) esetén riasztást küld, majd felveszi az eseményeket. Természetesen, alacsony fogyasztással és lehetőleg olcsó hardverekből, mivel keret nem volt pl. Raspberryre (akkor még nagyon sokba került). Ugyanakkor, egy ilyen eszköz alkalmas az Időképen webkamera működtetésére, a lakásban egyedül hagyott kutya/macska megfigyelésére, és néhány egyéb célra is, valamint több kamera kezelése is megoldható (akár külső publikus, és belső, jelszóval védett kamerák).


A "kész" eszköz (nem a saját kamerája van rajta)

Valamikor másfél éve jött az agymenés, hogy ezt meg is kéne valósítani, hátha valaki be akar hozni valamit a lakásba. :D Korábban már kipróbáltam az élő streamet webkamerával, de egy-az-egyben az a módszer nem lett volna használható. Nem volt olyan hardverem, ami elég keveset fogyasztott volna, megfelelő online tárhely, és egyéb nehézségek is adódtak.

Mindenesetre pár dolgot kipróbáltam; automatikus hálózati tárhely mountolás, képek és videó mentése kameráról, ezek működtek. Amit nem tudtam, pl. az ajtóérzékelő megoldása volt.

Idővel változtak a dolgok (pl. eladtam a lakást, szóval feleslegessé vált az egész :D ), meg elkezdtem OpenWrt-zni, amire, mint kiderült, léteznek webkamera-kezelő szoftverek. Lett egy OpenWrt alapú home szerverem, egy TP-Link 841-ből építve, ami már el tudta látni a tárhely szerepét, és volt egy másik, szintén USB-vel felszerelt 841-es a kamerás eszköz szerepére. Ezek mind hibásan érkeztek, szerencsére javíthatóak voltak. (A 841 alapú home szerver is lecserélődött már egy erősebbre.) A gagyi kínai webkamera, USB hubok, kártyaolvasók, SD kártyák, USB-RS232 TTL átalakítók más tevékenységek szerencsétlenkedések kapcsán már megvoltak.

A routerek USB átalakítása nem ezen cikk témája (fentebb úgyis van rá link), és hát manapság már könnyen beszerezhető olcsó, OpenWRT képes, USB-s router, erős procival, vagy Raspberry. Amúgy a megvalósított rendszer egy MR4320 firmware-es TP-Link TL-WR841 -en fut, a tárhely egy TP-Link 1043 v2 (ez a home szerverem). Az operációs rendszer mind a két eszközön OpenWrt 15.05, extroot-on. Router funkciót egyik sem lát el, wifi kliensként lógnak a hálózaton.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt