[RIOS ERROR]

BlackBerry Bold 9780 - érintőkijelző nélkül

A kíváncsiság vezetett: vajon hogyan teljesít egy okostelefon érintőkijelző nélkül 2014-ben? – írta: lugosi, 10 éve

Alkalmazások

Mivel jelen írásom célja, hogy bemutassam a 9780 használhatóságát 2014-ben, talán az írás legfontosabb részéhez érkeztünk. Hiszen annak, hogy a készülék milyen szinten és mire használható, van-e jobb fokmérője, mint hogy az adott szolgáltatások, műveletek, programok hogyan működnek alatta?

Ugyanúgy, mint a jelenleg kapható OS 10-es készülékeken, a 'régi' BBOS-t futtató készülékeken is elérhető a BlackBerry App World. Természetesen minden készülék esetében igaz, hogy csak az adott készülékkel kompatibilis alkalmazások jelennek meg a készülékről böngészve az alkalmazásboltban, így nem fordulhat elő keveredés az új és a régi alkalmazások között.

Az alkalmazásbolt kínálata egyértelműen alatta marad mind az App Store, mind a Play Store kínálatának, Windows tekintetében nem tudok nyilatkozni, lévén azt nem használtam. Lényeges megemlíteni, hogy a készülék által használt régi BBOS-re is fejlesztenek még alkalmazásokat, de természetesen nem olyan számban és mértékben, mint az új OS 10-es készülékekre.

A mindennapokban használt alkalmazások elérhetőek, például természetesen van Twitter, Facebook és Whatsapp Messenger kliens és Viber is. Megtalálható az alkalmazásboltban több manapság virágkorát élő fitness/egészség app is, tehát van Runtastic és Endomondo (mindkettőből az ingyenes és fizetős Pro alkalmazás is), Dropbox kliens vagy éppen Evernote.

Nézzük, hogyan viselkednek ezek az alkalmazások a telefonon, azzal az összehasonlítási alappal, hogy (a Viber kivételével, amit egyáltalán nem használok) ezeket az appokat több platformon is használom.

Az alábbi értékeléseket a mai kor mindennapi elvárásai alapján adtam.

E-mail (5/5)

Az üzenetkezelés egyértelműen a készülék (és a rendszer) erőssége. A beépített levelezőprogram használatához szükségünk van egy BIS vagy BES előfizetésre, ez a BBOS (az OS 10 előtti operációs rendszerek) sajátossága.

A levelező korrektül támogatja az elterjedt levelezőrendszereket (pl. Gmail, Hotmail, Yahoo Mail), nyoma sincs a korábbi BBOS-ek mai szemmel nehézkes beállításának (szerver, portok stb.), elég kiválasztani az e-mail szolgáltatót és a felhasználónév/jelszó páros megadása után mind az üzenetek, mind a kapcsolatok és naptáradatok szinkronizálása problémamentes.

Az e-mailek kezelésének lehetőségét az asztali Outlookban látottakhoz hasonlítanám, kérhetünk kézbesítési és olvasási visszaigazolást, egyénileg definiálható szűrők állíthatók be, illetve BES használata esetén megoldható az otthoni és munkahelyi profil teljes szétválasztása.

Híváskezelés (5/5)

Amikor 2012-ben egy időre elhagytam a BBOS platformot, az egyik legjobban hiányzó dolog a rendszer híváskezelésével kapcsolatos lehetőségei voltak. Nem arra gondolok, hogy természetesen külön színnel jelzi a kimenő és bejövő hívásokat, hanem az hiányzott nagyon, hogy kigyűjthetők az egy-egy kontakthoz tartozó különböző műveletek. Egy adott személyt kiválasztva megjelennek, hogy milyen e-mailt, vagy sms-t küldtünk az illetőnek, milyen hívásaink voltak vele, ezek mennyi időt vettek igénybe - a mai telefonoknál kezdek látni a modern mobilos operációs rendszerekben hasonlót, de nem ilyen összeszedett, egységes módon. Aki ezt egyszer megszokja a platformon, a váltásnál biztos, hogy komolyan hiányolni fogja.

SMS (5/5)

A szöveges üzenetek esetén megvan mindenünk, ami kell, olyan kellemes kényelmi szolgáltatásokkal, mint a D betűvel jelzés az SMS fejlécében, ha azt kézbesítették - azaz az olvasási visszaigazolás nem külön üzenetben jelenik meg. Mondanom sem kell, hogy sokat SMS-ező felhasználóknak a fizikai billentyűzet nagyon jól kihasználható.

Böngésző (2/5)

Számomra a készülék egyik legnagyobb csalódása. A böngésző az a program, ami egyértelműen nem képes már teljesíteni a mai elvárásokat: jobbára a mobilra optimalizált oldalak azok, amelyek használhatóak, de ezek közül is inkább a kevésbé erőforrás-igényesek.

A böngészési élményt természetesen a processzoron és a RAM-on kívül a kis méretű, és alacsony felbontású kijelző is behatárolja. Szöveges tartalmak, optimalizált weblapok megjelenítésére használható, de jobb, ha az ember nem próbálkozik asztali weblapok megjelenítésével. A PH! lapcsalád fórumai mobilos nézetben működnek, de egy Index weblap már mobilos nézetben sem jön be. Van több böngészőlapos lehetőség, azonban a memória- és processzorlimit miatt ma már nem valószínű, hogy különösebben kihasználható lenne.

Facebook (3/5)

A Facebook kliens a böngészőnél használhatóbb, azonban a kis kijelzőméret miatt inkább vészhelyzeti használatra javasolnám. A Facebook Messenger üzenetek megjelennek a programban, de használata lassabb és nehézkesebb más platformok mai megoldásainál.

Twitter (4/5)

A fentieknél kevésbé erőforrás-igényes Twitter remekül működik a telefonon, sem a sebességével, sem a használhatóságával nincsenek problémák.

Szinkronizációs lehetőségek (4/5)

A különböző felhős szolgáltatások közül az elterjedtebb három esetén (Gmail, Hotmail, Yahoo) a szinkronizáció problémamentes és nem igényel külön beállítást. Az egyetlen problémám, melyre egyelőre nem találtam megoldást, hogy Gmail használata esetén csak az alapértelmezett naptárunkat szinkronizálja, ami azt jelenti, hogy abban az esetben, ha külön naptárakat hozunk létre a Gmail-en belül például Munkahelyi, Magán, Iskola néven, akkor ezeket a készülék nem szinkronizálja. Kizárólag az alapértelmezett fő naptár kezelésére van lehetőség.

A névjegyek esetén nincs ilyen jellegű megkötés, az oda-vissza szinkronizáció szerencsére problémamentes. Nem volt ez mindig így, OS 5 alatt, és az OS 6 kezdeti időszakában a Gmail kontakt- és naptárszinkronhoz például külső app volt szükséges (Gmail Sync), melyet azonban már a Google nem támogat, igaz erre nincs is szükség (megjegyzendő azonban, hogy a korábbi megoldás támogatta a több naptáras megoldást).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

[RIOS ERROR]

Előzmények

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]