Blackview BV8000 Pro: shenzheni páncélos

A shenzheni cég páncélosát lehet ütni-verni, vízbe dobni és szélsőséges időjárási körülmények között is használni. – írta: bloggiold, 6 éve

Külső, kijelző

Első ránézésre látszik, ezt a telefont kültéri használatra tervezték, mellyel abszolút nem kell kesztyűs kézzel bánnunk. A csavarokkal rögzített készülékház és a gumival borított szélek is azt mutatják, hogy itt bizony nem a kecsességé a főszerep. A 156,2 × 79,2 × 13,2 milliméteres méretek és 225 grammos tömeg is ezt támasztja alá.

Az 5 hüvelykes, 1920×1080 pixel felbontású, Sharp IGZO IPS kijelzőt, Gorilla Glass 3 üveg védi. A 441 ppi képpontsűrűségű, remek fényerejű panelnek a láthatósági szögei szélesek, ahogyan azt egy mostoha körülmények elviselésére tervezett mobiltól el is várhatjuk. A MiraVision képminőség-javító technológia segítségével a megjelenítést széles keretek között finomhangolhatjuk.

Alapvetően két szabványt használnak a strapatelefonok ellenálló képességének a meghatározására. A Bemeneti Védelem (Ingress Protection), vagyis az IP jelölés, amelyből a készülék a legmagasabb, IP68-as minősítést kapta, tehát a készülék a lehetséges legnagyobb mértékben por- és vízálló. Az előlap alsó részén az erre utaló feliratot nehéz lenne nem észrevenni. A második vizsgálati procedúra, az eszközt érő természetes és mesterséges hatások következményeit határozza meg, amelyet MIL-STD 810 szabványként jelölnek. A vizsgálat meglehetősen bonyolult, de a lényege, hogy extrém mechanikai hatások és hőmérsékleti viszonyok között tesztelik az eszközöket. Hivatalosan nincs ilyen minősítése a BV8000-nek, de a gyártó által készített videó (egy a sok közül), ad némi betekintést arról, hogy mire is képes a készülék.

A készülék háza, amelyre inkább a páncélzat szó illik, nagyon erős műanyagból készült, mindkét hosszanti oldalon fém merevítéssel, melyet négy-négy csavarral rögzítettek. Az előlapon a szokásos szenzorok mellett, a háromszínű, személyre szabható értesítési LED megléte örömteli. A kijelző alatt található, háttérvilágítással rendelkező, kapacitív érintőgombok sokkal jobban illenek egy ilyen mobilhoz, mint a szoftveres androidos vezérlőgombok. Nagyon ritkán, de néha előfordult, hogy a vissza gomb nem érzékelt, ami szoftveres hiba. A gyártó hivatalos fórumán már jelezve lett ez ügyben, hamarosan orvosolják a hibát.

Baloldalra kerültek a hangerőszabályzók, valamint a PTT (Push-to-talk) gomb, melynek nyomva tartásával vészhívást indíthatunk, ha nem tudunk telefonálni, plusz üzenetben még a GPS koordinátáinkat is elküldi az előre beállított számra. Az SOS hívás komoly dolog, soha ne legyen rá szükségünk. A PTT, amely csak külön alkalmazás, például a Zello PTT Walkie Talkie letöltése után használható, nem túl elterjedt. A BV8000 jobb oldalán fentre került a bekapcsológomb, az alsó részre pedig a dedikált kamera gomb. A kettő között, nem túl szerencsés helyen az ujjlenyomat-szenzor dolgozik magas találati aránnyal. A telefont nem irodai, inkább műhely körülmények közé szánták, ezért koszos, vizes ujjal is próbáltam a feloldást, ami ez esetben nem működött.

A telefon felső élén elhelyezett 3,5 mm-es jack csatlakozó és a lent található USB Type-C port közös tulajdonsága azon kívül, hogy az átlagosnál mélyebben ülnek, az hogy nem kaptak gumírozott védőborítást. Két dologra figyeljünk oda ezért. Vízből való kivétel után nem szerencsés töltőre rakni a telefont, vagy a fülest csatlakoztatni! Csak a gyári, vagy olyan USB Type C, illetve fülhallgató használható, amelynek az átlagosnál hosszabb a csatlakozója!

Az érdes, kereszthálós felületű hátlapon a csavaroké a főszerep. A Blackview feliratú takarólemez lecsavarozása után férhetünk hozzá a két darab nanoSIM és a mellette lévő microSD kártya foglalatához. A hangszórót védő két csavarral rögzített fémlemez, szintén jót tesz az összképnek. A kamera mellett elhelyezett LED villanó komoly fényerővel rendelkezik, elsődleges feladatát, ami a strapatelefon esetében a zseblámpa funkció, tökéletesen ellátja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények