BOSS ME25 középkategóriás gitáreffekt

Egy rövid szösszenet gitárosoknak és nem gitárosoknak egy pofás és korrekt multieffektről. – írta: Plazmacucci, 11 éve

A felhasználói felület

Kezelőszervek

A készüléken található három lábbal is vezérelhető kapcsoló, kilenc funkciógomb, négy potméter, illetve egy billenő pedál. Az első két lábkapcsoló a presetek váltására, illetve együttes lenyomásukkal a hangológép előhívására szolgál. A harmadik lábkapcsolónak több funkciója is van. Amennyiben az adott hangmintához nincs társítva tap delay, a kapcsoló egyszeri lenyomásra szólókiemelőként funkcionál (a hangerőn és a magasakon is emel tetszés szerinti mennyiségben). Ebből már kitalálható, hogy a delay üteme is megadható a segítségével ha úgy kívánjuk. Hosszanti lenyomásra a beépített looper kapcsolható be (erről pár gondolat később).

A hétszegmenses kijelző alatt található funkciógombok a hangminták szerkesztéséhez és elmentéséhez használható. Közvetett szerepük van a zajzár bekapcsolásában, ugyanis ez csak bizonyos gombok együttes megnyomásával érhető el, ugyanis dedikált gombot nem kapott.

Hat leddel ellátott gombot találunk a Sound Library felirat alatt. Ezek az előre beprogramozott és nem felülírható bankokat hivatottak kapcsolni. Egy bank 10 presetet, azaz előre beállított hangmintát tartalmaz. A bankokban lévő presetek között az első potméterrel váltogathatunk.

Felhasználói hangminták szerkesztésekor az effektek illetve erősítők kiválasztására használhatjuk még a gombokat, amik jelzőfénnyel mutatják, hogy be van e kapcsolva a rajtuk szereplő moduláció. Ezeket név szerint megtaláljuk a lábkapcsolók közé felfestve.

Egy előre beállított mintát is szerkeszthetünk amennyiben elmentjük azt a 60 felhasználói minta egykére. A 60 szintén előre beállított hangminta között a lábkapcsolókkal navigálunk. Sajnos csak egyesével lehet közöttük lépkedni, ezért nem javasolt egy nótához tartozó beállításokat egymástól "messze" tárolni.

A Super Stack gomb a nevéből adódóan szuper fej-láda hangzást hivatott bekapcsolni. Ez egy valami mély-közép emelés szerű modulációt hajt végre. Nem mondanám, hogy jót tesz a hangnak. Humbuckerrel semmiképpen sem ajánlott. Single coil szedővel lehet értelme, de csak tiszta csatornán, mert a torzított hangot nagyon elkeni.

A wah pedál a minták többségében a hangerő vezérlésére van állítva, de erős lenyomásra a hápogtató funkció bármikor bekapcsolható. Itt jegyezném meg, hogy a wah jóindulattal is csak közepes minőségűnek nevezhető. Egy Dunlop wah mellett sajnos szégyenben maradt, de olyan embereket, akik még nem próbáltak ilyet, könnyű lenyűgözni vele. Kirk Hammet megmutatta, hogy a koszolt, pontatlan szólózás elfedéséhez mennyire hatékony is a wah. Használható még az oktáv effekt vezérlésére is. Kedvünk szerint emelhetünk egy oktávot, vagy lemehetünk pincébe basszusozni. Az oktáv effekt hangja fokozatosan keverhető rá az eredeti hangra. Van még egy egyedi és kitűnő effekt, aminek a neve Freeze. A pedál lenyomásakor az éppen kitartott hangot merevíti ki és lebegteti a végtelenségig. Egy tiszta hangszínen kis effektezéssel remek pszichedelikus dolgokra lehet használni.

Hátoldal

A készülék hátulján a be és kimeneti aljzatokat találjuk. Önálló bekapcsoló gombot ezúttal nem terveztek rá a mérnökök. Mihelyt kábelünket az input csatlakozóba helyeztük, a gépezet működésbe lép. Az aux in bemenetre mp3 lejátszót vagy bármilyen hangforrást köthetünk. Megjegyzem, a gitárerősítők nem feltétlenül vannak oda, ha zenét bömböltetünk rajtuk.Kimenetből kettő is található, alapesetben a bal oldali szolgál a mono erősítőkbe menet. Sztereo erősítő esetén a modulációs illetve delay effektek kelnek igazán életre. A phones kimenet a fejhallgatókhoz és felvételekhez való, ugyanis csak ez a kimenet kapott ládaszimulációt. Külön állítgatáshoz nincs lehetőség.

Az USB audio aljzat segítségével hangkártyává varázsolhatjuk a masinát, még könnyebbé téve a PC-s stúdiózást. Természetesen itt is be van kapcsolva a ládaszimuláció. Véleményem szerint ha nem rendes gitárerősítőn és ládán, hanem hifi-n ládaszimulációval szólaltatjuk meg a multit, elég száraz és nyers hangot kapunk. Normális torzított szandban itt ne is gondolkodjunk. Egy olcsóbb erősítő bemikrofonozásával is jobb hangot érhetünk el. Természetesen ez csak az én privát véleményem.
A dc in csatlakozót remélem nem kell bemutatni. Én egy villanyközértben vásárolt multifunkciós adapterrel használom. A masina 6db AA típusú elemmel is működtethető, de ezt nem próbáltam.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!