Brazos feat. Chakra - HTPC/Server

Elég régóta vágytam egy linuxos otthoni szerverre, de csak erre "elpazarolnánk" egy gépet?! – írta: McSzaby, 11 éve

Bevezetés/HW

/Mindenkit elrémítve elmondanám, hogy nem tartom magam "Szakértőnek" a témában. Egyszerű ember vagyok, aki informatikát tanul(na) és ezért gyakorlásból készítettem ezt a szervert. Nagyon sokan segítettek és sok leírás volt segítségemre. Ezek alapbeállításokat tartalmaznak, ennél sokkal komolyabb beállításokkal lehet dolgozni és nekem is komolyabban van ennél beállítva. Ezt inkább kezdőknek ajánlom. (Később lesz leírás komolyabb beállításokkal is)/

Kezdjük is el:

Kerestem a megfelelő hardvert egy linuxos szerverhez. A lényeg a fogyasztás volt, hisz' csóró "mádzsárnák" nem mindegy, hogy 100-120 W-ot eszik a gépe, ami minden nap megy, vagy csak 50 W környékén vinyókkal, ventikkel, nagymamával és anyóssal megpakolva.

Sokáig az Intel gyár Atom néven futó processzorai szerepeltek a listám első helyén, de aztán egy nap, valami véletlen folytán ráakadtam egy HP Proliant N40L Microserverre. Rögtön beleszerettem, semmi kétség, nekem KELL egy ilyen.

Addig húztam a vásárlását, hogy a lehetőség elúszott, a részletekbe nem mennék bele, hogy miért. Az egész viszont jó volt arra, hogy ráleljek a számomra legtökéletesebb megoldásra. Egy AMD APU-ra, processzorra.

A lényege az lenne, hogy processzor teljesítményben gyengébb, mint az inteles versenytársai, de médialejátszásra és egyéb médiával kapcsolatos dologra viszont tökéletes és jobb, mint a piciny Atom. Az egészben az volt a legjobb, hogy rájöttem a tutira: minek "pazaroljak" el egy teljes gépet puszta szerver feladatokra, arra egy erősebb router vagy NAS is elég lenne. Ekkor jött az ötlet, hogy készítek egy itthonra teljesen alkalmas "médiacentert, központot", ún. HTPC-t és egyben ezzel elkészítem a szerverfunkciókat, amelyet később tudok bővíteni is, ha akarok.

Így hát elkezdtem keresni és megtaláltam a jó (öreg?) ASROCK E350m1 nevezetű szép kis alaplapot, amelyen az AMD Brazos névre keresztelt, igencsak csodálatos processzora van integrálva. A lehető legtökéletesebb megoldás számomra. Van rajta HDMI, DVI, 5.1, egy bővítő lehetőség, 16 GB RAM, meg minden, mi jó. Irány a WEBSHOOOOP!

Megrendeltem az alaplapot és hozzá először 1x2 GB KINGMAX RAM-ot, később pedig még 1x2 GB-ot. Na jó, de ebbő' oszt' még nincs számológép?! Szóval elkezdtem dolgozni, csak szigorúan "nehogy kidobd, jó lesz az még valamire" alkatrészekből. Most így néz ki: sima, fekete normál méretű ATX-es ház, 2x2 GB RAM, Brazos proci, SATA 160 GB + 1000 GB winchester. A két vinyó azért kellett, mert szerettem volna 1 vinyóra a rendszert, egy vinyóra az adatokat. Eleinte RAID-be akartam kötni a 160-ast, de a lényeg, hogy a vége 2 vinyó lett. Az 1 TB-os amúgy is NTFS és nem akartam ezért partícionálni szegényt. A tápról most nem ejtenék szót, nem égetném magamat... :D A lényeg, hogy összerakás után feldörrent a Brazos...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ChakraOS - 2015.03 'Euler'

    A ChakraOS üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE-élményt nyújt.

  • Saját FTP szerver otthonra

    Mi is az az FTP ? A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon – mint amilyen az...

  • Chakra Project - 2013.09 'Fritz'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot, kényelmet nyújt.