Brütal Legend (PC)

Metál, metál, és még több METÁL! A játékot mindenkinek ajánlom, akinek jelent valamit az igazi rock zene. – írta: Xaels, 8 éve

Játékmenet

A játékmenet ötvözi a Hack N' Slash, az RPG és az RTS elemeit. Mindből kapunk egy kicsit, de egyik sem nő igazán fölé a többinek. Személy szerint én az utóbbit hanyagoltam volna, annyira nem feküdt a játékban ez a rész, de erre majd később kitérek. A játék a felvezető alatt megkérdezi, hogy akarjuk-e a trágár kifejezéseket hallani vagy sípolják ki, illetve véresen szeretnénk-e játszani.

Ormagöden templomában térünk magunkhoz, tőlünk nem messze pár csuklyás imádkozik épp megmentőnkhöz, az Örök TűzSzörnyeteghez, az Egek Elhamvasztójához, vagy az Ősi Világ Elpusztítójához. Közöttük egy kőbe zárt csatabárd van. Első dolgunk, amint észrevesznek, ennek a fegyvernek a megszerzése lesz. Ez a hatalmas kétpengéjű eszköz a The Separator nevet viseli. Ő lesz a közelharci fegyverünk, amit később fejleszthetünk/lecserélhetünk is akár (de csak másik csatabárdra). Bal egérgombbal tudjuk használni. Rövid kattintásra egyszerű csapást, míg hosszú nyomásra erőteljes lesújtást tudunk véghezvinni. Védekezni a "Space"-szel tudunk.

Másik fegyverünk Clementine, a gitárunk lesz. Őt a jobb egérgombbal tudjuk irányítani. Rövid kattintásra villámot szór a kijelölt ellenségre, de ha nyomva tartjuk akkor lángra gyújtja azt. Ezen felül későbbiekben amolyan varázspálcaként is fog működni. Riffek segítségével tudunk majd varázsolni.

Ahogy menekülünk a templomból, amit az Earthsaker kombóval(jobb+bal gomb egyszerre) leromboltunk, szövetségesre találunk Ophelia személyében, illetve szuper roadie tehetségünk bevetésével létrehozzuk Deuce-t a HotRod verdánkat. Szövetségeseinkkel lehetőségünk van csapatalapú támadást indítani, ehhez csak az adott egység mellé kell állni és "E"-t nyomni. Deuce-ra az egész játék alatt sokszor fogunk támaszkodni. Egy elég nagy, szabadon bejárható térkép áll rendelkezésünkre, amit különféle tulajdonságú részek alkotnak, és amit gyalogosan rémálom lenne bejárni. Pláne, mert mindenfelé különféle vadak és ellenséges teremtmények rohangálnak.

Szabadulásunk után, Ophelia elvisz minket Lars és Lita Halfordhoz. Rockertársaimnak ismerősek lehetnek a nevek. Nem véletlenül, mert Lita Fordról és Rob Halfordról (a legendás Judas Priest énekes) mintázták őket, bár ennek a két karakternek mások adják a hangjukat.

Ők bevezetnek minket az alaptörténetbe. Szembekerülünk a Glam Metál-t képviselő General Lionwhyte-al, akit külsőleg David Bowie inspirált, de a játékban Rob Halford kelti életre hangjával. Összecsapások során megismerkedünk a világ gyógyító mesterével, az acélpókfonállal operáló basser Kill Master-rel, aki nem más, mint Lemmy Kilmister, a Motörhead frontembere. Hasonlóan csatlakozik hozzánk Rob Halford szakasztott mása, a motoros Fire Baron, akinek szintén a sikolykirály adja a hangját, illetve az amazon Rima, akinek Lita Ford.


Első feladatunk a bányákban sínylődő emberek felszabadítása. Céltalan életük nem szól másról, csak hogy koponyájuk használatával fejtsék ki a nyersanyagokat. Igazi headbanger gyilkológépek elefántcomb vastagságú nyakkal és csuklyásizommal. Amint meghallják a Metált, egyből értelmet nyer életük, és hamar kisebb seregre teszünk szert.

Innentől kezdve alapvető feladatunk újabb egységek megszerzése vagy felfegyverzése lesz. Ezek többnyire egyedi, jópofa feladatok lesznek, amik nincsenek túlbonyolítva azért. Ahogy a seregünk menekül, a turnébusz védelmezése lesz a dolgunk HotRodunk volánja mögé pattanva. Csatáinkat a HnS féle csapkodás helyett egységek "gyártásával" és irányításával fogjuk lebonyolítani. Ez utóbbi számomra nem túl átlátható, túlontúl körülményes, és ezen az sem segít, amikor démoni szárnyakat kapunk és fentről is tudjuk szemlélni a csatamezőt. Engem csak frusztrált, pedig az egységeink mind elég ötletesek, látványosak, és minddel lehetőségünk van párost alkotni, saját irányításunk alá vonni.

Fegyvereinket, hősünket, és járművünket is lehetőségünk van a Motorforge-ban fejleszteni. Ezt a térképen találjuk külön, akár több helyen is, egy Riff segítségével aktiválnunk kell, majd be kell a Deuce-szal hajtanunk a kapun. Fogadásunkra siet a tűzből pattant Metál Őrzője, nem más mint Ozzy Osbourne. Itt felfegyverezhetjük kocsinkat, cserélhetünk öltözéket, gitárt, illetve bárdot.

Fejlesztéseinkhez küldetések és mellékküldetések teljesítésével kapunk pontot. A másodlagos feladataink nagyon repetitívek és nincs is belőlük túl sokféle. Ezeket kis nyalókák jelzik a térképen. De ha fejleszteni akarunk, pár darabot mindenképpen meg kell csinálnunk. Van autóversenyzés, meg sörszállítás időre. Kihagyott ziccer, pedig aztán tényleg megvan minden, ami feldobhatta volna a Sandbox jellegű játékmenetet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!