[RIOS ERROR]

Celeron G1610 Ivy alapokon

Az új Ivy Bridge alapú Celeron. Mit tud a régi szériával és egy A6-5400K-val szemben? – írta: frescho, 11 éve

CPU tesztek

A CPU teszteknél a G1610-et megfuttattam 2.4GHz-en, a gyári 2.6GHz-en, valamint single és dual channel memória mellett is. Nem számítottam nagy eltérésre a régi és az új Celeron között.

Az AIDA64 eredmények közé felvettem az A6-5400K több eredményét is. A többi grafikonra már csak az alap és a 4.5GHz órajeles eredmények kerültek fel. Azonos órajelen a G1610 gyorsabb, mint Sandy alapú elődje. A memória eredményeken jól látható a gyorsabb (1066 helyett 1333MHz) memória hatása. A CPU tesztek is gyorsultak a Queen kivételével. Az FPU részleg viszont nem gyorsult, csak az órajel emelésével.

A superPI is nagyjából az előző eredményt tükrözi. Azonos órajelen minimális a gyorsulás. Természetesen ez nem jelent sokat, mert ez a teszt régi és elavult, de régebbi kódok futtatásának a sebességét jól tükrözi. Persze az is igaz, hogy egy régi programnak bőven elég bármilyen mai CPU.

Cinebenchben az eredmények már nagyobb eltérést mutatnak azonos órajelen, de ez is csak 5-6%. A 200MHz órajel különbséggel erre rádupláz a G1610. Az A6 tuningolva érdekes módon single thread mérésekben az élre tud állni, de ez a hatalmas órajel előnye miatt elvárható. Az AMD multi eredményei már kevésbé fényesek.

A Winrar sem lett sokkal gyorsabb az új processzorral, ha visszafogtam a G530 órajelére. Akkor sem sokkal gyorsabb a G1610, ha 2.6GHz-en futhat. Az A6 még egy számban győzni tudott, igaz itt is csak tuningolva.

Az Excel eredmények érdekesen alakultak. Egy másodperces eltérések vannak a különböző beállítások között. Ez szépen mutatja az Ivy előnyét. Az AMD APU a magas órajelének hála ismét első helyre állhatott.

Picasaban kicsit nagyobb az eltérés, mint eddig, a 2.4GHz-en futó G530 és G1610 között. Érdekes, hogy a single channel memória mennyire csökkenti a sebességet. Az A6 keretezi az eredményeket, tuning nélkül az utolsó, tuningolva a legjobb.

WinFF-nél még jobban kijön az Ivy Bridge előnye. Rajt-cél győzelmet arat a G530 felett és nem csak orrhosszal nyer. Az 5400K egy modulja itt kevés a boldogsághoz, még tuningolva is.

A CPU teszteket összefoglalva azt mondhatom, hogy a G1610 azonos órajelen minimálisan gyorsult az előző szériához képest. Ez átlagban kerek 5%-ot jelent, ami nem sok. Órajel emeléssel együtt (200MHz = 8.3%) már 11.6% az előnye, amit ember legyen a talpán, aki megérez. Bár ez a megállapítás sem teljesen pontos, mert a WinFF megtáltosodott eredménye már érezhető, de máshol átlagember nem mondja meg a különbséget.
Ha azt nézem, hogy mennyibe kerül, akkor nincs is ezzel gond, ugyanis nem kell többet fizetni, mégis nagyobb a CPU teljesítmény. Az A6 eredményei tuning nélkül gyengék, csak meghúzva az órajelet versenyképes a kis Celeronokkal, de egy azonos árú Intel már simán elverné.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

[RIOS ERROR]

Azóta történt

  • Öreg platform nem vén platform

    Egy képekkel illusztrált eszmefuttatás arról, hogy miért építettem LGA2011-re új PC-t 2019-ben?

  • Projekt: 4 magon túl

    Egy felső kategóriás kártyának számító, tuningolt R9 290 mellett játékban van-e jelentősége a 4+ (sőt, +8) szálnak?

  • Miből mennyit 3.

    Három játék, négy videokártya CPU skálázódása i7-2600 "lebutítással" (1.6, 2.0, 2.4, 2.8 és 3.2 GHz-en).

Előzmények

  • AMD A6-5400K

    A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

  • FX-6100 teszt

    Közép teljesítményű FX 3 modullal, vagy akinek úgy tetszik 6 maggal. Mire elég?

  • Clarkdale - Core i3-530 teszt

    A 1156 egy átmeneti platform volt, ezért kicsit számkivetett, de kíváncsi voltam mit is tudhat.

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]