Celeron G1610 Ivy alapokon

Az új Ivy Bridge alapú Celeron. Mit tud a régi szériával és egy A6-5400K-val szemben? – írta: frescho, 11 éve

Fogyasztás

Update: Fontos megjegyezni, hogy a Celeron és az APU konfigurációja teljesen más kategória. Más táp, több szolgáltatás, több ventilátor, ami hátrányos helyzetbe hozza a Celeront. Panel táppal lemértem az Ivy-t, részletek a fórumban olvashatóak: [link].

Az új Celeront alacsonyabb fogyasztási osztályba sorolta az Intel. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy már a G530 is belefért volna ebbe a fogyasztási kategóriába. Az idle fogyasztás nem csökkent, de a CPU pár Wattal kevesebbet kér teljes terhelésnél. Vicces, de a komplett gép 2 ventilátorral, merevlemezzel és minden egyébbel belefér a CPU fogyasztási keretébe, ha az IGP-t nem terheljük.
A G1610 új IGP-je viszont már nem fogyaszt kevesebbet, mint az elődé. Ez látszik a GPU és a Full terhelés értékeken is. Ez utóbbi csak a CPU részleg fogyasztásának a javulásával mutat jobb értéket. Az IGP-t tuningolva igen szépen emelkedik a felvett teljesítmény, de még így is bőven 100W alatt van a komplett gép. Az AMD APU eléggé magas fogyasztással bír, de alulfeszelhető, amit a kapcsolódó A6-os írásban megtalálhatok.

A dGPU-val mért eredményeknél is csak pár Watt az eltérés a G1610 javára a G530-hoz képest. 7-8W nem sok, de ilyen alacsony fogyasztásnál ez, ha a CPU TDP-jét nézzük, akkor is 10% fölött van.

A G1610 CPU részlege ugyan nem lett sokkal erősebb, de cserébe kevesebbet fogyaszt. A CPU-Z-nél már említettem, hogy kb. 100mV-tal alacsonyabb feszültséggel megelégszik, mint a G530. Ez párosítva a kb. 10-15%-kal jobb teljesítménnyel érezhetően javítja a teljesítmény/fogyasztás arányát. Az IGP-je már nem eszik kevesebbet, de sokkal erősebb, így az energiahatékonyság ezen a részen is sokat javult. Ki szeretném egészíteni a képet még egy megjegyzéssel. Bár sokat javult százalékosan a fogyasztás és a hatékonyság, ez csak pár W fogyasztási előnyt jelent. Csak ezért lecserélni egy régebbi Celeront teljesen értelmetlen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Öreg platform nem vén platform

    Egy képekkel illusztrált eszmefuttatás arról, hogy miért építettem LGA2011-re új PC-t 2019-ben?

  • Projekt: 4 magon túl

    Egy felső kategóriás kártyának számító, tuningolt R9 290 mellett játékban van-e jelentősége a 4+ (sőt, +8) szálnak?

  • Miből mennyit 3.

    Három játék, négy videokártya CPU skálázódása i7-2600 "lebutítással" (1.6, 2.0, 2.4, 2.8 és 3.2 GHz-en).

Előzmények

  • AMD A6-5400K

    A legkisebb Black Edition tesztje: válaszok a tuning, a teljesítmény, valamint a fogyasztás kérdéseire.

  • FX-6100 teszt

    Közép teljesítményű FX 3 modullal, vagy akinek úgy tetszik 6 maggal. Mire elég?

  • Clarkdale - Core i3-530 teszt

    A 1156 egy átmeneti platform volt, ezért kicsit számkivetett, de kíváncsi voltam mit is tudhat.