[RIOS ERROR]

ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt. – írta: CPT.Pirk, 10 éve

Nézzük a telepítést

A telepítőprogram továbbra is a "Tribe", ami egy könnyen használható telepítőkörnyezet. Ez a verzió is kegyes lesz a hörcsögödhöz (régi motorosok tudják, miért írom ezt. :) ).

A telepítőállományt a Chakra oldalán tudjuk letölteni: [link]. A képfájl szokás szerint live rendszer, vagyis telepítés nélkül meg tudjuk nézni, hogy miről is szól a Chakra.

A képfájlt lemezre bármivel ki lehet írni, pendrive-ra viszont Linux alatt a Suse Studio Imagewritert javasolt használni, vagy terminálban a dd-t.
Windows alatt a Win32Diskimager programot kell használni! Részletek itt: [link] - a "lili" program per pillanat nem használható Chakra pendrivera írására.

Amennyiben magyar nyelven szeretnénk használni, az F2 gombbal tudjuk kiválasztani, ezen a ponton a legegyszerűbb beállítani a kívánt nyelvet.

A képen látható opciók némi magyarázatra szorulnak. Nézzük a pontokat:

-Elindítás: ez úgy indítja el a Chakrát, hogy "zárt" eszközmeghajtók (driverek) nem kerülnek betöltésre, mindent a közösség által készített meghajtókkal fog használni.

-Elindítás zárt driverekkel: többek közt az nVidia és az AMD zárt, gyártói driverei ezzel az opcióval betöltésre kerülnek, a telepítés végén pedig részei lesznek a rendszernek, nem kell semmit kézzel bekapcsolni, vagy telepíteni hozzájuk.
Javaslom ennek a módnak a használatát kezdésnek. (Az Inteles videokártyákhoz csak közösségi driver létezik, zárt nincs.)

-Rendszerindítás merevlemezről: amennyiben van valamilyen rendszerbetöltő a gépünkön, akkor azt fogja elindítani.

-Hardverfelismerő eszköz: egy karakteres felületű program, lényegében minden eszközt megnézhetünk vele a gépben, részletekbe menően.

-Memóriateszt: a méltán közismert memtest86+ program. Érdemes hagyni végigfutni, a teszt nem tart sokáig és ha a végén a "passed" felirat megjelenik, akkor a gépünk memóriája jól működik. Ha valami gond van, akkor piros betűs sorok fognak megjelenni. Ebben az esetben vagy nem bírja a memória a tuningot, vagy tönkrement, esetleg egyik - másik társát nem viseli el. Ha piros betűs sorokat látunk, akkor ne álljunk neki telepíteni, keressük meg a probléma okát.

Lássuk a telepítés menetét.

A lemezkép bootolása

A telepítő első oldala

Rögtön kiválaszthatjuk a billentyűzetkiosztást, és ki is próbálhatjuk

Ez a földgömb az időzóna-beállító. Google Maps jellegű, könnyen megkereshető, hol is vagyunk a világban.

Kényelem és kényelem. A felhasználó(k) létrehozásánál egyből meg tudjuk mondani, hogy szeretnénk-e automatikus bejelentkezést, vagy sem.

Több népszerű disztribúciónál is előfordul, hogy nincs erre megoldás a grafikus felületen, terminálban kell ezt beállítani olyan helyen, ami még függ is a disztribúciótól és a rajta használt felülettől. Fel szoktam emelni a szavam az ilyesmi ellen, ez se nem jó, se nem ésszerű megoldás, egy ilyen alapvető dolgot csináljanak már meg normálisan...

Itt lehet kiválasztani, hogy hová kerüljön a rendszer. A Chakrának egy partícióra mindenképpen szüksége van, ez a rendszerpartíció, más néven a root- vagy gyökérpartíció, ennek a csatolási pontja a képen látható "/".

Ezek mellé lehet még külön "swap v. magyarul cserehely" partíciót létrehozni és hozzáadni, ha kevés a memória a gépben, vagy akár a felhasználó saját mappáját ahová a dolgai kerülnek "/home" is kitehetjük egy másik partícióra. Persze a lehetőségek nem merültek ki ennyiben. A fájlrendszer típusának válasszuk az EXT4-et. Körülbelül 4,5 GB adat fog felkerülni a partícióra a telepítés végére.

Amennyiben az alap lehetőségeknél többre van szükségünk, itt el tudjuk indítani a kparted partíció szerkesztőt.

Itt választhatunk a hálózati telepítés és a hagyományos, telepítőt lemezről történő teljes telepítés között. Kezdésnek válasszuk a hagyományost.

Beállításaink áttekintője

Ezeken a képeken a telepítés folyamata látható:

A telepítés végén még beállíthatjuk a ramdisket és a grub rendszertöltőt. Kezdésnek itt ne állítsunk el semmit.

Itt pedig újraindíthatjuk a rendszert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

[RIOS ERROR]

Azóta történt

Előzmények

  • Linux tűzfal otthon

    Debian Linux alapú tűzfal házilag, saját proxyval: dinamikus rendszer, amely könnyen alakítható.

  • Chakra Project - 2013.09 'Fritz'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot, kényelmet nyújt.

  • Chakra Project 2012.12

    "Asztali" Linux disztribúció KDE környezet köré építve, ami ajánlható bárkinek, beleértve a kezdőket is.

[RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR] [RIOS ERROR]